Izgalmas hallevesek paprika nélkül: új ízek az ünnepi menüben

Tényleg lehet úgy levest főzni halhúsból, hogy nem adunk hozzá paprikát, érdemes kipróbálni idén más, nem csak magyaros recepteket is!

Karácsonyi tuti siker halászlé

A magyar konyhában a paprika kulcsszerepet tölt be, nyilván ezért is készítünk szinte minden ételből paprikás variánst is. A halászlét mindenki ismeri, és sokan nagyon szeretik, karácsonykor pedig hagyományosan ez kerül az asztalra. Ha azonban megpróbálnánk a halból paprika nélkül leves készíteni, akkor a következő variánsokat ajánljuk.

Német halleves

Hozzávalók az alapléhez:

  • 500 gramm csontos halaprólék
  • 1 répa
  • 150 gramm póréhagyma
  • 1 fej zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 6 deciliter víz
  • bors
  • 1 babérlevél

További hozzávalók:

  • 2 deci száraz fehérbor
  • fél citrom leve
  • 1 deci főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál búzaliszt

A levesbe kerül még:

  • 300 gramm északi-tengeri hal
  • 1 répa csíkokra vágva
  • a karalábé csíkokra vágva
  • 2 újhagyma
  • 100 gramm édeskömény csíkokban
  • fél csomag metélőhagyma

Az alapléhez való felvágott zöldséget és a halaprólékot kis olajon átforgatjuk, borsot és egy babérlevelet hozzáadunk, majd vízzel felöntjük. Ezt 20 percig kicsivel forráspont alatt melegítjük. Ezután ezt keveréket átpasszírozzuk egy konyharuhán, vagy kis lyukú szűrőn. A leveshez a répát, karalábét és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk. Az újhagymát felvágjuk. A zöldségeket a vajban kicsit dinszteljük, és rátesszük a lisztet. Ezt felöntjük a borral, és simára keverjük. Öt percig főzzük, majd felöntjük a főzőtejszínnel. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott halat, és nyolc percig főzzük, majd citromlével ízesítjük. Metélőhagymával díszítjük.

Lengyel halleves

Hozzávalók

  • 1,5 kilós ponty
  • 2 citrom
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • 2 hagyma
  • 1 zeller
  • 1 szárzeller
  • 1 póréhagyma
  • petrezselyem
  • víz

Két liter vizet melegítünk. A hal fejét és uszonyát, valamint a hagymát, borókabogyót és a babérleveleket beletesszük, és harminc percig forraljuk. Ezt a levest átszűrjük egy lábasba, a fejről és az uszonyról levesszük az ehető részeket, és apróra vágjuk. A hagymákat szintén apróra vágjuk, és a répából dekoratív répavirág-szeleteket készítünk. A zellert apró kockákra vágjuk, egy póréhagymát és egy szárzellert megpucolunk, és felvágunk vékony szeletekre. Az összes zöldséget hozzáadjuk a leveshez, és a petrezselyemmel negyed óráig alacsony hőfokon főzzük. Ezután hozzáadjuk a halrészeket és a főtt hagymát. Halszósszal és sóval ízesítjük. A levesbetét crouton: ehhez toastkenyeret kockázzunk fel, és vajban pirítsuk halványbarnára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek