Mit jelent, ha feltűnik egy narancs a Keresztapában? – ilyenek a kultikus gengszterfilmek borzongató ízei

Maffia-vér, Olaszország-spagetti — asszociációk, melyek nem is olyan véletlenszerűek. A filmművészet legkedveltebb maffiózókról szóló darabjai telis-tele vannak tésztaszósszal, koccanó vörösboros poharakkal, édességekkel és a mamma házias főztjével.

Azt hiszem beszélhetek sokunk nevében, hogy előbb láttam a Reszkessetek betörők! Johnny-Kígyó jelenetét, mint James Cagney, esetleg Marlon Brando főszereplésével készült valódi maffiafilmet. A mocskos állatnak befellegzett, így örökre megtartotta az aprót, Kevin pedig mindeközben nagykanállal lapátolta a fagyit (ami túl szabályos gömbökben volt kiszedve). A maffiafilmek és az étel kapcsolata persze nem itt kezdődik, hanem egyrészt az olasz édesanyáknál, hiszen a kegyetlen gonosztevőknek is az otthoni ételek a legfinomabbak. Másrészt Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Timothy Van Patten és Terence Winter érzékletes jeleneteinél, ahol a cselekmény és a párbeszédek mellett kardinális kérdés az étkezés is.

Számoljunk vele, hogyha Tony Sopranót, Henry Hillt, Don Vito Corleonét látjuk, hamarosan beúszik a képbe egy nagy tál tészta, olasz kolbász, osso buco, zabaglione, vagy néhány húsos narancs. Az árulás, a gyilkosság és az evés hármasa örökre összefonódott, mindegy, hogy a szálak Szicíliából, vagy Campaniából indulnak.

Gyilkos zabálások, avagy a gengszterfilmek ízei

A keresztapa trilógia

Popkulturális ikon (különösen az első két rész), filmtörténeti mérföldkő, családdráma, vérfagyasztó krimi, egy másik szemszögből pedig a hedonizmus ünnepe Coppola klasszikussá vált trilógiája. Gyakorlatilag tízpercenként evés közben mutatják a cselekményt és a főszereplőket, kulcsmozzanatokat, véres leszámolásokat láthatunk vacsorák, családi ünnepélyek, éttermi jelenetek közben. Nino Rota világhírű zenéje mellett ugyanolyan fontos a tányérokhoz érő evőeszközök hangja, a palackból kitóduló bor pohárba érkezésének zaja is. Hallhatunk tökéletes borjúfogásról, nosztalgikus cannoliról, a rendező saját spaghettiszósz receptje is elhangzik az egyik filmben, egy fontos karaktertől, és oda kell figyelni a narancsokra is.

Az internet népe imádja a Keresztapa és a narancsok kapcsolatát, ugyanis minden olyan jelenet után, ahol feltűnik a gyümölcs, halálesetre számíthatunk. Filmesztéták, kritikusok, rajongók próbáltak mindenféle szimbolikus történetet szőni a déligyümölcs és a halál kapcsolatára, míg a Keresztapa produkciós dizájnere azzal indokolta a narancsos fiaskót, hogy a sötét színű jelenetekhez kellett némi szín is, amit jól hoznak a citrusok. A híres „Nem beszélünk üzletről az asztalnál” mondás is a Keresztapából származik.

Maffiózók

A sorozat, amit sosem kaszáltak el, a sorozat, ami a világ egyik legsikeresebb televíziós produkciója lett, és ami az első fecske volt a magas szintű írói és színészi munka tekintetében. A hat évadot megélt történet New York helyett New Jerseyben játszódik, középpontjában Tony Sopranóval és családjával. Az erőszak és az étel a Maffiózókban is kéz a kézben jár, mint ahogy a popkultúrában az amerikai-olasz alvilági formák esetében. Sopranóék esznek, nagyon sokat esznek, néha már betegre zabálják magukat és a feltálalt fogások üzenetekkel is bírnak. Akár egy kis zacskó ketchup is, amit muszáj kaviárként habzsolni az adott pillanatban. Fontos helyszín a Satriale’s hentesüzlet, valamint Artie Bucco étterme, a Vesuvio (és a Nuovo Vesuvio) is. A későbbi évadokban pedig a sushi is meghatározó szimbólummá válik. A 2000-es évek első felének nigiri-maki lázát valószínűleg nagyban befolyásolta a DiMeo bűnszervezet fejének és feleségének mániája.

Nagymenők

Martin Scorsese 1991-es remeke legalább akkora alapművé vált, mint a Keresztapa trilógia. Robert DeNiro, Ray Liotta és Joe Pesci játéka zseniális, a New York-i olasz konyha pedig halhatatlanná válik a filmmel. Örök példa az anyai gondviselésre: az éj leple alatt, egy kegyetlen leszámolás után, véres ingnyakkal érkeznek a nehézfiúk Tommy édesanyjának házába (a hölgyet a rendező édesanyja játsza!), aki pillanatok alatt olasz vacsorát rittyent nekik. Nézzük el Jimmynek a ketchup cameoját, Amerika még az olasz ízlést is megszédíti. A filmben megannyiszor serceg serpenyőkben tipikus olasz salsiccia, de a legemlékezetesebb talán éppen a kimaxolt börtönélet, ahol Paulie Cicero borotvapengével szeleteli az illatos fokhagymát, amíg készül a sűrű (túl hagymás, nem túl hagymás?) ragu, a gyönyörű medium rare steak, és jégen érkezik a friss homár. A Nagymenők zárójelenete sem maradhat ízek nélkül: Henry Hill még megemlékezik a spaghetti marinaráról.

Gengszterkorzó

A bűnügyi drámasorozatban a ‘20-as évek Amerikájában járunk, a szesztilalom idején. Al Capone még nem a szervezett bűnözés feje, csak bontogatja a szárnyait. Nem úgy Nucky Thompson, Atlantic City ura, aki a védelmi pénzek szedése mellett két lábbal beszáll az illegális alkoholcsempészetbe is, miközben a közélet, a politika fontos szereplője. A gengszteres zsánerből itt sem hiányozhat a közös étkezések kontextusába emelt nagy megbeszélések hangulata. Körasztalnál, négyszögletűnél, rendszerint elegáns öltönyökben, sok cigarettával, szivarral és még több szesszel.

Paradicsomos húsgombócok helyett gyakoribb szereplő a homár, a bárányborda, a caramel flan, de egy alkalommal csirke cordon bleu-t is ajánl a pincér. A házias olasz helyett a luxusfogások tűnnek fel a Gengszterkorzóban, melynek whiskys jeleneteit természetesen jeges teával oldották meg.

Mivel elég érzékletes az étkezések bemutatása, sokakat izgat a téma mélyebben, átfogóbban, így nem maradunk maffiás receptgyűjtemények, szakácskönyvek nélkül sem. Kiemelkedő közülük Catherine Scorsese családi receptkönyve, az Italianamerican, ami megmagyarázza, hogy a világhírű rendezőfenomén miért ragaszkodik filmjeiben ennyire az olasz gyökerek bemutatásához. Az olasz-ír származású valódi Henry Hill (aki a Nagymenők című filmet ihlette) társszerzője volt egy 2002-es kiadású szakácskönyvnek. The Wise Guy Cookbook: My Favorite Recipes From My Life as a Goodfella to Cooking on the Run több antipasti titkát, húsvéti kalács és ziti receptet is felvonultat. Nagy kasszasiker lett a Maffiózók szakácskönyve is, ami bőven túlmutat egy tematikus rajongói relikvián. 200 oldalon keresztül hoz olyan nápoly-közeli receptúrákat, mint a narancsos édesköménysaláta, a bracioli, a tojás a purgatóriumban, de tiramisú és a Soprano család kedvenc fürjfogása is elkészíthető a segítségével. Ráadásul szuper borpárokat is kapunk a receptekhez. Joseph “Joe Dogs” Iannuzzi, az FBI egykori informátora 37 eredeti receptúrát és néhány anekdotát vetett papírra a The Mafia Cookbook című kiadványban. Borjú piccata, szicíliai caponata, scampi és töltött kagylók — csak néhány finomság a valódi maffiózókhoz közeli szakácskönyvből.

Címlapkép: A keresztapa 2./Paramount Pictures

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a gasztronómiai filmeket és sorozatokat is szívesen ajánljuk a ráérősebb napokra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...