Kormosan és sófürdőben érkezik a főtt kukorica, mégis isteni

A csöves kukoricát legtöbbször főve esszük, pedig grillrácsra dobva is szuper! Mutatjuk a perzsa verziót!

A balatoni nyarak elengedhetetlen csemegéje a főtt kukorica, amit legtöbbször simán sózva, esetleg vajjal-sóval-fűszerekkel fogyasztunk a nagy melegben, strandon, kertben, otthon, ahol csak érjük. Mindenki más szisztémában eszi le róla az édes (szerencsés helyzetben duci sárga) szemeket, de a végére biztos, hogy elfogynak a csutkáról. Nem is olyan régen a Bang bang! kukoricát mutattuk be, most pedig itt van rögvest a perzsa street food, a sós oldatban fürösztött változat. Ő nem főtt kukorica, hanem faszénen sült, ami olyan pikantériát ad neki, amit vissza fogunk tapsolni.

Minden a kukoricával kezdődik / Fotó: Pákozdi Nóra

Előkészületek

Amire szükséged lesz a művelethez: faszenes grill, grillcsipesz, egy kancsó vagy mély és méretes tál, asztali só. Semmi többre nincs szükséged, a végeredmény mégis olyan ízharmóniát hoz, amire tényleg rá lehet kattanni.

Ha nem grillbarát időben kívánnánk rá, akkor ugyanúgy elkészíthetjük gázos sütőn, mint ahogy padlizsánkrém készítésénél a lángon grillezzük meg a padlizsánokat.

Ne a legizzóbb szén fölött!

Fontos, hogy már alacsonyabb hőn izzó szén felé tegyük a kukoricákat, mert a magas hőmérsékletben nagyon hamar odakaphat és a teljesen szenes zöldség azért nem adja azt az élményt, mint a finoman grillezettek. Jó, ha van náluk egy grillcsipesz, amivel forgathatjuk őket.

Figyeljünk, nehogy megégjenek / Fotó: Pákozdi Nóra

8-12 perc pirulás

Hántsuk le a kukoricák csuhéját, szabadítsuk meg a „hajától” is. Ha például egy grillezés végére értünk és a húsok, zöldségek már készen vannak, akkor jöjjenek a kukoricák. Körülbelül 8-12 perc kell hozzá, hogy minden oldalukra gurítva odakapjanak a szemek és pörzsanyag alakuljon ki, ami a különleges fűszerezést adja a perzsa kukoricának.

Sófürdőt kapnak

Amíg szépen nyugalomban készülnek a csöves kukoricák, készítsük elő a sófürdőt. Olyan lesz ez, mint amikor a Stranger Things Elevenje több alkalommal sós vízbe kerül, hogy beléphessen egy másik világba. Ezek a zöldségek egy új világba lépnek szintén, mert egészen más ízt és állagot hoznak majd, mint simán főve vagy grillezve.

Mintha sóoldatot készítenénk, olyan arányokkal dolgozzunk: a kancsót vagy tálat töltsük fel meleg vízzel és oldjunk fel benne sót.

10 bögrényi vízhez ½ bögrényi só kell majd. Ha ezzel megvagyunk, akkor a kukoricákat szedjük le a tűzről és helyezzük őket a sófürdőbe 3-4 percre. Utána pedig már fogyaszthatjuk is a csodásan új szintre emelt grillezett kukoricákat.

Valahogy így fest a végeredmény

Amikor a szén nagyon jól áll egy zöldségnek

Egyszerűen szuper az íz, amit az odakapott kukorica kap, hiszen úgy lesz nagyon fűszeres, hogy valójában csak sóval ízesítettük. Az állag is egészen más, mint főve. Egyszerre sós és édes, keserű és füstös: tényleg nagyszerű és egyszerű megoldás, ha kicsit módosítanánk a megszokott receptúrán.

Az ízek felsorolásából csak a savanyú hiányzik, amit pár csepp lime segítségével hozzá is adhatunk. A tradicionális perzsa változathoz nincs lime, de bármilyen mexikói grillkukorica mellé dukál a citrus, így lesz ebből nagyszerű fúzió.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra


Isteni nyári ízek és ételek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.