Így főztök ti – Íme a kukoricafőzés tuti tippjei

Cikksorozatunk, az Így főztök ti, azért indult el, hogy tőletek, az olvasóktól tanulhassunk mindannyian. Most a nyári kedvencről, a kukoricáról kérdeztünk titeket, azon belül is a tökéletes főzésről és felhasználásról. Fogadjátok szeretettel három Nosalty-hobbiszakács gondolatait, receptjeit, ötleteit és tanácsait, amiket most örömmel megosztanak veletek is.

Egész évben, minden nap újabbnál újabb cikkeket olvashattok tőlünk, a szerkesztőség tagjaitól, amelyekben elmondjuk nektek, hogyan lesznek tökéletesek az egyes ételek, hogyan kell bánni a konyhai szerkezetekkel, vagy éppen azt, hogy mi szerintünk a legjobb péntek esti vacsoraötlet.

Így főztök ti – A kukoricafőzés tuti tippjei, a Nosalty olvasói szerint

Persze ahány ház, annyi szokás: tudjuk, hogy sok témában nem feltétlenül értünk egyet, és egészen biztos, hogy nálatok máshogy készül egy-egy fogás. Látjuk azt is, hogy szeretitek megosztani a saját receptjeiteket az oldalunkon és a tarsolyban rejtegetett trükköket a kommentekben.

Éppen ezért indítjuk útjára legújabb cikksorozatunkat, ami Így főztök ti névre hallgat. Ennek keretében szeretnénk végre tőletek is tanulni valamit, hogy ne mindig mi mondjuk meg a tutit az összes konyhai témában. Kíváncsian várjuk, hogy mit gondoltok például a húsmentes főzésről, mi az az étel, ami nélkül nem telhet el nálatok ünnep, vagy hogyan készültök egy nagyobb vendégségre. Most, az Így főztök ti legújabb részében a sárga, nyári csemegéről, a kukoricáról lesz szó. Három olvasónk levelét olvashatjátok, megannyi ötlettel és recepttel.

Mi a tökéletes főtt kukorica titka és mi készülhet belőle?

Kovács Ilona (Iluska)

„Sok mindent próbáltam ültetni a kertbe, kísérletező ember vagyok”

Amióta kertészkedem, kinyílt előttem a világ, hisz annyi mindent termeszthet az ember saját magának, és nem kell egyből a piacra vagy üzletbe szaladni az alapanyagokért, és ha még a vegyszerezést is figyelembe vesszük, akkor valóban jobb ide kimenni a kertbe, és onnan szüretelni.

Sok mindent próbáltam ültetni a kertbe, kísérletező ember vagyok. A kukoricával is így történt, miért ne lenne nálam is szép, nagy és zsenge cső?

Több éve van már, hogy minden évben ültetek, mivel jónak bizonyult a termés ebből is. A tökéletes cső a nem túlérett, túl sokáig rajta hagyott termés, amikor a kukoricahaj, a kilógó bibeszálak leszáradtak.

Iluska saját kukoricatermése a kertjéből

Jelentős tápértéke van, az ízét a cukortartalom határozza meg. Ha marad belőle, lefagyasztom, és bármikor elővehető, hisz tápértékét a fagyasztás sem befolyásolja.

Számos ételt készíthetünk belőle. Használhatjuk levesnek, lepénynek, köretnek, muffinnak, egyszerű sült kukoricát is készíthetünk. Az oldalon lévő 907 db receptem közül lehet válogatni, remélem, mindenki talál magának kedvére valót.

Kard Éva (Gizi)

„Nagyon szeretjük a zsengére főtt kukoricát”

Nyáron szívesen vásárolok főznivaló kukoricát a piacon, mert ott biztosan frissen leszedett, zsenge kukoricát kapok. A kiválasztásnál azért mindig odafigyelek, hogy a kukoricacsuhé (ami körbeveszi a szemeket) mindig szép zöld legyen, és a szemek pedig egészségesek. Főzéskor egy nagyobb edény alját kibélelem a zöld levelek egy részével, és szépen egymás mellé, arra helyezem rá a főznivaló kukoricát. Felöntöm bő mennyiségű vízzel, majd forrásponttól számítva kb. 10 percig főzöm. Csakis 10 percig főzöm, hogy jó zsenge maradjon, mert a kukoricaszemeket minél tovább főzzük, annál keményebbek lesznek. (Emlékszem a Nagymama és az Édesanyám sokszor egy órán át főzték a kukoricát, és olyan kemény volt, hogy nem volt kedvünk megenni.)

Nagyon szeretjük a zsengére főtt kukoricát, melyet evés előtt egy kevés tengeri sóval is megszórok.

Főzéshez is szívesen használom a zsenge szemeket, melyeket egy éles késsel levágok a csutkáról, majd így használom fel. Szívesen készítek pl. kukoricás rizst köretként feltálalva, de nagyon szeretjük még a csilis babot és a csilis-babos kukoricalevest is, melyekbe nyáron természetesen zsenge főtt kukorica kerül.

Burka Mercédesz (Mercédesz_94)

„Nálam a főtt kukorica elengedhetetlen nyári csemege”

Nálam a főtt kukorica elengedhetetlen nyári csemege. Habár a főzéséhez nem kellenek különösebb fortélyok, érdemes néhány dologra mégis odafigyelni.

Amennyiben lehetőségünk engedi, csak csemegekukoricát főzzünk. Ennek hiányában a takarmánykukorica is fogyasztható, de az kevésbé puhul meg főzés után, és ízében is különbözik a csemegétől.

Számomra kiemelten fontos, hogy csakis az otthoni, saját termésű kukoricámat fogyasztom, így biztos lehetek abban, hogy semmilyen káros vegyszerek nem érték. Azt se felejtsük el, hogy a saját termésű dolgok mindig finomabbak. Ha nincs lehetőségünk a kertünkben nevelt kukoricát fogyasztani, akkor a következő dolgokra ügyeljünk, hogy jó minőségű kukoricát tudjunk beszerezni.

Először is figyeljünk oda, hogy valóban csemegekukoricát vásároljunk, ami abban különbözik a takarmánykukoricától, hogy előbbinek világosabb színe van, valamint a szemek enyhén duzzadtabbak és sűrűbbek. Fontos, hogy friss, zsenge legyen, ellenkező esetben nem fog megpuhulni. A kukorica akkor friss, ha a szemeket könnyen be tudjuk nyomni, és ennek hatására tejszerű folyadék jön ki belőle. A friss terméseken a bajuszszálak is mindig selymesek; ha ezek a szálak fonnyadtak és a csuhélevelek is szárazak, nem érdemes megvásárolni.

Főzéshez tisztítsuk meg a bajuszszálaktól és a csuhétól. Utóbbival béleljük ki a főzőedény belsejét, erre tegyük rá a kukoricát, így finomabb lesz az íze. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön főzzük. A csemegét kb. 35-40 percig kell főzni, de ez zsengeségtől és fajtától függően eltérhet. Ha mégis takarmánykukoricát főzünk, akár egy óráig, vagy még tovább is eltarthat, amíg megpuhul. Főzés közben szedjünk le néhány szemet és kóstoljuk meg, így ellenőrizhetjük, mennyi idő szükséges még ahhoz, hogy megpuhuljon.

Főzés közben nem ízesítem semmivel, és főzés után is csak sózom. Én így készítem el az egyszerű, főtt kukoricát.

Köszönjük szépen Ilonának, Évának és Mercédesznek, hogy megosztották velünk tudásukat. Találkozunk az Így főztök ti következő részében!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp, trükk és praktika:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.