A főtt kukorica tökéletes elkészítése könnyebb, mint hinnéd

Készítsünk főtt kukoricát! És miért? Mert nyár van, mert itt a szezon, mert isteni, mert imádjuk, mert...de hagyjuk is a felsorolásokat! Jöjjön az elkészítés minden csínja-bínja.

Főtt kukoricát egész nyáron tudnánk enni. Pont. Persze csak akkor, ha az említett sárga csövek tökéletesen meg vannak főzve, zamatosak, lédúsak, mégis roppannak, amikor beléjük harapunk. Na így, ilyen formában bárhol, bármikor jöhet a főtt kukorica. De ne csak álmodozzunk róla, készítsük is el: jöjjenek a legbiztosabb tippek, tanácsok, trükkök.

A főtt kukorica tökéletes elkészítése könnyebb, mint hinnéd

Minden a vásárlással kezdődik

Málé, törökbúza, tengeri – a nyár legjobban várt zöldségének szinte senki sem tud ellenállni, már ha az frissen, finoman van elkészítve.

A tökéletes kukoricát kiválasztani figyelmet igénylő feladat, néhány egyszerű trükkel azonban nem lőhetsz mellé:

  • Mielőtt vásárolnánk, nézzük meg, mennyire puha a kukorica bajsza: minél szárazabb, annál régebben szedték le a zöldséget
  • Ellenőrizzük, nem takarmánykukoricát veszünk-e! A csemegekukorica szemei világosabbak, míg a takarmánykukoricáé sötétebbek, utóbbit sokáig kell főzni, és még akkor sincs garancia rá, hogy puha lesz.
  • Nézzünk a levelek mögé! Valószínűleg senki sem fog ránk megorrolni, ha a kukorica tetején egy kicsit lebontjuk a leveleket, hogy lássuk, mennyire kerekek és puhák a szemek. Ha egy kicsit belevájjuk a körmünket, és a kukoricaszem egy kevés, tejes levet ereszt, már rakhatjuk is a kosárba a csövet!

Nehogy kidobd a héját!

A kukorica héja igazi kincs, főzés előtt szedjük le az összes levelet. A külső héjakat kidobhatjuk, a maradék egy részét pedig rakjuk az üres lábos aljára. Ezután fektessük el a kukoricákat, a fennmaradó leveleket pedig tegyük a kukorica tetejére.

A főzés

A kukoricákat öntsük fel hideg vízzel, tetszés szerint rakhatunk bele egy kevés vajat és cukrot is, ettől sokak szerint édesebb lesz az étel íze. Sokan arra emlékszünk gyerekkorunkból, hogy a kukoricára rengeteg időt, akár egy-másfél órát is várni kellett, ma már viszont a legtöbb helyen az a bevett szokás, hogy a csemegekukoricát 10-35 percig főzik a forrástól számítva aszerint, milyen gyorsan puhul meg.

Persze főzés közben is lesz dolgunk bőven:

  • Amikor úgy gondoljuk, hogy már lassan jó a kukorica, akkor próbáljunk meg villával néhány szemet lefejteni róla. Amennyiben ez könnyen megy, akkor már a főzés vége felé járunk.
  • Ne sózzuk meg a vizet a főzés egyik pontján sem, mert ettől megkeményednek a szemek. A főtt kukoricát mindig utólag, fogyasztás előtt ízesítsük.
  • Ha nagyon kicsi a lábasunk, és nem tudnak benne maguktól megfordulni a csövek, akkor segítsünk nekik egy villával vagy fakanállal.

Tárolás

A megmaradt kukoricát pár óráig még akár a főzővízben is tárolhatjuk, így nem hűl ki és még annak is friss marad, aki később jön asztalhoz. A maradék egy-két napig még a hűtőben is kibírja, fóliázzuk be, evés előtt pedig a fóliát leszedve rakjuk egy percre a mikróba, sok különbség nem lesz se ízében, se állagában.

Mit készíthetünk még a maradékból?

Rengeteg finomságot, melyek közül néhányat itt is megmutatunk:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tökéletes recepteket is lesd el:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek