Ízutazás – imádjuk a thai konyhát!

Ha eddig csak ábrándoztál arról, hogy megismerkednél a távol-keleti gasztronómiával, akkor itt az idő, hogy belekóstolj ebbe az ízekben gazdag gasztrokultúrába!

A thai konyha eredetéről és történelméről nehéz lenne átfogó és érvényes képet festeni, hiszen országon belül is változnak a szokások. Annyit mindenesetre jó tudni, hogy délkelet-ázsiai országról van szó, ahol a lakosság majd' 95%-a buddhista, ételeik alapvetően egészségesek és növényi eredetűek, meglehetősen fűszeresek. Szívesen használnak friss fűszernövényeket, a levesek a mindennapos étkezés részei, a curryk a legkedveltebb egytálételek közé tartoznak. A húsokat illetően hasonlóak hozzánk: sertés és csirke jelentik az alapot. A magyar gyomornak először kissé egzotikusnak tűnhetnek a thai ízek, de nagyon hamar rákaphatnak az újdonságokra vevő bátrak is!

Hús nélkül olcsón, finomat! >>

Thai mogyoróvajas csirke

Szokásosan gyorsan szerettem volna ebédet készíteni, mert meccsre mentünk a fiammal. Ennél gyorsabb nem nagyon kell. Amíg a rizs megfő, a hús is bőven elkészül. A nagyszerű negyed órás ...

A thai konyha, mint már említettük, előszeretettel készít leveseket, akár reggelire is. Ezeknek, akárcsak a curryk esetében, sokszor alapanyaguk a kókusztej, ami – bármily’ meglepő –, kókuszdióból készül. Nálunk konzervként kapható, de otthon is könnyedén előállíható víz, kókuszreszelék és turmixgép segítségével. A friss koriander rengeteg fogásban megtalálható, akárcsak a lime és a citrom leve, a fafülgomba, az ázsiai konyhák elengedhetetlen kelléke. A thai ételek is beálltak ebbe a sorba. A chilivel ők sem viccelnek: erősek, markánsan csípősek a fogások, ugyanakkor sosem nyomják el az étel eredeti ízét. A sült tészták, köztük az üvegtészta, rizstészta, valamint a jázminrizs a leggyakoribb köretek, ezeket pálcikával eszik, a pad thai az egyik legismertebb tésztaétel, szinte minden thai étterem étlapján megtalálható.

Egybesült Amerika >>

Tápiókapuding mangó coulis-val

(Az eztettem-en tanulmány-részletességű áttekintés a tápióka mibenlétéről... :) ) Mi történik a mangóval, ha nekiengedem a botmixert, mialatt dagadnak a gyöngyök? Újabb recipe ...

Mivel jóval hosszabb szemű rizsről van szó a hagyományoshoz képest, és ráadásul egymáshoz is tapadnak, így nem kell ördöngösségre gondolni, pár alkalom után elsajátítható a pálcikával evés művészete. Nem spórolnak ezeken kívül a gyömbérrel, a thai citromfűvel, szójaszósszal, kardamonnal. Tudni kell, hogy halételeket is előszeretettel fogyasztanak, valamint halszósszal is készítenek finomságokat. Az otthoni étkezéseket nagy becsben tartják és gondot fordítanak arra, hogy együtt üljenek le enni a család tagjai, ugyanakkor utcai árusoknál is nagyon sokan kapnak be valamit, ezek egyébként a legtöbbször kiváló minőségű ételek, melyekből bátran kóstolhatunk.

Thai kacsa zöldséges rizzsel

Néhány napja étteremben ettem ezt az ételt, s mivel családom egyéb tagjai mást rendeltek, nem tudhatták én mit kaptam. Szó szerint telezabáltam magam, annyira ízlett. Megígértem nekik, ...

Tom Yum édes-savanyú leves

Bevallom, okozott fejtőrést az eredeti recept részleteinek a felidézése. Töredelmesen bevallom, mióta rátaláltam ennek a levesnek a kocka változatára, ami kivételesen tényleg nagyon ...

További thai ételekért kattints ide! >>

Zsonglőrködés az ízekkel: pad thai >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...