Környezetbarát fürdőszoba-takarítás fillérekért

A boltban vásárolt tisztítószerek sem a bőrünknek, sem a környezetünknek nem tesznek jót, és igen drágák. Elő tehát a jól bevált, olcsó, mégis igen hatékony csodaszerekkel!

Múlthéten konyhatakarítási tippjeinkről olvashattatok, eheti cikkünkben pedig a fürdőszoba takarítását vesszük górcső alá.

Környezetbarát fürdőszoba takarítás

Vízkő ellen

Talán nem újdonság, hogy az ecet hatékonyan távolítja el a vízkövet. Szaniterekhez és csempéhez is használhatjuk töményen vagy vízzel hígítva. Azonban ha még pár csepp eukaliptusz- vagy levendulaolajat is csepegtetünk hozzá, ezek fertőtlenítő hatása miatt nemcsak hogy a vízkőnek, de a baktériumoknak is búcsút inthetünk. Bátran használjuk a wc-ülőke áttörléséhez is!A vízköves felületekhez a szódabikarbóna és a citromlé keveréke is remek választás, nem különben a citrusfélék sóval kikevert elegye. A grépfrút is erősen savas, így természetes tisztító és fertőtlenítő hatással bír, emellett friss illatot kölcsönöz minden felületnek. A só pedig nagyon hatékonyan és karcolásmentesen csiszolja át a vízköves felületeket. Erről bővebben itt olvashattok!

Grapefruittal a vízkő ellen!

Súroláshoz

Ha a vízkőtől már megszabadultunk, jöhet a súrolás! Wc-tisztításhoz, felmosáshoz, kád- illetve mosdótakarításhoz használjunk mosószódát. Ez a környezetbarát szer nem kerül sokba, így érdemes minél nagyobb kiszerelésben beszereznünk, hiszen igazi csodaszer. Vízlágyító hatású, könnyen elbánik a makacs szennyeződésekkel is - például a csempefuga között. Vízzel hígítva (egy kisebb lavór vízhez két evőkanál mosószódát adva) a fürdőszobai szekrények polcait is bátran letörölhetjük.Ha a mosdó vagy a kád rozsdafoltjaitól szabadulnánk meg, keverjünk ki vizet tejszínnel úgy, hogy paszta állagot kapjunk. Kenjük be vele a foltot, hagyjuk állni egy ideig, végül alaposan mossuk le.

Dugulás ellen

Célszerű előre gondolkodni, és megelőzni a mosdó, illetve kád dugulását. Ehhez öntsünk össze egy maréknyi mosószódát egy pohár ecettel, majd öntsük a lefolyóba, és öblítsük le forró vízzel.

Hasonlóan hatékony - és előbb említett társánál talán ismertebb - duguláshárító a szódabikarbóna. Töröljük szárazra a lefolyó környékét, öntsünk bele szódabikarbónát, erre pedig 20 %-os ecetet. Hagyjuk kipezsegni, majd pár perc elteltével öblítsük le meleg vízzel.Az köztudott, hogy az üvegre illetve a tükrökre is az ecet az egyik legjobb természetes fegyver, de most már azt is tudjuk, hogy a mosószóda, a szódabikarbóna, a só, a citrusfélék illetve az illóolajok is a megmentőink lehetnek, ha fürdőtakarításra kerül a sor!

Hozzászólások (1)

Gárdos Mária

"Ha a mosdó vagy a kád rozsdafoltjaitól szabadulnánk meg, keverjünk ki vizet tejszínnel úgy, hogy paszta állagot kapjunk." A víz és a tejszín paszta állagát hogy tudom megkapni? Vagy az el?z? bekezdésben említett szódával kell kikeverni?

banya6868

bennem is ez merült fel. A tejszín + víz sosem lesz paszta. Viszont én már régen ezekkel a szerekkel takarítok. Mosáshoz is lehet mosószert, és öblít?t csinálni otthon forintokból.

finomfőzelék

Nagyon elírták, de hogy még ennyi id? után sem javítják, azért furcsa. Mosószóda + víz v. tejszín, szerintem. (Hogy a zsíros tejszín miért jó?)

Taju

Még mindig ott a mondat... :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek