Ez a szakácskönyv segít azoknak, akik a koronavírus miatt elvesztették ízlelésüket

A szakácskönyvet akár ingyenesen is le lehet tölteni, a benne szereplő receptek pedig segíthetnek azokon, akiknek a fertőzés következtében elveszett, vagy megváltozott az ízlelésük és a szaglásuk.

Bár remélhetőleg már nem kell sokáig a koronavírus árnyékában élnünk, a járvány sokak életét vette el, tette nehezebbé. Sok, a betegségen már átesett ember arról számolt be, hogy még a felgyógyulás után sem érezte ugyanazokat az ízeket és illatokat, mint a betegség előtt, más több hónapra veszítette el teljesen ízlelését és szaglását.

Sok fertőzöttnek segíthet a szakácskönyv

Két brit séf, Ryan Riley és Kimberly Duke ezeken az embereken szeretne most segíteni, éppen ezért egy olyan szakácskönyvön kezdtek el dolgozni, amivel segíthetnek a felgyógyult betegeknek újra élvezni az evést. Az eddigi tapasztalatok alapján sokaknak már 2-3 héttel a felgyógyulás után visszatért az ízlelésük, többen viszont arról számoltak be, hogy hosszú hetekkel, hónapokkal később is másmilyennek éreztek bizonyos ízeket, szagokat.

Szakácskönyv készül azoknak, akik a koronavírus miatt elvesztették ízlelésüket

Bár azzal már mindenki tisztában van, hogy nem ezek a koronavírus legrosszabb tünetei vagy utóhatásai, azoknak, akiknek nem jön vissza az ízlelésük a betegség után, új körülményekhez kell hozzászokniuk. Az 'Íz és zamat' (Taste &Falvor) névre keresztelt könyv receptjei között nincsenek sem hagymás, sem fokhagymás vagy csokoládés fogások, a készítők ugyanis arra törekedtek, hogy minden olyan karakteres ízt mellőzzenek a receptekből, amelyek kellemetlenek lehetnek a megváltozott ízleléssel rendelkező emberek számára. Az ízlelőteszten sikeresen átment recepteknél nagy hangsúlyt helyeztek a textúrára , valamint arra a bizonyos umami ízre, amely evés közben segíti stimulálni a nyálmirigyeket.

Az umami az a bizonyos ötödik íz, amelyet nem lehet sem sósnak, sem édesnek, sem keserűnek vagy savanyúnak bekategorizálni. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben vagy a spenótban is, az umami kiváltására képes nátrium-glutamátot először 1908-ban Ikeda Kikunae izolálta.

A séfduó korábban egy olyan főzőiskolában tartott tanfolyamokat, ahol rákos betegeknek segítettek élvezhetővé tenni a főzést és az evést a nehéz időszakban. Ahogy az elmúlt egy év során egyre több ember számolt be arról világszerte, hogyan befolyásolta a betegség étkezési szokásaikat, a páros több tucatnyi receptet kezdett el fejleszteni a felgyógyult betegek számára. A szakácskönyv másolatát bári letöltheti ingyenesen ezen az oldalon, három font ellenében (és postaköltség) pedig akár keménykötéses változatban is megrendelhető a nem hétköznapi példány.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek