7 tipp savanyú káposztához

Tudjuk, a savanyú káposzta roppantul egészséges - de mégis mit lehet még belőle készíteni? Magában nem mindenki szereti, a töltött káposzta meg már uncsi. 

Székelykáposzta, ahogy Tomatotree készíti

Semmi sem jobb vitaminforrás télen, mint a savanyú káposzta. Olcsó, szezonális, nagyon finom - simán belecsipegetek bármikor, de akár harminc dekát is képes vagyok befalni belőle. Az mindenkinek megvan, hogyan fedezték föl a C-vitamintartalmát? Egykoron a tengerészek hosszú útjaik során megromlott egészségi állapotukat is ezzel az immunerősítővel javították, többek között a skorbut ellen is hatásosnak bizonyult, ami a teljesen egyoldalú táplálkozás és az elégtelen vitaminbevitel miatt alakul ki.

Ezeket olvastad már?

Felhasználás előtt sokan átmossák a káposztát, főleg, ha nagyon savanyú - én mondjuk annál jobban szeretem, minél savanyúbb, de persze sokaknál ez kiverné a biztosítékot, szóval hideg vízzel tanácsos átöblíteni főzés előtt. Ha töltött káposztát készítenénk, akkor egész leveleket leginkább a piacon kaphatunk, ezt amúgy is sokkal inkább ajánlom - meg is kóstolhatjuk a káposztát, mielőtt döntenénk.

Nem kell leragadni kizárólag a klasszikusoknál, tésztához, sonkával, rakott ételként is mindenféle finomságot lehet belőle tálalni, ehhez meg még társul a kreativitás és az újdonság élménye, mert tényleg bármivel lehet párosítani (jó, nem csokira gondolunk), de füstölt húsokkal, kolbásszal, sonkával, szalonnával nem lehet tévedni. De levesként is közkedvelt, elég csak a korhelylevesre gondolni, amit nem csak szilveszterkor ehetünk vagy éppen az ukrán céklaleves, amiben tökéletes harmóniába keveredik a cékla és a savanyú káposzta.

Disznótoroshoz is szokták kínálni, sült hurka, kolbász savanyú káposztával, de kevésbé savanyú változatában sertéshúsok mellé is szokták kínálni némi párolás után vagy a köretet kiegészítendő. A káposztás ételhez javallott szép, erőteljes színű pirospaprikát választani, mert önmagában nagyon halovány benyomást kelt bármilyen savanyú káposztás étel, nem árt azt egy kicsit megszínezni. A sok-sok bors, frissen őrölt fekete bors viszont univerzális: bármelyik receptet választod, őrölj bele minél többet!

Még több savanyú káposztás recept

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek