A jódhiány leggyakoribb jele és megelőzése

Mivel a jódot nem képes előállítani magától a szervezet, ezért mindenképpen kívülről kell bevinnünk.

A normális sejtműködéshez elengedhetetlen nyomelem a jód, továbbá nagyon fontos a pajzsmirigy tiroxin hormonjainak termelődéséhez is. Ezen felül a várandósság alatt a magzat egészségénél, majd gyermekkorban az agy és az idegrendszer fejlődésénél is fontos szerepet játszik.

A jódhiány leggyakoribb jele és megelőzése

Ha nem viszünk be elég jódot, a testünk rögtön jelezni fog. Első és legfontosabb jele, hogy a pajzsmirigy szuboptimális működése megváltozik, vagyis a pajzsmirigy elkezd a szükségesnél kevesebb pajzsmirigyhormont termelni. Ez klinikai hypothyreosis, vagyis pajzsmirigy-alulműködés kialakulásához, majd a pajzsmirigy megnagyobbodásához, azaz nyaki duzzanatként jelentkező golyvához vezethet.

Ezt úgy észlelheted, ha rendszeresen szorító érzést, esetleg duzzanatot tapasztalsz a nyakadban. Ekkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, és vizsgáltasd ki a pajzsmirigyed!

Könnyedén pótolhatod a jódot

A legkönnyebb, ha jódban gazdag sót használsz, akkor könnyedén beviheted ezt a nyomelemet a szervezetedbe. Egy teáskanál jódozott sóban 400 mikrogramm kálium-jodid van, amely a jód hordozója. Fontos: a levegőn csökken a jódtartalma 50 százalékkal!

A görög joghurt szintén remek jódforrás. Három pohár görög joghurtban 90 mikrogramm jód van, vagyis a napi szükséglet 60 százaléka

A tojás szintén tartalmaz jódot, pontosan 25 mikrogrammot per darab. Ha például reggelire két tojásból készült rántottát fogyasztasz, akkor máris 50 grammnyi jódot vittél be a szervezetedbe.

A tőkehalnak szintén magas a jódtartalma: 85 grammban 160 mikrogramm jód van.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

4 hely a Normafán, ahol jóllakhatunk...és nem csak rétessel!

A Normafa a budapestiek menekülőhelye. Ha sok már a betonból, zajból és dugóból, a Széll Kálmán térről tömegközlekedéssel mindösszesen 30-40 perc alatt felérhetünk oda, amiről Sisi hercegné elragadtatással így nyilatkozott: „Csodálom az embereket, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel.”

Nosalty

További cikkek