6 zöldség és gyümölcs, amit eddig lehet, hogy rosszul pucoltál vagy szeleteltél

A hámozáshoz és a szeleteléshez nem biztos, hogy csak egy éles kés kell. Bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket más módon is előkészíthetsz, mint ahogy eddig tetted.

Egyes zöldségek és gyümölcsök megpucolása és szeletelése egyszerű feladatnak tűnhet. Néha elég csak egy éles késvagy egy hámozó hozzá, és már fogyasztásra készen tálalhatod őket. Máskor enélkül is megoldható az egyszerűnek tűnő feladat.

1. A kivihez elég a kanál

A kivinek sokan hámozóval esnek neki, ami simán balesetet okozhat, ha a gyümölcs már kicsit puhább, érettebb. Akár salátát, akár egy vitaminban gazdag turmixotszeretnél készíteni belőle, elég lesz egy teáskanál a pucoláshoz. Egy késsel vágd le a kivi egyik végét, helyezd bele a kanalat, közel a héjhoz, és felülről lefelé haladva vágd körbe a gyümölcsöt!

2. Használj éles kést a padlizsánhoz!

A padlizsán szeleteléséhez kifejezetten éles kés és gyorsaság szükséges, mivel ha életlen vágóeszközt használunk, amitől lassul a folyamat, a zöldségkarikáink pedig sokkal hamarabb oxidálódnak, megbarnulnak. Az előkészítésnél arra is érdemes figyelni, hogy nagyobb szeleteket vágjunk, mert a padlizsán vizet veszt a sütésnél, ezáltal összehúzódik, kisebb lesz.

Ez is érdekelhet!

Ha téged is zavar, hogy csíp a hagyma, itt egy egyszerű és nagyszerű megoldás

3. Ha nem muszáj, ne hámozd meg a sárgarépát!

A sárgarépát mindenki megpucolja, pedig ha a kertben termesztett, nem boltban vásárolt, kezeletlen zöldségről van szó, akkor elég alaposan megmosni. Ha levesbe dobod, akkor egyáltalán nem kell hámozót használnod, elég ha felkarikázod a zöldséget egy késsel. Előfordulhat, hogy pirítanod kell, ilyenkor sem kell a héjtól megszabadulnod. A répa héja gazdag tápanyagokban, így ha nem érik vegyszerek, nyugodtan használd fel azzal együtt.

4. A spárgához nem szükséges kés

A tavasz második felében megjelenik a spárga a piacokon. A zöldség előkészítéséhez teljesen felesleges kést használni. A kemény, fás végeit egyszerűtörésteszttel eltávolíthatod, így arról is meggyőződhetsz, mennyire friss a spárga.

5. A mangónak először vágd le a tetejét!

A mangónak általában elég kemény héja van. Ha egy nagy késsel esel neki, könnyen megvághatod magad. Mielőtt pucolni kezdenéd, előbb vágd le az alját és a tetejét a gyümölcsnek, amit így könnyebb lesz a vágódeszkán tartani, nem fog ide-oda gurulni, a kés pedig nem fog a kezedbe szaladni. Ha a mangó érett, lédús, akkor a hámozót felejtsd el!

6. A tök alá helyezz egy konyharuhát!

A tök is könnyen elmozdul a vágódeszkán. Hogy csökkentsd az elcsúszást és a konyhai baleset kockázatát, támaszd ki konyharuhával a zöldséget. Vagy, ahogy a mangónál is, levághatod az alját és a tetejét, és a vágódeszkára állíthatod, majd egy hámozóval könnyedén megpucolhatod, anélkül, hogy elmozdulna.

Ezeket olvastad már?

via Insider

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek