Forralt bor - Morfeusz újratölti
- 0% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
188g száraz vörösbor154 kcal
-
130g narancs45 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
25g méz76 kcal
-
125g meggybefőtt90 kcal
-
13g rum29 kcal
- 0% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
750g száraz vörösbor615 kcal
-
520g narancs178 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
100g méz304 kcal
-
500g meggybefőtt360 kcal
-
50g rum116 kcal
- 0% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
39.1g száraz vörösbor32 kcal
-
27.1g narancs9 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
5.2g méz16 kcal
-
26g meggybefőtt19 kcal
-
2.6g rum6 kcal
- 0% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 66.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.3 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 257.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 110 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
- 0% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 266.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 229.3 g
-
Cukor 118 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 1031.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 202 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 270 micro
-
β-crypt 440 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 490 micro
- 0% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 3 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 53.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
-
7.5 dl száraz vörösbor
-
2 közepes db narancs
-
5 db fahéjrúd
-
1 ek szegfűszeg
-
1 ek szegfűbors
-
4 ek méz
-
50 dkg meggybefőtt (vagy helyette 5 dl vízben főtt gyümölcstea, jó lenne igazi gyümölcsből, de ha nincs akkor két db filterrel)
Elkészítés
- Egy 3-4 l-es lábosba beleöntjük a bort.
- A narancsokat megmossuk, félbe vágjuk, 2 felet belefacsarunk, a másik két felet beledaraboljuk.
- Beletesszük a fahéjat, szegfűborsot, szegfűszeget, mézet, majd beleborítjuk a befőttet is (lehetőleg magozott legyen), vagy a teát.
- Ízlés szerint hozzáadjuk a rumot (így már inkább grog, mint forraltbor).
- Lassú tűzön megvárjuk míg gyöngyözni kezd, majd ezt követően további 20 percig "gyöngyöztetjük", de fontos, hogy ne forraljuk!
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 220
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 13044
- Feltöltés dátuma: 2011. december 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Valamikor a távoli jövőben: Kb 2411 és felet írunk. Morfeusz már csak virtuálisan vívja harcát a Mátrixi Szmisszel egy játékállomás 200-on (vagy akinek jobban tetszik egy X dobozon). Már csak 1 dolog valódi. Morfeusz a kezében 1 pohár gőzölgő itallal álldogál az ablaknak támaszkodva. Az emlékeiben kutatva felrémlik előtte, hogy ennek az italnak a receptjét még valamikor ifjúkorában olvasta vmi arhívumban, egy régi-régi, régi-régi blogon, vagy min, egy ősrégi technológiával működő virtuális hálózaton. De szép idők voltak azok. Talán internetnek hívták..., nagyot kortyolva a gőzölgő folyadékból kíváncsi, de már savószínű szemét a külvilágra veti. Semmit nem lát.., „A kint gomolygó szmog lehet az oka !” - gondolja, de sokkal inkább a szemüvege párásodott be a forralt bortól… hopp, megint elfogyott, itt az idő újratölteni… Prezent déj: Hát akkor töltsük újra. Az előző receptben úgysem volt alkohol, így ebben szinte csak az lesz. Vegyél 1 üveg (0,75 dl) lehetőleg száraz, vagy félédes vörösbort, de ne az alsó polcról. Ha olcsóbb, mint 600-700 ft, akkor tuti a Fejfájós pincészet borát választottad. Hozzál még 2 db narancsot, egész szegfűszeget, egész szegfűborsot, egész fahéjat, barna cukrot, vagy mézet és kell hozzá filteres gyümölcstea, vagy befőtt. Jajdefoganyukádörülni. Az évek óta minden látogatáskor neked adott, de általad soha fel nem használt befőtt (konkrétan visszamenőleg 1963-ig minden évjáratod megvan) végre beteljesíti a sorsát. Fogj egy 3-4 literes lábast, öntsd bele a bort. Mosd meg a narancsokat. Alaposan a héját is. Jaaaj! Ha hobbi héjareptető vagy, akkor ne a madarat egrecíroztasd, hanem a narancs héját :). Vágj ketté 2 db narancsot. 2 db felet facsarj bele a borba, a másik 2 felet, pedig darabold fel és ez is mehet a borba. Fogj 4-5 db egész fahéjat, egy fél marék szegfűborsot és szegfűszeget. Mennyi a fél marék, mennyi? Mittudomén. De precíz vagy. Jó akkor 7-8 db szegfűbors, és 11-12 db szegfűszeg. Aztán bele vagy 4 evőkanál méz (vagy barnacukor, lehet több kevesebb, attól függ mennyire szereted édesen), és a befőtt. Fogj egy meggybefőttet (lehet szilva is, de eper is ok) és a levét öntsd bele az egyvelegbe. Ha a befőttben lévő gyümölcs magozott, akkor mindenestől mehet bele, ha nem akkor is, csak akkor fenntartásokkal kell kezelni majd fogyasztáskor. Folyamatosan főzni kell, de nem szabad felforrnia, max gyöngyözzön, mint az ovisok a délutáni alvás után, mert egyébként az alkohol egy része elvész, akkor meg ugye minek az egész. Próbáld meg legalább 20 percen keresztül főzni (mondom forrás nélkül), mert ennyi idő kell, ahhoz, hogy minden összetevő íze kellően átjárja. Ha nincs befőtt (akkor jelzem, hogy anyukád nem szeret, kéne vele beszélni), akkor tegyél fel 4-5 dl vizet, forrald fel, bele 2 db gyümölcstea-filter, pl.: eper, feketeribizli, vagy erdei gyümölcs (ha gurmé vagy, nehogy filterrel készítsd, akkor főzz igazi gyümölcsdarabos teát). Na, aki tutira rá akar menni az alkoholtartalomra, az tudja egy kicsit okosítani, pl 0,5 dl rummal (vagy többel, de nem fehérrel. Leszűröd, iszod, gyümölcsöt megeszed, nem fázol, ügyes vagy.