Egybesült Amerika

Amerika az ízek és a színek kavalkádja. A mexikói zászló színeit idéző guacamolétól a gyönyörű bézs, Polinéziából származó vajgolyón keresztül, a rózsaszínű, argentin bélszínig.

Mexikói mártogatós

Ahogy múlt heti cikkemben írtam, Amerikában étteremválasztás során az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a mexikói! burito, quesadilla és megannyi finomság. Az étlapon mindenki megtalálja a saját szája ízének megfelelő étket.

Jómagam nagyon kedvelem a sima avokádókrémet is, de az eredeti guacamolénak nincs vetélytársa. A krémesen omló, paradicsomos, hagymás avokádómassza tökéletes kiegészítője a jófajta mexikói quesadilla egyik elengedhetetlen kísérőjének, az erős, hagymás paradicsomos salsának.

Mivel a guacamole-mártogatós nem készül erősen, ezért gyerekeknek is adható. Ha hétvégén megnéznek egy filmet, akkor ne popcornt, hanem házilag készült guacamolét és frissen sütött kukoricalisztes tortillát adjunk a kezükbe.

Ugyanakkor ismerem a magyar virtust, szeretjük az erőset, de nagyon! Tehát, ha a felnőttek is csatlakoznak a filmnézéshez, titokban nyugodtan tegyenek hozzá tapatío vagy tabasco szószt ízlés szerint.

Steakország

Bárhol is járjak külföldön, mindenhol igyekszem megkóstolni a helyi specialitásokat. Maui szigetén hatalmas szerencsében volt részünk, mivel meghívást kaptunk egy gyönyörű szállodába, ahol évek óta egy skót szakács, Brian Etheredge kápráztatja el vendégeit izgalmasabbnál izgalmasabb kreációival. Minket egy ötfogásos vacsorával bűvölt el, mely hallal és zöldséges előételekkel kezdődött, különleges steakformációban bontakozott ki és négyféle csokicsodával zárult.

Polinéz vajgolyóbis

Szerencsére Hawaiin az őslakos, polinéz ízvilág nem tűnt el, lépten-nyomon belebotlunk. A mi egyik legnagyobb merítésünk egy délutáni falatozás során történt, ahol étvágygerjesztő kenceként különleges vajkrémet (kókuszból készült) kaptunk. Először meglepődtem, hiszen sós ízre vártam. Nálunk is gyakori, hogy fűszeres vajkrémmel kedveskednek a farkaséhes vendégeknek, de a magyar megfelelő zöldfűszerrel, sóval, sőt néhol paprikával ismeretes.

Folyékony formában színtelen, hűtve azonban fehérré válik, ezért kókuszvajként is ismeretes. Sütésre, főzésre, kenyérre kenve egyaránt alkalmas. A margarinfélékkel ellentétben nem tartalmaz transzzsírokat. Tejérzékenyek a vaj egészséges alternatívájaként fogyaszthatják.

Tudtad?

A kókuszolaj alacsony olvadáspontja lehetővé teszi, hogy a háztartásokban szilárd halmazállapotban kerüljön felhasználásra.

Jövő héten visszaevezünk hazai vizekre és farsangi mulatságba csapunk, addig is csempésszünk nemzetközi ízeket, színeket a hétköznapokba.

Gréti

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!