5 kérdés, amit mindenképpen tegyél fel magadnak, ha az internetről főzöl

Honnan tudhatod, hogy az interneten talált receptek a valóságban is jól működnek? Segítünk biztosra menni!

Hol máshol foglalkozhatnánk a leginkább az internetes receptek hitelességével, ha nem a Nosalty oldalán? Csak ezen az egy felületen több mint 65 ezer recept áll rendelkezésünkre a nap 24 órájában, az interneten tovább keresgélve pedig még több százezer, ha nem több millió receptet találunk különböző profik, hobbiséfek és laikusok tollából.

Íme néhány kérdés, amit érdemes feltenni magadnak, mielőtt belevágsz a főzésbe

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy az általunk kiválasztott recept tényleg jól működik? Elég lenne hinnünk a recepthez csatolt, tökéletesen megszerkesztett fotónak? Sajnos ez még önmagában nem elég, ennél egy kicsit jobban bele kell ásnunk magunkat az online-recepttár rejtelmeibe, most viszont segítünk abban, mi mindenre figyelj a legjobb recept kiválasztásánál.

Milyen forrásból származik a recept?

Mindenkinek más igényei vannak, valaki gyorsabb, más pepecselősebb ételt szeretne elkészíteni, sokan a házias ízekre esküsznek és vannak, akik a nemzetközi konyha remekeire vadásznak a hazai és a külföldi oldalakon. Valljuk be, ma már szakácskönyvek helyett inkább az internetes oldalakat böngésszük, hogy megtaláljuk a legjobb fogásokat, azonban az internetes oldalakon is sok régi, ismert szakácstól származó receptet találhatunk.

Ha a recept leírásában azt látjuk, hogy az adott étel egy híres szakács (Horváth Ilona, Mautner Zsófi, Széll Tamás, Jamie Oliver, Heston Blumenthal és még sorolhatnánk) könyvének receptje alapján készült, kevés az esélye annak, hogy rossz lesz az étel.

Mi mindent mond el a leírás?

Olvasd el, milyen alapanyagok szükségesek a készülő ételhez, és fusd át az elkészítés menetének szövegét is, így egész képet kaphatsz arról, mennyire megbízható a leírás.

Fontos, hogy a hozzávalók és az instrukciók összekapcsolhatóak legyenek egymással.

Egy jó recept írója nem csak azt tünteti fel a leírásban, mikor melyik alapanyagot kell hozzáadni a készülő ételhez, hanem azt is, milyen formában kell felhasználni. Egészben, reszelve vagy szeletelve tegyük a fokhagymát a raguba, hideg vagy meleg legyen a süteménybe szánt vaj, szárított vagy friss zöldfűszert rakjunk a levesbe?

Ha az ilyen típusú kérdésekre nincsen válasz a leírásban, és nincsen pontról pontra szedve, mit és hogyan kell csinálnunk, könnyen meglehet, hogy egy hanyagul összerakott recepttel van dolgunk.

Hányszor és hogyan készítették el a receptet?

Mi derül ki a recepthez mellékelt szövegből? Először készíti el benne az író az adott ételt, vagy saját maga tökéletesítette hosszas kísérletezések során a fogást? Minél több tapasztalat van egy recept mögött, annál biztosabb, hogy jól választunk!

Az ördög a részletekben rejlik: ne csak arra figyeljünk, melyik alapanyag milyen formában kerül az ételbe, hanem arra is, hogyan készül: plusz pont, ha a receptben le van írva, milyen edényben, mekkora hőfokon, milyen sütési eljárással kell elkészíteni az ételt, ez például sütemények vagy húsos fogások esetében kardinális kérdés lehet!

Milyen lesz a végeredmény?

Megbízhatóbb az a recept, amelyben meg van említve az is, milyen állagú, textúrájú az az étel, ami elkészül. Ez is a recept írójának precizitásáról, tapasztalatáról ad egy visszajelzést, neked pedig könnyebb lesz kiigazodnod az új recepten, ha előre tudod, milyennek kell lennie a végeredménynek.

Mit mondanak mások?

Ebben az esetben érdemes másra is hallgatni, a hozzászólások között ugyanis fontos tapasztalatokat, észrevételeket és tippeket olvashatsz azoktól, akik már elkészítették az adott receptet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai praktikákat érdemes meglesned!

Forrásaink voltak.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.