Apró kincsek a konyhában: ezért egészséges a szezámmag

Tudtad, hogy a szezámmag megkönnyíti az emésztést, javítja a bőr egészségét, és a szezámmagolaj felhasználható a hajnövesztéshez?

A szezámmag a szezámnövény termése. Ez a világ egyik legrégebbi olajos növénye, ami kb. egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növény. A szezámmag nagyon kicsi, körülbelül 2 mm széles és 3-4 mm hosszú. Bár olajos magról van szó, a szezámmag zsírtartalma egészséges fajta, ezért az egész világon alkalmazott növényi olajok egyike. Az apró magvaknak enyhe, diós ízük van. Nyersen is fogyaszthatók, de sülteknél, salátáknál és díszítésként is megállják a helyüket.

A szezámmag tápértéke magas, 100 gramm 573 kalóriát tartalmaz. Ezenkívül csaknem 50 gramm zsír is van benne, annak 85%-a pedig egészséges zsír. A szezámmagok rengeteg B6-vitamint, tiaminot és niacint tartalmaznak, de van bennük kalcium, réz, magnézium, vas és foszfor is. Ha stresszelsz, vagy fáj a fejed, esetleg magas a vérnyomásod, szezámmagolajat is használhatsz a problémákra. A szezámmagolaj csökkenti a gyulladást, kontrollálja a cukorbetegséget, javítja a száj egészségét és az anyagcserét.

Nehéz elhinni, de ezek a kis szezámmagok lenyűgöző mennyiségű rostot tartalmaznak. A rost kulcsfontosságú az egészséges emésztés szempontjából, elősegíti a vastagbél zavartalan mozgását. Ily módon a rost megakadályozza a bélelzáródás esélyét. Sőt, serkenti a perisztaltikus mozgást, amely a vékonybélre jellemző, amikor élelmiszereket dolgoz fel. A szezámmag fogyasztása közvetlenül összefügg a gyomor-bélrendszeri problémák - például a székrekedés vagy a hasmenés – kialakulásának csökkentésével.

A szezámmag egészségesen tartja a szívet

Rosttartalma a szívnek is jót tesz. Az artériák és az erek rossz koleszterinszintjét csökkenti, ezért a szezámmag megakadályozhatja az olyan betegségeket kialakulását, mint a szívroham, az agyvérzés és az érelmeszesedés. A rézben gazdag szezámmag segíthet számos gyulladásos tünettel járó betegség, például ízületi gyulladás leküzdésében.  A szezámmag réztartalma elengedhetetlen az erek falainak megerősítéséhez, mivel a vékonyabb falak nagyobb eséllyel szakadnak meg. A magok fogyasztása erősíti a csontokat és az ízületeket is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...