Hűsölj panna cottával!

Nem kétséges, hogy a panna cotta az édességőrültek megmentője, főleg nyáron, mert kevés munka befektetésével, annál több gyümölccsel, szempillantás alatt elkészül.

Málnás-kókuszos panna cotta

Ettől függetlenül sokan „befürdenek” az elkészítésével, most pár tippet megosztok veletek azt illetően, hogyan legyen tökéletes állagú a panna cottád!

Ez az olasz desszert egyébként az egész országban nagyon elterjedt, elsősorban északról kezdte meg hódítását, hogy aztán az egész kontinensen emlékezetes karriert fusson be. Az eredeti recept kizárólag zsíros, valódi tejszínből főzi: ennél karcsúbb, főzőtejszín névvel ellátott termékekkel, tíz-, húszszázalékos zsírtartalmú változatokkal nem érdemes próbálkozni, mert meg se közelíti az eredeti ízét és nem merném a nyakamat tenni rá, hogy egyáltalán rendesen be lehet sűríteni majd az ilyen alapanyagokat.

Mások tejet is használnak hozzá, de abból is kizárólag a teljes, házi tejet, amit még nem fölöztek le – a panna cotta élvezeti értéke nagyban függ a hozzávalók megfelelő zsírtartalmától. Fél liternél kevesebb – ízlés szerint tej és tejszín vagy csak tejszín – mennyiségből nem érdemes főzni, cukorból szerintem bőven elég húsz deka vagy annál is kicsit kevesebb, de én mindent az előírtnál kevesebb édesítővel készítek. Ami nagyon fontos és kardinális pontja a krémfőzésnek és amitől besűrűsödik majd az egész, az a zselatin lesz. Én a por változatút pártolom, abból is 3 teáskanállal használok. Nem maradhat el a vaníliarúd kikapart magja sem, ha hó vége van, akkor Bourbon vaníliás cukorral helyettesítem.

Keverhetsz még bele egyébként a végén bármilyen gyümölcsöt, szerintem málnával vagy szederrel ellenállhatatlan. Mivel legfőképpen poharakban, kelyhekben szokás tálalni, így rétegezni is lehet a kész krémet: a gyümölcszselé készítése külön feladat, de megéri, mert a végeredmény nagyon mutatós, ha még több időt spórolnál, akkor ajánlom főzés végén a beledobálós rövidítést.

Pár órás hűtést elkészítés után mindenképp igényel, 4-5 órára ajánlatos hűtőbe tolni és hagyni, hogy biztosan megdermedjen. Jó, nem tagadhatom, előfordul, hogy hamarabb rájárok, mint hogy ez az idő letelne – de ilyenkor mindig ott motoszkál a fejemben, bármi mással kezdek el foglalkozni, hogy milyen finomság vár a hűtőben. Vendégvárásra is tökéletes, a forró augusztusban nagyon hálás lesz érte a közönségünk!

A Dobd össze! rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.