Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokilikőr Vicikó konyhájából

Csokilikőr Vicikó konyhájából
Csokilikőr Vicikó konyhájából
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom karácsonyi emlékeihez tartozik a csokilikőr. Amikor már ez készült, akkor már nem sok volt vissza az ünnepig, amit nagyon vártunk. Anyu nagyon sokszor készítette, nagyjából Karácsony előtt 1-2 héttel, és megvárták, amíg igazán finomra összeérik az íze. Mert  nagyon jót tesz neki, ha áll pár hetet!

Ünnepekkor aztán mi is ( gyerekek ) kaphattunk belőle,  persze míg kicsik voltunk, csak olyan nyalakodás szinten. És ahogy teltek-múltak az évek, belenőttem a csokilikőr gyártásba én is....., folytatva a hagyományt :-) 

De az a legjobb, hogy még össze tudjuk hasonlítani Édesanyámmal Karácsonykor, hogy kié milyen lett :-)!

Többször, többeknek ajándékként is adtam már, ideális arra is, szép üvegbe töltve, kicsit feldíszítve, - és az öröm nem maradt el ;-).

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kézimixerrel a tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral.
  2. Hozzáadjuk a kakaóport, teljesen egyöntetű masszává dolgozzuk el.
  3. Több részletben adjuk hozzá a tejet, ezzel jól elkeverjük, majd  a rumaromát, és legvégül az alkoholt is beleöntjük.
  4. A kész likőrt az előkészített, tiszta üvegekben átöntjük.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 399
elküldve: 7
receptkönyvben: 533
elkészítve: 30/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
fogás: ital
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokoládé likőr, csokis alkohol

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dingetje
dingetje Sat, 2016-12-10 10:33

Kedves Vicikó,

ez a negyedik év, hogy karácsonyra elkészítem a csokilikőrt a recepted szerint, elképesztő sikere van, már idén is kérdezik az ismerősök, hogy ugye készítek. :-))) Köszönjük a receptet!

csaki_tilda
Tilda / csaki_tilda Mon, 2014-10-13 22:00

Sziasztok kedves csokilikor rajongok!

Segitsegre lenne szuksegem...keszitettem en is hazicsokilikort, az ize finom, de miutan kihul megkemenyszik. Mar higitottam tejjel, de semmi eredmeny. En a kovetkezo recept alapjan keszitettem:
Csokilikőr házilag
Hozzávalók 1 literhez:

30 dkg cukor
20 dkg 70%-os étcsokoládé
8 evőkanál keserű kakaópor
5 dl rum
4 dl habtejszín

Elkészítés menete:

A tejszínt a kakaóporral alaposan, csomómentesre keverd ki. Az étcsokit törd kisebb darabokra, majd a cukorral együtt keverd a tejszínes egyveleghez. Kis lángon, állandó keverés mellett olvaszd fel, de vigyázz, nehogy odakozmáljon!

Ha minden elolvadt, akkor hagyd langyosra hűlni a likőrt. Ekkor keverd bele a rumot, majd egy apró lyukú szűrőn töltsd bele bármilyen üvegbe, és tedd hűtőbe.

Sgitsetek, hol ronthattam el? Hogyan higithatnam fel a csokilikorom?

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2014-10-15 09:29

Kedves csaki_tilda!
Ne haragudj,de a kérdésed azt hiszem az általad említett recept szerzőjéhez, ill. közzétevőjéhez kell intézned,és nem hozzám.
Az illető biztos tudja rá a választ, hogy mi lehet a hiba az Ő receptje elkészítésekor.
Legközelebb tudom ajánlani a feljebb látható, Vicikó receptet, az biztos siker, ha mindent betartva azt készítjük el,ezt garantálom Neked! :-)
Üdv:-) Vici

csaki_tilda
Tilda / csaki_tilda Mon, 2014-10-27 22:22

Kedves Vicikó!
Sajnos a receptet egy olyan helyről szedtem, ahol nem lehet kérdezni, hozzászólni. Azért írtam ide hát ha valaki tudna segíteni. De legközelebb ezt a receptet próbálom ki :) Köszönöm!

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-10-11 20:00

Kedves Melinda!
Ha csak a kellően csokoládés íz miatt tennél bele csokit, akkor szerintem felesleges.
Nagyon csokis lesz, így is! :-) (Csokival egyébként még nem készítettem )
Természetesen jó minőségű, minél nagyobb kakaóvaj tartalmú kakaóporral kell készíteni!
Én a holland kakaót szoktam használni, ami nagyon jó ízű, és gyönyörű színű is egyben.

Üdv:-) Vici

Lovasfej
Lovasfej Thu, 2012-12-27 19:39

Szia!
Karácsonyra elkészítettem a családnak, nagyon finom lett. Azt hiszem hagyomány született :) Köszönöm a receptet.

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-12-29 00:14

Nagyon szívesen, és örülök, hogy ízlett! :-)

Boldog új évet kívánok Neked és családodnak is!

Üdv: Vici

remeny79
remeny79 Tue, 2012-11-20 09:43

szia!!!!

lehet hüjén hangzik a kérdésem,föleg hogy többször is elolvastama areceptedet es a kommentek is,de a biztonság kedvéért csak a tojások valoban nyersen maradnak?????
üdv Tünde!

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2012-11-21 00:02

Szia Tünde!

Igen, nyersen kell beletenni a tojássárgákat !!! :-))
Fincsi lesz....!Érdemes kipróbálni!

Üdv: Vici

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Fri, 2011-12-16 15:08

Kedves vicikó!
Elkészítettem a likőrödet, nagyon finom lett
Köszönöm a receptet.
Kellemes Ünnepeket Kívánok!
Üdv: Marcsi

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2011-12-16 16:20

Kedves Marcsi!
Örülök, hogy ízlik:-) !!!
Váljék egészségetekre! Kívánok én is boldog ünnepeket!
Üdv: Vici

tiki
tiki Sun, 2011-12-11 17:13

Szia szeretném megkérdezni,hogy az elkészült likőr meddig áll el.Nem romlik meg hamar?

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2011-12-12 00:26

Szia tiki!
Egyáltalán nem romlik meg. Több hónapig eláll egész biztosan!
Nekünk egyszer maradt a karácsonyiból ( mert többet készítettünk ) Húsvétra is.
Nagyon finom volt!!! Szerintem még finomabb ha áll, mert nagyon selymes íze lesz. De olyan kelendő, hogy nincs ideje nagyon semmire :-))
A tömény alkohol tartósítja. Nem kell félni tőle! Sokat próbált recept ;-)
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok Neked!
Üdv: Vici

tiki
tiki Mon, 2011-12-12 11:09

Szia ma ki is próbálom biztos finom lesz.Neked is kellemes ünnepeket kívánok.Miközben likőrözünk majd gondolok rád,köszi a receptet szia.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2011-12-12 11:14

Szia tiki! Nagyon szívesen, és örülök, hogy elkészíted! Kíváncsi vagyok, hogy hogy ízlett?
Üdv: Vici

tiki
tiki Mon, 2011-12-12 15:01

Kedves Vicikó nagyon finom lett a likőr.Miközben készítettem úgy döntöttem,hogy a barátnőm ebből kap karácsonyra ,így még az ajándék utáni futkosást is megspóroltad nekem .Még egyszer nagyon köszi:Tiki

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2011-12-12 17:44

Szia Tiki!
Nagyon örülök, hogy ízlik!!! :-), és reméljük a barátnődnek is fog!
Kellemes ünnepeket kívánok Neked! Üdv. Vici

V.Kata
V.Kata Sun, 2011-12-11 15:08

Kedves Vicikó!
Köszönöm a receptet,biztosan ki fogom próbálni!
Üdv:Kata

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2011-12-11 16:49

Kedves Kata!
Nagyon szívesen! Jó likőrözést, és kellemes ünnepi készülődést kívánok Neked!
Üdv : Vici

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Sun, 2011-12-11 15:00

Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy te hol szerzed be a 96%-os alkoholt??
Még soha nem próbálkoztam likőr készítéssel, és fogalmam sincs merre induljak alkoholt beszerezni?!
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy hány %-os tejjel készíted, vagy vegyek inkább a zöldségesnél hozzá házi tejet??
Üdv: Erika

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2011-12-11 16:52

Szia Erika!
Gyógyszertárban szoktam venni. Azt tudni kell, hogy nem mindenhol adnak ki 96°-os alkoholt, csak 75%-osat.
És abból is van ahol, csak 100ml-t. Nekem szerencsém van, mert nagyon jól ismerem a patikát, ahol kiadják nekem. De nem szabad feladni, mert ha mondod hogy likőrt szeretnél készíteni, akkor lehet, hogy adnak. 75 %-osból még nem csináltam.
Az ára a 300 ml- nek most olyan 2000 Ft volt.
A tejes kérdésedre pedig a válaszom, hogy 2.8 as tejet szoktam használni. Nem forralom, mert már kezelve van. De, ha Te házi tejet veszel, az is finom, azt persze fel kell forralni és jól le kell hűteni. ( De ezt biztosan tudod :-) )
Ja, és a kakaó! Jó minőségű holland kakaót szoktam használni, mert nem csak hogy finomabb, de attól a színe is sokkal szebb lesz.
A készítésről pedig csak annyit, ha mindent be tudtál szerezni, akkor minél hamarabb állj neki nyugodtan, mert kb. 10 perc alatt kész, csak egy kis kutyulás, és nagyon fincsi ;-)
Jó likőrözést kívánok Neked, és boldog Karácsonyt!
Üdv. Vici

makutyi
makutyi Thu, 2011-12-15 10:08

Sziasztok, tegnap vettem a Metro-ban 0,5 l-es kiszerelésben 90%-ost. Gyógyszertárban, ahol én próbáltam a 70%-osból 0,5 dl-t lehetett volna venni.

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2011-12-15 10:37

Kedves matyuki!
Örülök, és köszi hogy írod a metrót, ahol lehet venni 90%-osat, mert én azt nem tudtam, csak valahol olvastam.
Abból már biztos olyasmi likőr lesz, mint amit én szoktam a gyógyszertári 96%-osból.
Igen tudom, hogy nem mindenhol adnak ki patikában 96-osat, sőt a 75, vagy 70%-osból is csak keveset.
Ha elkészítetted a likőrt, ha egyáltalán ehhez vetted, kíváncsi lennék, hogy hogy ízlik?
Kellemes ünnepeket kívánok Neked, és örömteli sütés-főzést az ünnepekre!:-)
Üdv. Vici

makutyi
makutyi Thu, 2011-12-15 21:16

Szia Vici! Ehhez és tojáslikőrhöz vettem. Abból már egy hete fehérrummal készült egy próba, de túl sokat kóstolgattuk, úgyhogy még készítek egy kis ráadást. Úgy néz ki nem fog megromlani. Ráadásul kiderült, hogy melegítve teljesen más az íze és a hatása:-) Sajnos a melegítésben nem vagyok profi, egyszer összekapattam a tojást. Ki kell tapasztalni, hogy forró legyen, de annyira mégse. Tejszínhabbal és reszelt szerecsendióval igazán melengette a lelket. De óvatosan kell vele bánni. Ha elkészültem majd megírom az eredményt, addig is viszont kívánok minden jót!

520
tojás 6 db
porcukor 500 g
tej 1 l
cukrozatlan kakaópor 100 g
rumaroma 25 ml
tiszta szesz 300 ml