9 út, hogy a megmaradt húsból ínyenc pástétom legyen

A gourmet boltok csemegepultjainak egyik legkívánatosabb elemei a pástétomok. Főúri lakomákat juttathatnak eszünkbe a húsos-májas finomságok, jóllehet kifejezetten könnyű otthon megalkotnunk őket. 9 recept házi ínyenc pástétomokhoz!

A pástétomot ernyőfogalomként is használjuk, de íme egy kis eligazítás pâté-kérdésben.

Pâté (pástétom): hidegen fogyasztott fogás, késsel egészen apróra darabolt, darált vagy krémesített belsőségből, húsból vagy halból készül. Tálalhatják krémként, kenhetően; vagy formában kihűtve, majd szeletelve. Ritkábban tésztarétegben is süthetik.

Húsmentő akció – 9 út, hogy a megmaradt húsból ínyenc pástétom legyen

Terrine vagy pâté en terrine: gyakran rokonértelműen használják a pástétommal, amire a francia elnevezés is rámutat. Terrine-ként leggyakrabban olyan több komponensből álló ételt értünk, amit aszpik tesz konzisztenssé, a hosszúkás terrine nevű edényben sül, és az alapanyagok darabosan kerülnek bele. A pástétomhoz hasonlóan szintén sülhet tésztarétegben, de boríthatja aszpik is.

Rillette(s): konfitált húsból készült kenhető krém rusztikusan, ízlés szerint kisebb-nagyobb húsdarabokkal benne. Eredetileg zsíros sertéshús volt az alapja, ma már mindenféle húsból és halból készítik.

Ha száraz és unalmas a csirkemell

Ez esetben a tejföl vagy a majonéz a barátunk. Akár húslevesből mentettük, akár kisütöttük a csirkemellet, ismerjük be, hogy nem a párolt brokkoli mellett a legízletesebb. Pofonegyszerűen csinálhatunk belőle finom húskrémet, zöldfűszerekkel lesz izgalmasabb, most például kár belőle kihagyni az újhagymát.

Csülök nem Pékné módra

A csülök a népnyelvben a zsíros, cupákos, kissé ormótlan ételek egyik szinonimája. Pedig milyen jól is tud jönni e sertéshúsrész természetes zsírossága egy pástétomban. Gondoljunk csak bele, egy egyszerű csirkemájas vagy zsidó tojás is libazsírral készítve az igazi. Frissítsük hagymákkal, ínyenc mustárral.

Csúcspástétom füstölt lazacból

Habár nem hús, itt a helye, és persze az legyen a legnagyobb problémánk, hogy túl sok a füstölt lazac otthon.

Kevés finomabb van egy frissen sült szelet lazacnál rózsaszín belsővel, de a belőle készített krém sem véletlenül az elegáns partik egyik kedvenc kanapéja (miniszendvicse, falatkája).

A lazacpástétom friss ízének és kellemes savasságának hármas titka: fehérbor, citromlé és kapor.

A tyúkhúsleves kétszer: húslevespástétom

Ha egy érettebb tyúkhús áll rendelkezésünkre, még mélyebb, emlékezetesebb ízű lehet a  húslevespástétomunk. A gyöngyöző levest külön tálaljuk, egy következő fogás vagy akár előétel is lehet ez a főtt zöldségekkel teli pástétom, amelyet sütőben nyeri el a végleges formáját. Tökéletes értékmentés, a tyúkleves minden komponensének felhasználása. Csirkével is működik.

Ha besokalltunk a sonkából

Nem csak húsvétkor fordulhat elő, hogy megjön a kedvünk a főtt sonkához. Ha már napok óta eszegetjük a méretes darabot, amit nem szeretnénk elpazarolni, de egy kicsit sok a jóból, pástétomba vele. Egy egyszerű ötlettel könnyedebbé tehetjük a masszív húst: készítsünk olyan pástétomot belőle, amelyben eltoljuk az arányokat a tojás irányában. Más megközelítésben: gondolkodjunk zsidó tojásban sonka extrával!

Akár egy középkori lakomán: fácánpástétom

Lévén a fácán vadszárnyas, kevéssé zsíros a húsa. De milyen finom az aranyló húsleves belőle! Ha emelnénk az úri leves adta élményen, egy fácánpástétommal toldhatjuk meg az étkezést. A levesben puhára főtt hús elbírja a tejfölt sőt még a szalonnát is, savanyú uborkával vihetünk savasságot bele.

Az aszalt gyümölcsök ínyencfaktora

Különösen a belsőségekre igaz, hogy a finoman kesernyés alapízhez rendkívül jól passzolnak az aszalt gyümölcsök. Az egyszerre édes és savanykás ízen kívül a textúrát is izgalmasabbá tehetjük vele, sőt a látványnak is jót tesznek elsősorban a piros bogyós gyümölcsök. Az aszalt szilván kívül igen jól áll a májasoknak az aszalt áfonya.

Az alkoholok ízjátéka

Az alkohol sosem „lóghat ki" a pástétom ízéből, viszont kisebb csodát művelhet vele. Minél nemesebb az alapanyag, annál jobban passzol az erősebb ital hozzá, a libamájnak ezért is örök párja a tokaji aszú és a konyak.

Engedjük el a fantáziánkat: egy füstös bourbon vagy akár pálinka is megadhatja azt a bizonyos karaktert a pástétomnak, amitől nem lesz hétköznapi.

Nagyágyú a sütőben: az ötletadó vaddisznómáj-pástétom

A vaddisznómáj ez esetben csak a múzsa, hiszen ez a csemege csak ritkán jut el a háztartásokba. Bármely négylábú mája megfelelő alapanyag lehet, sertésé, borjúé és marháé is. A karakteresebb májhoz teljes zöldségarzenál illik, és lényeges elem a konyak és vörösbor is. Az alkohol kisül belőle, de megdolgozza az erőteljesebb ízű és textúrájú májat, a nem mindennapi fogás gombával és aszalt szilvával teljes.

Szerző: Pásztor Rozina

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...