r
Nosalty Logó

Kovászolt káposzta

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Kovászolt káposzta
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 360 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1438 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 43 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4401.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    3661 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    582.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    220 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    460 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    198 micro
  • β-karotin
    253 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    213 micro
Összesen 360 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17604.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    1346 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    417 mg
  • Foszfor
    1061 mg
  • Nátrium
    14646 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    284.5 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

VÍZ

  • Összesen
    2328.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    879 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1839 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1405 micro
  • Kolin:
    318 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    792 micro
  • β-karotin
    1011 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    852 micro
Összesen 1438 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    525.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    437 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 43 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposztát legyaluljuk, a torzsáját kivesszük. 1 kg káposztához 2-3 dkg sót adunk, elkeverjük.
  2. A sózott káposztát lazán üveg vagy cserépedénybe rakjuk, langyos vizet öntünk rá, annyit, hogy ellepje, letakarjuk két káposztalevéllel. Erre két szelet kenyeret teszünk, amelyre élesztőt morzsolunk. (Egy kilogramm káposztához fél dkg élesztő szükséges.)
  3. A kenyerek közé kaprot is tehetünk. A langyos vizet pótoljuk. A lefedett edényt 6-8 napig tartjuk napsütötte helyen. A megérett káposztáról leszedjük a kenyeret, levét átszűrjük, és jól befedjük.
  4. Hűtőszekrényben hetekig eláll.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 40011
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 27.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kovászolt káposzta
Mártika és Feri 107 recept

 A kovászolt káposzta Erdélyben közkedvelt igazán. Fűszere: fokhagyma, kapor és borsikafű. A nyári káposzta savanyításhoz kiváló. Többek közt a nyári töltött káposzta alapanyaga, ahol levét is használjuk felöntésül. Fogyókúrás, sovány leves vagy csülkös egytálétel, székelykáposzta is készülhet belőle.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Elkészítettem, és igazán finom! Teljesen olyan íze lett mint a kovászos uborkának! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Törölt felhasználó

Most hallok másodjára err?l a savanyításról! Éppen ideje, hogy én is elkészítsem. Köszi

Mártika és Feri

Kedves Etelka! Nagyanyáink nyáron (amikor már a savanyú, savanyított káposzta elfogyott) kovászolt káposztából f?ztek nagyapáinknak. Receptjeinkkel próbálunk értékeket megmenteni az utókornak is. További kellemes f?z?cskézést kívánunk! Mártika és Feri

Törölt felhasználó

Sziasztok! Elkészítettem a kovászolt káposztát. Nagyon finom lett. Csak ajánlani tudom másoknak is. Köszönöm ezt az egyszer?, de nagyszer? receptet.

Mártika és Feri

Kedves Etelka! Örülünk sikerednek! További jó sütés-f?zést kívánunk! Üdvözlettel: Mártika és Feri

Törölt felhasználó

Kata barátn?mt?l tanultam a nálunk igen kedvelt nyári káposztát. Ami édes káposztából készül, a hagyományos töltelék-gombócokkal, némi füstölttel ízesítve, friss kapros tejfeles habarással. Amikor elfogy egy adag kovászos uborka, akkor készítem, mert annak a levében f? olyan üdén savanykásra. Eddig mindenkit elvarázsolt, aki megkóstolta.

koszider

A kovászolt káposztából sokkal-sokkal finomabb a rakott káposzta (rizses-darált húsos, tejföllel, hagyományos módon), mint a savanyított téli rokonából. Pusztán ezért is érdemes kovászolni.

Törölt felhasználó

Egy kérdésem lenne, föltétlen kell neki a napfény vagy elég az is ha meleg helyen tartom? Most szeretném megcsinálni, de sajnos napfényt nem tudok neki biztosítani :) Válaszodat el?re is köszönöm Ági

Törölt felhasználó

sziasztok! már tavaly is kacérkodtam a gondolattal,idén el is készítem:)Most hogy már kovi ubi szezon is van,ennek is itt az ideje,tutti fincsi!Imádom a kovászolt cuccokat! Ági válaszára válaszolva,bár már biztos nem aktuális,de sztem ennek az a titka hogy meleg id?ben legyen,és érje napfény.Egyszer ugyan mikor tettem el kovi ubit,nagyon h?vös volt napokig,így bemenkítettem egy lábosba,körberaktam törölköz?vel,és néha alágyújtottam,hogy forróságban legyen.Sikeres volt az akcióm:) üdv.:Zsuzsi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek