így készíts otthon savanyú káposztát, ez a legjobb szezonális alapanyagunk – ráadásul vegán!

Tél van, dúl a savanyú káposzta szezonja, a töltött káposztán túl vagyunk, de ha bevállalós vagy, még mindig kipróbálhatod, milyen, ha magadnak készíted ezt a C-vitamin-bombát!

A savanyú káposzta, azaz a fehér káposzta erjesztett változata a hideg hónapok egyik közkedvelt és igen olcsó alapanyaga, amire rendesen rá lehet kattanni isteni fanyar íze miatt, miközben észrevétlenül fejti ki kedvező élettani hatásait - nagyágyú a C-vitamin terén, amit nyersen és savanyítva is megőriz, de kedvezően hat probiotikus tulajdonsági miatt a belekre, az emésztésre is, ezért savanyúságként nehezebb húsok mellé külön ajánlott.

Na de vajon hogy készíthetjük el mi is otthon?

Fél-kései illetve teljesen beérett fehér káposztából készítsük a savanyúságunkat - írja a hobbikert. Ha kész, mehet egytálételekbe, levesekbe, rakottasba, töltött káposztafélékbe. Na meg persze ehetjük magában is, ez a legegészségesebb!

Elkészítés autentikus módon:

 • szedjük le a sérült felső leveleket, vágjuk ki a torzsát
 • gyaluljuk le a káposztát
 • rakjuk kő-, fa- vagy üvegedénybe - ha kisebb a mennyiség, 5 literes befőttesüvegbe, pergamennel lekötve
 • 10 kg-ra 150-200 g sót számítsunk, és sózzuk a rétegeket, miközben fával vagy ököllel nyomkodjuk a káposztát
 • ízesítsük babérlevéllel, mustármaggal, borssal, tormával, köménnyel
 • mehet rá darabolt alma, birsalma és hagyma is, ezekkel pikánsabbá tehetjük
 • a nyomkodással teljesen ki kell szorítani a levegőt a káposztából, különben nem lesz tökéletes az erjedés
 • ha túl sok levet enged nyomkodás közben, azt is le kell önteni róla, de annyi maradjon, amennyiben el tud merülni
 • klasszikusan falevelet (pl. meggyfa levelét) raknak a kinyomkodott káposztára, és valami olyan súlyt, ami által elmerül saját sós levében
 • a káposztával telt edényeket hűvösebb, 10-15 fokos hőmérsékletű helyiségben helyezzük el, ahol 1-2 hónap alatt lezajlik a tejsavas erjedés
 • ezután a fedőt és a káposzta felső rétegét alaposan megmossuk, ami megrohadt, azt eltávolítjuk és visszarakjuk a nehezéket - a mosogatást 2-3 naponként szükségszerűen ismételgetjük

Egyszerűbb elkészítési módokat is találtok, ahol a savanyítás ideje rövidebb, vagy például kenyérrel, esetleg joghurttal erjed a káposzta - nézzétek ezeket a recepteket:

Próbáljátok ki, a savanyú káposzta ráadásul jó sokáig eláll!

Ezeket olvastad már?

Savanyú a káposzta?!

A savanyú káposzta szinte mindenkinek csodás téli étrendi kínálatot biztosíthat, akik viszont kellemetlen tünetekkel szembesülnek, érdemes szakemberekkel konzultálniuk. 

Nosalty

14 meggyőző káposztás cvekedli

A káposztás tészta jó hírét valószínűleg a menza-étkezde tette a tönkre. Felejtsük el a gyermekkori rossz emléket, és adjunk egy új esélyt ennek a valóban finom tésztaételnek!

Nosalty

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek