Lehetséges, hogy lekerült a magyarok ünnepi asztaláról a töltött káposzta?

Vajon még mindig a klasszikusok uralják az ünnepi asztalt, vagy inkább az újdonságokat keressük, ha a karácsonyi, szilveszteri menüről van szó? Nézzük, mit ettünk 2021 év végén.

Mi kerüljön a karácsonyi asztalra?" - hangzik el a kérdés a legtöbb hazai otthonban december utolsó heteiben. A szokások ugyan minden háznál eltérőek, de mi pontosan látjuk, mi az, amit tényleg meg akarnak főzni a magyarok - és azt, hogy vajon bejgli, halászlé vagy kaszinótojás kerül-e a legtöbb asztalra - , hiszen a legolvasottabb hírportálok után közvetlenül a Nosaltyt böngészték a legtöbben decemberben.

Jöjjön egy kis ízelítő és pár érdekesség az idei év végi keresésekből és kedvencekből!

Mit ettünk 2021 végén? fotó: Gerzsenyi Flóra / Nosalty

Ünnepi gasztrokörút

2021-ben is sokan halogatták a döntést az ünnepi menüt illetően, mivel a karácsonyi csúcs idén is december 23-ára esett, amikor is legtöbben „rögtön puha" mézeskalácsot akartak sütni, mielőtt nekiálltak volna a töltött káposztának (ami idén a dobogó második fokára került), de természetesen a bejgli is hatalmas kedvenc volt az idei ünnepi készülődés során. Ezen a napon több mint 2 000 000 különböző receptet nézett meg a hazai gasztroközösség a Nosalty oldalán. Bejgli nélkül nincs karácsony, a mákos és a diós évek óta töretlenül versenyez fej-fej mellett, legjobb, ha van az asztalon mindkettőből, de meglepetésre a harmadik helyen a kókuszgolyó végzett.

A halból már az új hullám is hódít, az utolsó két hétben a lazacra kerestek a legtöbben, közvetlenül a halászlé után. De a szilveszter és az újév még mindig a lencse bűvöletében telik, az anyagi bőség reményében annak mindenféle formáját keressük.

Legtöbben hagyományos lencsefőzelékkel, lencsesalátával és lencselevessel szerették volna indítani 2022-t.

Országos kedvencek

A  mézeskalács három éve verhetetlenül az élen, a töltött káposzta meglepő ugyan, de nem volt dobogós pozícióban, idén azonban többen kanalazták a híres ünnepi főételt. A sajtos rúd stabilan tartja a középmezőnyt, halászlé viszont kicsit kevesebb családnál került az asztalra, már ami a receptkereséseket illeti.

Somogyban a már sokat emlegetett bejgli a legnépszerűbb ünnepi fogás, Hajdú-Bihar megyében a lencseleves volt a legkeresettebb recept, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében a sajtos rúdra voksolnak. Budapesten és országos összesítésben a trónra a lencsefőzelék került. A krémes süti viszi a prímet Szabolcsban, Nógrádban ezzel szemben töltött káposztát ennének. 20,2 milió oldalletöltés volt ebben az időszakban, ebből 17,3 millió Magyarországról, így szép számmal keresgéltek az oldalon külföldről is.

Lehetséges, hogy lekerült a magyarok ünnepi asztaláról a töltött káposzta?

Nosalty TikTok

A leghangosabb social csatornát év végén indítottuk, így a Nosalty TikTok-profilján az ünnepekre hangolódtunk egész decemberben. Legtöbben a pofonegyszerű, mégis nagyszerű sajtos tökmagos rúdra akadtak rá, süssétek meg ti is!

Egyik legnézettebb ünnepi videónk a levelestészta-fenyőfa lett:

@nosalty.hu

Mit főztetek ma?🧑‍🎄 #tiktokhungary #nosalty #cooking #christmas

♬ We Wish You A Merry Christmas - Christy Carew

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!