Ez történik a testeddel fél órával a karácsonyi zabálás után

A karácsony, azon túl, hogy a szeretet ünnepe, a nagy kajálásokról, majd utána a nagy szunyálásokról szól – aki nem így csinálja, az nem is tudja, mi a jó. Nem véletlen azonban, hogy mindenki nagyjából ugyanúgy megy végig a karácsonyi zabapartin: a szervezetünkben ugyanazok a változások zajlanak le, mindegy, hogy éppen kiadós ünnepi ebédről, vagy finom maradékmentő vacsoráról beszélünk.

Mikor megérzed az illatokat

Ahogy belépsz a konyhába, vagy esetleg már a nappaliból is megérzed, hogy készül az ebéd – sőt, még akkor is, ha te készíted, a szervezeted már felkészül az evésre. Az illatok és gyönyörű ételek hatására ugyanis megindul a gyomornedv és az emésztéshez szükséges egyéb enzimek kiválasztódása a gyomorban, ami előkészíti az emésztőrendszeredet az előtte álló munkára.

Az előétel alatt

Ahogy nekiállsz enni, a gyomrod automatikusan kitágul, mert tudja, hogy elő kell készülnie a nagyobb ételmennyiségre. Ugyanebből az okból kifolyólag a gyomor-bél traktus is felpezsdül egy kicsit, a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a belekben pedig megindul az emésztőenzimek kiválasztódása. Az inzulin is elkezd termelődni, ez a hormon felelős a glukóz vérből sejtekbe való szállításáért. Utóbbi folyamat beindítja a leptintermelést, ami több inzulinkiválasztódást eredményez. A leptin lesz egyébként az a hormon is, ami az evés után a telítettségérzetért lesz felelős.

Az étkezés első tíz-húsz percében

Nem csoda, hogy olyan sokan vannak, akik érzelmi evők: az evés hatására ugyanis boldogsághormon, vagyis szerotonin termelődik a szervezetedben, nagyjából az első tíz perc után. A szerotonin aztán aktiválja az agy jutalomközpontját – ez az, amiért olyan nehéz nemet mondani a repetára is.

via GIPHY

A kajálás vége felé

Ahogy elkezdesz tele lenni, a gyomrodban lévő érzőidegek és a ghrelinhez hasonló étvágykontrolláló hormonok jelzik az agyad számára, hogy elég lesz, befejezheted az evést. Ezt azonban könnyű ignorálni, ha mások is esznek körülötted, sőt, ha túl gyorsan ettél, akkor lehet, hogy nem is jut el az agyadig időben, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vittél be.

A desszert után

Ahogyan befejezted az evést, a gyomor nagyjából öt percen belül elkezd lebontóenzimeket termelni, hogy az ételek elférjenek a vékonybélben. A könnyebb ételekből nagyon hamar folyadék lesz, a nehezebbekből, zsírosabbakból azonban nem – ezek egy darabig ott maradnak még a gyomorban, kényelmetlen érzést, puffadást okozva.

Fél órával evés után

Itt jön az a híres-neves kajakóma: a gyomorba siet minden felhasználható vér, hogy segítse az emésztést, főleg, ha nagyon nehéz ételeket ettél. Az összes energiád arra megy el, hogy a szervezet minél előbb le tudja bontani a zsírosabb kajákat is, és megkezdődhessen a teljes emésztés.

Két órával evés után

A májad elkezdi felbontani az ebédet vagy a vacsorát tápanyagokra, amelyeket aztán felhasznál és beépít a szervezeted. Minden extra kalória, amit nem használsz fel aznap, eltárolódik zsír formájában, a többiből viszont energiát nyersz – ezért nem rossz ötlet egy-két órával evés után elmenni egyet sétálni, vagy mozogni egy kicsit.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...