9 út, hogy a megmaradt húsból ínyenc pástétom legyen

A gourmet boltok csemegepultjainak egyik legkívánatosabb elemei a pástétomok. Főúri lakomákat juttathatnak eszünkbe a húsos-májas finomságok, jóllehet kifejezetten könnyű otthon megalkotnunk őket. 9 recept házi ínyenc pástétomokhoz!

A pástétomot ernyőfogalomként is használjuk, de íme egy kis eligazítás pâté-kérdésben.

Pâté (pástétom): hidegen fogyasztott fogás, késsel egészen apróra darabolt, darált vagy krémesített belsőségből, húsból vagy halból készül. Tálalhatják krémként, kenhetően; vagy formában kihűtve, majd szeletelve. Ritkábban tésztarétegben is süthetik.

Húsmentő akció – 9 út, hogy a megmaradt húsból ínyenc pástétom legyen

Terrine vagy pâté en terrine: gyakran rokonértelműen használják a pástétommal, amire a francia elnevezés is rámutat. Terrine-ként leggyakrabban olyan több komponensből álló ételt értünk, amit aszpik tesz konzisztenssé, a hosszúkás terrine nevű edényben sül, és az alapanyagok darabosan kerülnek bele. A pástétomhoz hasonlóan szintén sülhet tésztarétegben, de boríthatja aszpik is.

Rillette(s): konfitált húsból készült kenhető krém rusztikusan, ízlés szerint kisebb-nagyobb húsdarabokkal benne. Eredetileg zsíros sertéshús volt az alapja, ma már mindenféle húsból és halból készítik.

Ha száraz és unalmas a csirkemell

Ez esetben a tejföl vagy a majonéz a barátunk. Akár húslevesből mentettük, akár kisütöttük a csirkemellet, ismerjük be, hogy nem a párolt brokkoli mellett a legízletesebb. Pofonegyszerűen csinálhatunk belőle finom húskrémet, zöldfűszerekkel lesz izgalmasabb, most például kár belőle kihagyni az újhagymát.

Csülök nem Pékné módra

A csülök a népnyelvben a zsíros, cupákos, kissé ormótlan ételek egyik szinonimája. Pedig milyen jól is tud jönni e sertéshúsrész természetes zsírossága egy pástétomban. Gondoljunk csak bele, egy egyszerű csirkemájas vagy zsidó tojás is libazsírral készítve az igazi. Frissítsük hagymákkal, ínyenc mustárral.

Csúcspástétom füstölt lazacból

Habár nem hús, itt a helye, és persze az legyen a legnagyobb problémánk, hogy túl sok a füstölt lazac otthon.

Kevés finomabb van egy frissen sült szelet lazacnál rózsaszín belsővel, de a belőle készített krém sem véletlenül az elegáns partik egyik kedvenc kanapéja (miniszendvicse, falatkája).

A lazacpástétom friss ízének és kellemes savasságának hármas titka: fehérbor, citromlé és kapor.

A tyúkhúsleves kétszer: húslevespástétom

Ha egy érettebb tyúkhús áll rendelkezésünkre, még mélyebb, emlékezetesebb ízű lehet a  húslevespástétomunk. A gyöngyöző levest külön tálaljuk, egy következő fogás vagy akár előétel is lehet ez a főtt zöldségekkel teli pástétom, amelyet sütőben nyeri el a végleges formáját. Tökéletes értékmentés, a tyúkleves minden komponensének felhasználása. Csirkével is működik.

Ha besokalltunk a sonkából

Nem csak húsvétkor fordulhat elő, hogy megjön a kedvünk a főtt sonkához. Ha már napok óta eszegetjük a méretes darabot, amit nem szeretnénk elpazarolni, de egy kicsit sok a jóból, pástétomba vele. Egy egyszerű ötlettel könnyedebbé tehetjük a masszív húst: készítsünk olyan pástétomot belőle, amelyben eltoljuk az arányokat a tojás irányában. Más megközelítésben: gondolkodjunk zsidó tojásban sonka extrával!

Akár egy középkori lakomán: fácánpástétom

Lévén a fácán vadszárnyas, kevéssé zsíros a húsa. De milyen finom az aranyló húsleves belőle! Ha emelnénk az úri leves adta élményen, egy fácánpástétommal toldhatjuk meg az étkezést. A levesben puhára főtt hús elbírja a tejfölt sőt még a szalonnát is, savanyú uborkával vihetünk savasságot bele.

Az aszalt gyümölcsök ínyencfaktora

Különösen a belsőségekre igaz, hogy a finoman kesernyés alapízhez rendkívül jól passzolnak az aszalt gyümölcsök. Az egyszerre édes és savanykás ízen kívül a textúrát is izgalmasabbá tehetjük vele, sőt a látványnak is jót tesznek elsősorban a piros bogyós gyümölcsök. Az aszalt szilván kívül igen jól áll a májasoknak az aszalt áfonya.

Az alkoholok ízjátéka

Az alkohol sosem „lóghat ki" a pástétom ízéből, viszont kisebb csodát művelhet vele. Minél nemesebb az alapanyag, annál jobban passzol az erősebb ital hozzá, a libamájnak ezért is örök párja a tokaji aszú és a konyak.

Engedjük el a fantáziánkat: egy füstös bourbon vagy akár pálinka is megadhatja azt a bizonyos karaktert a pástétomnak, amitől nem lesz hétköznapi.

Nagyágyú a sütőben: az ötletadó vaddisznómáj-pástétom

A vaddisznómáj ez esetben csak a múzsa, hiszen ez a csemege csak ritkán jut el a háztartásokba. Bármely négylábú mája megfelelő alapanyag lehet, sertésé, borjúé és marháé is. A karakteresebb májhoz teljes zöldségarzenál illik, és lényeges elem a konyak és vörösbor is. Az alkohol kisül belőle, de megdolgozza az erőteljesebb ízű és textúrájú májat, a nem mindennapi fogás gombával és aszalt szilvával teljes.

Szerző: Pásztor Rozina

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...