Húsvéti sonkalé: így őrizd meg az ünnepi ízeket a későbbi főzéshez

Évente visszatérő dilemma, hogy mihez kezdjünk a több liternyi sonkalével. Mielőtt a lefolyóba öntenénk, olvassuk el az itt felsorolt ötleteket.

Mindig jól jön egy kis plusz íz, ha főzünk. Szerencsére a konyhában rengeteg olyan melléktermék születik, ami önmagában egy ízbomba. Ilyen a húsvéti sonkalé is: ez a sós, zsíros folyadék az órákig tartó főzés során magába szívja az ünnep eszenciáját. Ezért érdemes későbbre elraknunk, hogy a húsvéti sonkalével akár hónapokkal később is különlegessé tegyünk egy egyszerű ebédet.

Húsvéti sonkalé: őrizd meg az ünnepi ízeket a későbbi főzéshez

Hozzuk ki belőle a legtöbbet

Már a főzés alatt gondoskodhatunk arról, hogy ízesebb legyen mind a sonka, mind a főzőlé. Adjunk hozzá kedvünk szerint fűszereket (egész bors, babérlevél, stb.), hagymát, fokhagymagerezdeket, esetleg tetszőleges zöldségeket (például zellert).

Nem kell aggódnunk, a sonka íze nem fog drasztikusan változni, mivel elég intenzíven füstös és sós ahhoz, hogy továbbra is domináns maradjon. Ezzel a pár hozzávalóval elsősorban a később felhasznált lének adunk több karaktert.

Mindenképpen kóstoljuk meg

Változó, hogy mennyire lesz sós a visszamaradt folyadék, ezért mielőtt bármit is kezdenénk vele, feltétlenül kóstoljuk meg. Amennyiben túl sós, hígítsuk vízzel. Attól függően, hogy mire akarjuk majd használni később, ízlés szerint alakítsuk.

Szűrés, zsírozás

Ha az ízzel megelégedtünk, szűrjük le a lábas tartalmát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Majd tegyük hűtőbe, hogy a tetején összegyűlt zsír megdermedjen, így könnyebben le tudjuk kanalazni. Ezt a zsírt se dobjuk ki, üvegben tegyük el, és főzzünk vele más zsiradékokhoz hasonló módon.

Tárolás

Valószínűleg nem rögtön akarjuk majd felhasználni (húsvét után egy ideig biztos elég volt a sonka ízéből), ezért a leszűrt, lezsírozott levet tegyük a fagyasztóba. Külön kis adagokban tárolva megkönnyítjük a későbbi felhasználást.

Felhasználás

Egyszerűen használhatjuk víz helyett tészta-, vagy zöldségfőzésre. Tulajdonképpen egy sonka-alaplé lesz a fagyasztónkban, amit más levesekhez, egytálételekhez adhatunk ízfokozóként.

Dönthetünk úgy is a fagyasztás előtt, hogy nem hígítjuk a levet, inkább megőrizzük erőteljesen sós ízét. Ebben az esetben tegyük jégkockatartóba: az ilyen módon, apró adagokban eltett sonkalevet használhatjuk leveskocka gyanánt.

Persze csak olyan ételeknél használjuk, ahol nem bánjuk, ha a kész fogásnak sonka íze lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem vész kárba semmi húsvét után:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek