Így készítsd el a legkrémesebb süteményt, a tejpitét

Ha finom édességre vágytok, de nem akartok órákat a konyhában álldogálni, a clafoutis vagy más néven tejpite a ti receptetek! Alig néhány alapanyagra van csak szükség hozzá, ugyanakkor számos verzióban elkészíthetitek - el is áruljuk, hogy hogyan, na meg hogy mikre érdemes odafigyelni.

A recept eredetije (vagy legalábbis a világhírű verzió), a clafoutis a franciaországi Limousin régióból ered, ahol a palacsintaszerű tésztába szigorúan fekete cseresznye kerülhet. A tejpite, ahogy mi hívjuk, ugyanakkor bármilyen gyümölccsel süthető, a franciák ezt flaugnarde-nak nevezik. Nevezzük bárhogy, ezt a pofonegyszerű desszertet mindenkinek érdemes kipróbálnia!

A tejpite ugyanakkor nem csak az egyik legkönnyebben elkészíthető édesség, de nincs is szükségünk hozzá sokmindenre. Gyümölcs, tojás, liszt, sütőpor, cukor és folyadék, mindössze ezek a kötelező alapanyagok.

Ugyanakkor ezeket rengetegféleképpen variálhatjuk, így sosem fogunk ráunni!

Alig pár hozzávaló, egy gyors turmixolás és fél óta a sütőben - a könnyű és gyors tejpite receptjét itt találjátok

Tojás, liszt, sütőpor, cukor

Ezek azok az alapanyagok, amelyeken alapesetben nincs túl sok változtatnivaló. Ha nem követünk semmiféle diétát vagy vezetünk mentes életmódot, érdemes finomlisztet vagy süteménylisztet és sima cukrot használni, hiszen így a legfinomabb és legegyneműbb a tészta. Ha a cukrot édesítőszerre cseréljük, vegyük figyelembe, hogy utóbbinak általában kevesebb a súlya, mint a cukornak, így a sütemény állaga is változhat. Cukorból egyébként süteményhez képest nincs sokra szükségünk: tojásonként 15-20 grammnyit tegyünk hozzá, hogy kellemesen édes legyen (ha édes gyümölccsel dolgozunk, még kevesebb is lehet)

Természetesen a liszttel is kísérletezhettek, de érdemes kalkulálni vele, hogy a különféle liszteknek másmilyen lehet a folyadékmegfogó képessége, így például egy teljes kiőrlésű gabonaliszt esetében valószínűleg több folyadékra lesz szükségünk. Finomlisztből tojásonként 30-35 grammot használjunk, a tojás méretétől függően. A kész tésztának palacsintatészta-szerűnek, de annál egy hangyányit sűrűbb állagúnak kell lennie.

Folyadék

A folyadék mennyisége nagyjából a száraz alapanyagok és a tojás súlyával azonos, vagy annál egy picit kevesebb. Használhatunk tejet, de akár tejszínnel, tejföllel, kefírrel vagy joghurttal is kiválthatjuk egy részét, így még krémesebb és lágyabb lesz a végeredmény. A vállalkozó kedvűek akár gyümölcslével is vegyíthetik a tejterméket, bár bevalljuk, mi eddig ezt még nem mertük kipróbálni!

A gyümölcsök kivételével egyébként minden alapanyag mehet a turmixgépbe, ahol fél perc alatt el is készül a tészta!

Mi most meggyel készítettük el ezt a közönségkedvenc desszertet, aminek a receptjét itt találjátok. Készítsétek el vagy mentsétek el aa receptkönyvetekbe!

Gyümölcs és fűszerek

A tejpite egyik nagy előnye hogy szinte bármilyen, épp szezonban lévő gyümölcsből elkészíthetjük. Bogyós gyümölcsből egészen remek, hiszen ezeket alig kell aprítani - eper, málna, szeder, cseresznye, meggy, ribizli, mi bármelyikkel, bármikor ennénk! Sárgabarackból szintén gyakran szokás készíteni, a kész süteményt pedig ilyenkor még barackpálinkával lelocsolva és meggyújtva is szokták tálalni. De készíthetitek szilvából vagy körtéből is, de akár almát is reszelhettek a tésztába.

A fűszerek esetében érdemes csak egy-két féle, a gyümölccsel harmonizáló fajtát használni. A fahéj vagy a vanília szinte bármilyen gyümölccsel jó párost alkot, de ünnepi szezonban akár az erősebb ízeket is eltúrhatjuk a kamra mélyéről, ilyenkor mehet a tésztába a szegfűszeg, szegfűbors, a kardamom és a gyömbér is. Ha pedig kicsit fanyarabbá szeretnénk tenni, reszeljük bele egy citrom vagy narancs héját, rengeteget fog dobni rajta - csak ügyeljünk rá, hogy kezeletlen héjú citrust használjunk.

Az egyszerű tejpite pontos receptjét ITT találjátok

A gyümölcs súlya a folyadékhoz hasonló legyen, és érdemes a felét-kétharmadát a (kivajazott!) sütőtepsi aljára halmozni. Erre öntsük rá az összeturmixolt tésztát, majd a maradék gyümölcsöt egyengessük egy a sütemény tetején.

Sütés

Ez kicsit már személyfüggő is, van aki remegősebb-pudingosabb módon szeretni, míg mások számára teljesen átsütve az igazi. 25-30 perc általánosságban elég egy négytojásos tésztamennyiséghez. Közben a fél szemünket azért tartsuk a sütőn, és ha azt látjuk, hogy nagyon pirul a sütemény teteje, fejük le egy darab alufóliával.

A kész tejpitét hagyjuk egy negyedórát hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral és tálaljuk magában, tejszínhabbal vagy fagylalttal.

A meggyes clafoutis receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el azoknak, akik szeretik!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

A retró gyümölcsleves, amin még mi sem mertünk változtatni

A gyümölcsleves egy igazi magyar kuriózum, ami nélkül nem telhet el nyár! Ilyenkor nyáron érdemes mindig az éppen termő idénygyümölcsökből készíteni, de az év többi részében is készíthetjük almából, körtéből, valamint fagyasztott és konzervgyümölcsökből. Most pár trükköt is megosztunk veletek, hogy a végeredmény garantáltan tökéletes legyen!

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

További cikkek