Hűsölj panna cottával!

Nem kétséges, hogy a panna cotta az édességőrültek megmentője, főleg nyáron, mert kevés munka befektetésével, annál több gyümölccsel, szempillantás alatt elkészül.

Málnás-kókuszos panna cotta

Ettől függetlenül sokan „befürdenek” az elkészítésével, most pár tippet megosztok veletek azt illetően, hogyan legyen tökéletes állagú a panna cottád!

Ez az olasz desszert egyébként az egész országban nagyon elterjedt, elsősorban északról kezdte meg hódítását, hogy aztán az egész kontinensen emlékezetes karriert fusson be. Az eredeti recept kizárólag zsíros, valódi tejszínből főzi: ennél karcsúbb, főzőtejszín névvel ellátott termékekkel, tíz-, húszszázalékos zsírtartalmú változatokkal nem érdemes próbálkozni, mert meg se közelíti az eredeti ízét és nem merném a nyakamat tenni rá, hogy egyáltalán rendesen be lehet sűríteni majd az ilyen alapanyagokat.

Rebarbarás panna cotta

Chutney menekítőben voltam. A tejszín kellemesen ellágyította az egyébként elég markáns ízeket, de mégis megmaradt a jellege. Finom volt a házi vaníliás cukorba mártogatott eperrel, de ...

Citromfüves-mascarponés panna cotta

Citromfüves-mascarpones panna cotta fűszeres szilvával. Sohasem adtam még egyik receptemnek sem ilyen hosszú nevet. Szándékosan! Mert mindig szeretem, ha valami röviden, de tömören ...

Panna cotta light

Nem tudom, ki hogy van ezzel az édességgel (?!?), én bárhol - bármikor be tudnám falni. De ezzel szerintem nem vagyok egyedül.    

Bodzás panna cotta

Ha nincs friss bodzavirág, ízesíthetjük a tejszínt -mielőtt felolvasztanánk benne a zselatint- bodzasziruppal is, de akkor csökkentsük valamennyivel a cukor mennyiségét. Bodzasziruppal ...

Zöld teás panna cotta

Az olaszos menühöz olasz desszert is jár. Nem akartam semmi extrát, valami gyorsan-finomat volt az elvem. Sosem ettem még panna cottát, de mindenki csak dicsérte, így gondoltam készítek ...

Panna cotta kardamommal

A lehető legegyszerűbb, de jó esetben igen szemrevaló desszert a panna cotta. Eredetileg csak tejszínből készül, és őrületesen sok kalóriát tartalmaz, ez a joghurtos egy light verzió. ...

Mások tejet is használnak hozzá, de abból is kizárólag a teljes, házi tejet, amit még nem fölöztek le – a panna cotta élvezeti értéke nagyban függ a hozzávalók megfelelő zsírtartalmától. Fél liternél kevesebb – ízlés szerint tej és tejszín vagy csak tejszín – mennyiségből nem érdemes főzni, cukorból szerintem bőven elég húsz deka vagy annál is kicsit kevesebb, de én mindent az előírtnál kevesebb édesítővel készítek. Ami nagyon fontos és kardinális pontja a krémfőzésnek és amitől besűrűsödik majd az egész, az a zselatin lesz. Én a por változatút pártolom, abból is 3 teáskanállal használok. Nem maradhat el a vaníliarúd kikapart magja sem, ha hó vége van, akkor Bourbon vaníliás cukorral helyettesítem.

Limoncellós panna cotta

Készülődtem már erre az édességre. Nem időigényes, pillanatok alatt összeállítható, mégis csak most kerítettem rá alkalmat. Talán mert a fiam táborban van, és ő ezt nem enné meg. ...

Kókuszos panna cotta

A nálam megszokott tempóban a reggeli kávézás közben a TV Paprika adását néztem, ahol Donna Hay mutatta be ezt a rendkívül gyors édességet. Ő ugyan cukrot tett bele és fele ennyi ...

Narancsos pana cotta rummal

Pana cotta -ami annyit jelent, hogy főtt tejszín - egy olasz desszert, tejszínből, cukorból és zselatinból. Gyakran ízesítik vaníliával. Ebben a változatban én citrom- , narancshéjjal ...

Bodzavirágos panna cotta

Nagyon régen szerettem volna kipróbálni a panna cottát, sok receptet el is olvastam, de nem jutottam tovább. Egy étteremben láttam ajánlatként kiírva a bodzás változatát, amit azonban ...

Panna cotta málnapürével

A panna cotta Észak-Olaszországból származó, édes tejpuding. Az édesség alapja a jó minőségű, magas zsírtartalmú tejszín, esetleg tej, továbbá a vanília.

Citromlikőrös panna cotta

Kedvenc blogosom, Mézigörl oldalán találtam ezt a pc-t. Felhívom a figyelmet arra, ha ezzel a tejszín-likőr mennyiséggel dolgozunk, akkor igencsak érezhető alkoholtartalmú készítményt ...

Keverhetsz még bele egyébként a végén bármilyen gyümölcsöt, szerintem málnával vagy szederrel ellenállhatatlan. Mivel legfőképpen poharakban, kelyhekben szokás tálalni, így rétegezni is lehet a kész krémet: a gyümölcszselé készítése külön feladat, de megéri, mert a végeredmény nagyon mutatós, ha még több időt spórolnál, akkor ajánlom főzés végén a beledobálós rövidítést.

Pár órás hűtést elkészítés után mindenképp igényel, 4-5 órára ajánlatos hűtőbe tolni és hagyni, hogy biztosan megdermedjen. Jó, nem tagadhatom, előfordul, hogy hamarabb rájárok, mint hogy ez az idő letelne – de ilyenkor mindig ott motoszkál a fejemben, bármi mással kezdek el foglalkozni, hogy milyen finomság vár a hűtőben. Vendégvárásra is tökéletes, a forró augusztusban nagyon hálás lesz érte a közönségünk!

A Dobd össze! rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Parmezános ropogós keksz

Egy kis sós ropogtatnivalóra vágyott a család. Ez gyorsan összeállítható és bárki kóstolta, azt mondta isteni. A pirult magok és a parmezán adja a keksz jellegét, nem érdemes más ...

Mákosguba-palacsinta

Kedvenc ünnepi édességünk palacsintaformát öltött, és meg kell hagyni, igencsak jól áll neki ez a sikk. Mákos tészta, gazdagon vaníliás töltelék és enyhe citromos aroma teszi igazán ...

Vegán raffaello golyó

Három évvel ezelőtt a Billa egyik gluténmentes, nyers receptválogatásában találtam ezt a sütés nélküli receptet. Azóta már legalább 10-szer elkészítettem, az arányokon mindig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...