Így tartsd végre tényleg tisztán a lakást az új évben

A legnépszerűbb újévi fogadalmak közé tartozik a rendszeres takarítás, rendrakás. Tippjeinkkel segítünk, hogy idén tényleg mindig rend legyen a lakásodban.

A toplistás újévi fogadalmak között, a "most végre lefogyok" és a "félreteszek most már tényleg" között félúton általában ott van a "mindig rendet tartok a lakásban" fogadalom is. Cél, hogy ne kelljen kéthetente nagytakarítást csinálni, hogy aztán két napig csillogjon minden, majd megint alámerüljünk a rendetlenségben. Az alábbi tippek segítenek fenntartani a rendet, ezekre figyelj, hogy ne legyen megugorhatatlan feladat a takarítás minden héten!

Racionalizáld a fogadalmadat!

Nem köt feltörhetetlen szerződés az újévi fogadalmadhoz, ezért módosíthatsz is rajta, fontos, hogy a realitások talaján maradj. Ahelyett, hogy általánosságban "tisztán akarod tartani a lakást", tűzz ki részcélokat, keresd meg azokat a gyenge pontokat, amelyek kifejezetten zavarnak, és amiken mindenképpen változtatni akarsz. Ha gyakrabban takarítanád a fürdőt, akkor ez legyen az első fogadalom, ha viszont a mosogatás megy nehezen, fogadd meg, hogy minden étkezés után bepakolod a mosogatógépbe, vagy elmosod az edényeket, amiket használtál.

Azonnal pakolj el, ahogy belépsz a lakásba!

Ha hazaérsz, ne dobáld le ide-oda a dolgaidat, mondván, majd később összeszeded őket. Azonnal rakj el mindent, ami a kezed ügyébe kerül, a sáladnak és sapkádnak legyen külön helye a fogason, a kulcsodnak saját akasztója, és a leveleket is azonnal válogasd szét, és ami nem kell, dobd a kukába. Így nem csinálsz rendetlenséget már azzal, ha hazaérsz, és könnyebb rendet tartani később.

Vesd be az ágyadat!

Nem véletlenül az egyik legfontosabb tipp minden olyan cikkben, ami a takarításról és rendrakásról szól - tényleg nagyon fontos, hogy azonnal bevesd az ágyadat, ha felkeltél, mert ez már úgy indítja el a napodat, hogy tettél valamit a rend érdekében. Alig kerül pár másodpercbe, de tökéletesen megadja a nap hangulatát.

Tartsd tisztán a konyhát!

Van különbség a koszos ház és a rendetlen ház között - utóbbival nincs nagyobb baj, viszont ha el akarod kerülni az előbbit, akkor kulcsfontosságú, hogy a konyhára odafigyelj. Ahhoz, hogy a konyha tiszta maradjon, elég néhány alapszabályt betartani: főzés közben folyamatosan takarítsd a pultokat, mindig pakold el, ami már nem kell, és soha ne hagyd, hogy bármilyen felület ragadjon vagy koszos maradjon. Soha ne legyen mosatlan a mosogatóban éjszakára, ha mosogatógéped van, akkor éjszaka indítsd el, hogy reggelre legyenek tiszta edényeid.

Amit előveszel, azt rakd is el!

Ez is egy olyan alapszabály, amit érdemes betartani: ha valamit előveszel, azt használat után ne csak lerakd valahova, hanem tedd a helyére! Éppen akkor csak néhány plusz lépés, viszont ha mindent összevissza hagysz, egyre nagyobb lesz a kupi. Szokj rá arra, hogy mindent azonnal a helyére raksz, így rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!