4 lépés, amit ne hagyj ki, amikor házi müzlit/granolát csinálsz

Ha besokalltunk a rengeteg cukrot és más furcsaságot tartalmazó bolti müzliktől, akkor valószínű, hogy elkezdtünk már barátkozni a házi müzli készítésével. Elsőre nagy falatnak tűnhet, ezért jöjjön most néhány segítő tipp.

A házi müzlinek szinte csak előnyei vannak (tudjuk, hogy mi kerül bele, teljesen az ízlésünk szerint alakíthatjuk, stb.), az egyetlen hátrány, amit talán fel tudunk hozni ellene, maga az elkészítés. De mi sem könnyebb, mint néhány magvat és gabonát némi aszalt gyümölccsel összekeverni, nemde? És míg lényegében tényleg ennyiből áll egy házi müzli összeállítása, néhány apró, villámgyors és könnyű furfang talán befér még a zabszemek közé.

4 lépés, amit ne hagyj ki, amikor házi müzlit/granolát csinálsz

Tegyük változatossá

Egy müzli alapból is nagyon izgalmas tud lenni, főleg, ha különböző magvakat és aszalt gyümölcsöket is beleteszünk. Érdemes így eljárni: a magok közül is használjunk kisebb-nagyobb darabokat, hogy a reggelizés még nagyobb élmény legyen.

Kerüljenek bele nagy magvak: mandula, akár fél diók (hagyjuk őket egyben), törökmogyoró. Ehhez adjunk közepes méretűeket (pl. földimogyoró, tökmag) és egészen aprókat is (lenmag, szezámmag, mák).

A gabonák szintén legyenek sokszínűen reprezentálva: a zabpelyhen túl is van élet, például az árpa vagy rozs képében.

Pirítsunk meg mindent

Mind a gabonák, mind az olajos magvak rengeteg ízt tartalmaznak magukban, amik ugyan alaphelyzetben is érezhetők, egy kis pirongatás után azonban még határozottabban előbújnak. Így a müzlink is ízletesebb lesz, ha a hozzá használt alapanyagokat előtte megpirítjuk.

Ezt ilyen nagy mennyiségek esetében (mert kevés müzlit csinálni szimplán csak lehetetlen) úgy a legkönnyebb elvégezni, hogy mindent egy tepsin betolunk a sütőbe. Kivéve persze, ha van egy ilyen hatalmas serpenyőnk, amiben az összes mag és pehely elfér.

200 fokon, 20 percig süssük a müzli alapját, félúton pedig forgassunk át mindent a tepsin, hogy egyenletes legyen a pirulás mértéke.

Gondolkodjunk el az édesítésen

Egy házi müzli nagy előnye, hogy épp annyi cukrot vagy más édesítőt tartalmaz majd, amennyi nekünk épp szimpatikus. Így a készítés során dönthetünk arról, hogy teljesen cukormentesen készítjük, és csak az aszalt gyümölcsök természetes édességére hagyatkozunk, netán adunk hozzá egy kevés mézet vagy más szirupos édesítőt.

Fűszerezzünk

És természetesen nemcsak édes ízekkel láthatjuk el a müzlinket, hanem megannyi más izgalmas aromával is. Kezdetnek használhatunk tipikusan „édes” fűszereket, mint fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom: ezekből egy kevés is bőven elég, hiszen nem akarjuk teljesen elnyomni a müzliben lévő természetes ízeket.

Kiváló választás lehet a cukrozatlan kakaópor, amiből szintén nem kell több egy-két kanálnál. A csokis ízek kedvelői ezzel is próbálkozhatnak, akár kókusszal is kombinálva.

Frissen reszelt narancs- vagy citromhéjjal is kísérletezhetünk, ha egy kis reggeli frissességet szeretnénk elérni a müzlistálban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készítsd ezeket is házilag:

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...