7 tipp savanyú káposztához

Tudjuk, a savanyú káposzta roppantul egészséges - de mégis mit lehet még belőle készíteni? Magában nem mindenki szereti, a töltött káposzta meg már uncsi. 

Székelykáposzta, ahogy Tomatotree készíti

Semmi sem jobb vitaminforrás télen, mint a savanyú káposzta. Olcsó, szezonális, nagyon finom - simán belecsipegetek bármikor, de akár harminc dekát is képes vagyok befalni belőle. Az mindenkinek megvan, hogyan fedezték föl a C-vitamintartalmát? Egykoron a tengerészek hosszú útjaik során megromlott egészségi állapotukat is ezzel az immunerősítővel javították, többek között a skorbut ellen is hatásosnak bizonyult, ami a teljesen egyoldalú táplálkozás és az elégtelen vitaminbevitel miatt alakul ki.

Ezeket olvastad már?

Felhasználás előtt sokan átmossák a káposztát, főleg, ha nagyon savanyú - én mondjuk annál jobban szeretem, minél savanyúbb, de persze sokaknál ez kiverné a biztosítékot, szóval hideg vízzel tanácsos átöblíteni főzés előtt. Ha töltött káposztát készítenénk, akkor egész leveleket leginkább a piacon kaphatunk, ezt amúgy is sokkal inkább ajánlom - meg is kóstolhatjuk a káposztát, mielőtt döntenénk.

Káposztás paszuly

A régi szomszédunktól, Piri nénitől  hallottam először erről a levesről, aztán a férjem nagymamája meg is főzte. Most már ha akarunk enni nekem kell megfőznöm, persze az enyém nem ...

Nem kell leragadni kizárólag a klasszikusoknál, tésztához, sonkával, rakott ételként is mindenféle finomságot lehet belőle tálalni, ehhez meg még társul a kreativitás és az újdonság élménye, mert tényleg bármivel lehet párosítani (jó, nem csokira gondolunk), de füstölt húsokkal, kolbásszal, sonkával, szalonnával nem lehet tévedni. De levesként is közkedvelt, elég csak a korhelylevesre gondolni, amit nem csak szilveszterkor ehetünk vagy éppen az ukrán céklaleves, amiben tökéletes harmóniába keveredik a cékla és a savanyú káposzta.

Sváb káposztás karaj

Évekkel ezelőtt főztem először, azóta bevonult a család állandó ételei közé. A reszelt krumpli egészen különös zamatot ad az ételnek, besűrűsödik tőle. Már régóta ...

Disznótoroshoz is szokták kínálni, sült hurka, kolbász savanyú káposztával, de kevésbé savanyú változatában sertéshúsok mellé is szokták kínálni némi párolás után vagy a köretet kiegészítendő. A káposztás ételhez javallott szép, erőteljes színű pirospaprikát választani, mert önmagában nagyon halovány benyomást kelt bármilyen savanyú káposztás étel, nem árt azt egy kicsit megszínezni. A sok-sok bors, frissen őrölt fekete bors viszont univerzális: bármelyik receptet választod, őrölj bele minél többet!

Még több savanyú káposztás recept

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...