Gyors egytálétel – paella

Gyors, finom és különleges ötletet szeretnél vacsorára? Nem kell sokat teketóriázni, irány a konyha és rittyents össze egy jó paellát! 

A paella tradicionálisan spanyol étel, azon belül is Valencia tartomány vívmányaként kezelendő, bár mára számos típusa és elkészítési módja ismert lett. Különösen nyáron kultiválom ezt az ételt – gyors ebédnek, de barátoknak tartott vacsorára sem kell jobb, ráadásul elképesztően gazdag íze van!

A forró hónapokban különösen nagy gonddal keresek a sebtiben összedobható, mégis különleges fogások után mert azért enni jó, de nincs kedvem órákat állni a sütő mellett, éppen elég, hogy a befőzéssel fél napokat töltök. Van pár olyan recept, amit viszont bármikor előkapok, mert enni azért mégiscsak nagyon jó: ilyen a paella is, s bár nem különösebben rajongok a rizses egytálételekért, erre sosem szoktam panaszkodni. Hagyományos tenger gyümölcseiből, nyúlból készítették régebben, mára már a csirkével összesütött változata a legnépszerűbb. Nem kell megijedni attól, hogy sáfrány szükséges hozzá!

A fűszerboltokban már kis adagot is lehet venni belőle, ami tényleg párszázas tétel és még így is több alkalomra elegendő mennyiség. Az a legjobb, ha van egy hatalmas, kétfülű serpenyő otthon: ez a legalkalmasabb az egyenletes hőelosztásra, a rizs akkor lesz a legjobb, ha főzés során nem mozgatjuk meg, hanem hagyjuk szépen, nyugodtan átfőni. A lelke azért nagyban múlik a használt olívaolajon, ha tehetjük, keressünk kifejezetten erre szakosodott kereskedőt és vásároljunk tőle valódi olajat. Halat vagy csirkét ajánlok hozzá, különösen most, nyáron: a hagyományos valenciai változat ezen kívül elbírja még a kacsát, de főzik csigával is, babféléket, articsókát is használnak hozzá autentikusan.

Jöhet bele egy kis paprika, paradicsom is, ezeket elég éppen hogy átmelegíteni, még szinte nyersen hagyjuk benne az ételben. Fokhagyma és friss rozmaring passzolnak hozzá. Az eredeti valenciai paella tengeri herkentyűkkel készül, de mára annyira elterjedt egész Spanyolországban, hogy szinte mindenkinek van egy tuti, bevált receptje rá nincsenek megkötések, a sok-sok frissen facsart citromlé viszont kötelező a végére!

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.