Apró kincsek a konyhában: ezért egészséges a szezámmag

Tudtad, hogy a szezámmag megkönnyíti az emésztést, javítja a bőr egészségét, és a szezámmagolaj felhasználható a hajnövesztéshez?

A szezámmag a szezámnövény termése. Ez a világ egyik legrégebbi olajos növénye, ami kb. egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növény. A szezámmag nagyon kicsi, körülbelül 2 mm széles és 3-4 mm hosszú. Bár olajos magról van szó, a szezámmag zsírtartalma egészséges fajta, ezért az egész világon alkalmazott növényi olajok egyike. Az apró magvaknak enyhe, diós ízük van. Nyersen is fogyaszthatók, de sülteknél, salátáknál és díszítésként is megállják a helyüket.

A szezámmag tápértéke magas, 100 gramm 573 kalóriát tartalmaz. Ezenkívül csaknem 50 gramm zsír is van benne, annak 85%-a pedig egészséges zsír. A szezámmagok rengeteg B6-vitamint, tiaminot és niacint tartalmaznak, de van bennük kalcium, réz, magnézium, vas és foszfor is. Ha stresszelsz, vagy fáj a fejed, esetleg magas a vérnyomásod, szezámmagolajat is használhatsz a problémákra. A szezámmagolaj csökkenti a gyulladást, kontrollálja a cukorbetegséget, javítja a száj egészségét és az anyagcserét.

Nehéz elhinni, de ezek a kis szezámmagok lenyűgöző mennyiségű rostot tartalmaznak. A rost kulcsfontosságú az egészséges emésztés szempontjából, elősegíti a vastagbél zavartalan mozgását. Ily módon a rost megakadályozza a bélelzáródás esélyét. Sőt, serkenti a perisztaltikus mozgást, amely a vékonybélre jellemző, amikor élelmiszereket dolgoz fel. A szezámmag fogyasztása közvetlenül összefügg a gyomor-bélrendszeri problémák - például a székrekedés vagy a hasmenés – kialakulásának csökkentésével.

A szezámmag egészségesen tartja a szívet

Rosttartalma a szívnek is jót tesz. Az artériák és az erek rossz koleszterinszintjét csökkenti, ezért a szezámmag megakadályozhatja az olyan betegségeket kialakulását, mint a szívroham, az agyvérzés és az érelmeszesedés. A rézben gazdag szezámmag segíthet számos gyulladásos tünettel járó betegség, például ízületi gyulladás leküzdésében.  A szezámmag réztartalma elengedhetetlen az erek falainak megerősítéséhez, mivel a vékonyabb falak nagyobb eséllyel szakadnak meg. A magok fogyasztása erősíti a csontokat és az ízületeket is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...