Igyál desszertet!

A karácsony a családozás mellett a szüntelen falatozásról is szól. A sütik mellett (vagy helyett) érdemes megemlíteni az ünnepi itókákat is - hátha elkerüljük a kipukkadást.

Az esküvők és a karácsony is jellemzően olyan alkalmak, amikor rengeteg gyomor- és emésztési probléma kerül előtérbe. Saját érdekünkben sose együk magunkat degeszre!

Tipikus karácsonyi főételnek számít nálunk a borleves, a halászlé, a töltött pulyka, a töltött káposzta, a rántott hal, a burgonyasaláta, a kacsaételek, a harcsapaprikás - valljuk be, egyik sem egy könnyű, diétás fogás.

A sok sós finomság után persze rossz szokásunkhoz híven megkívánjuk az édességet is, így jöhetnek a desszertek, azaz a bejglik, mákos gubák, tiramisuk, krémesek, aprósütemények, zserbók, flódnik és társaik - ezeknek azonban már nemigen van hely pocakunkban. Ezért igyunk desszertet!

Forralt bor

Ha otthon készítjük, legyen fehér- vagy vörösbor alapú, soha ne forraljuk fel, hiszen így elillan az alkohol tartalma, szóval, - ha csak nem ez a cél -, inkább kis lángon készítsük! Fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal. Dobálhatunk bele narancs- vagy citromkarikákat, édesíthetjük cukorral vagy mézzel, illetve tovább bolondíthatjuk gyömbérrel, sőt borssal is. Ahány ház, annyi szokás, a végeredmény magáért beszél.

Likőrök

Olyan szeszesitalok tartoznak közéjük, amelyek nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Különböző élelmiszerekből, gyümölcsökből, tojásból, csokoládéból és egyéb aromákból készülnek. Alkoholtartalmuk igen alacsony.

Puncs

Több száz különböző változatát ismerjük: létezik meleg és hideg puncs, lehet klasszikus, de trópusi is, hideg változata pedig a bóléval mutat rokonságot. Jelentése: öt, ami az ötfajta alkotórészre utal. Az alapváltozat ugyanis alapszesz, citrom, fűszerek, tea és víz. Ezeket aztán úgy ízesítjük, ahogy csak kedvünk tartja. Mutatunk néhány példát.

Alkoholmentesek

Sokan mennek autóval családozni, róluk se feledkezzünk meg, hiszen léteznek isteni forró italok alkohol nélkül a kávén, forrócsokin, teán és kakaón túl is. Ott van az oly nagyon bizarrul hangzó, de isteni chilis forró csokoládé, de a hagyományos teákat is megbolondíthatjuk kevés tejjel, szegfűszeggel, kardamommal, sőt még babérlevéllel is, a végeredmény fantasztikusan pikáns lesz - mintha folyékony édes kekszet kortyolgatnánk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?