Kevés dolog tudja pótolni a szezonális, zamatos gyümölcsöket egy süteményben, levesben vagy mártásban. Néhány termék azért mégis megpróbálja, változó sikerrel: a befőttek és a fagyasztott gyümölcsök télen is lehetővé teszik, hogy elkészítsük kedvenc meggyes, málnás vagy áfonyás receptjeinket. Persze ahhoz, hogy ezek a fogások úgy sikerüljenek, mintha tényleg friss alapanyagból készítenénk őket, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat. Ugyanis nem minden esetben egyértelmű, hogy a befőtt vagy a fagyasztott gyümölcs a jobb helyettesítő.

Levesek, mártások
Mivel ezekben a receptekben amúgy is hosszabb ideig főznénk, tehát jelentősebb hőkezelésnek tennénk ki a gyümölcsöket, bátran használhatunk befőttet. Ezekben a gyümölcsszemek már elő vannak készítve, gyakran enyhén elő is vannak főzve.
Plusz előny, hogy az ízes befőttlevet (ami nem más, mint cukros gyümölcslé vagy szirup) is felhasználhatjuk ezekben az ételekben, így semmi nem vész kárba.
Piskóták, muffinok
Ezek a sütemények elbírják, ha a beléjük kevert gyümölcs kicsit több nedvességet tartalmaz – jelen esetünkben ez pedig azt jelenti, hogy piskóta vagy muffin sütésekor hagyatkozhatunk a befőttekre. Egyedül arra figyeljünk, hogy alaposan csöpögtessük le az üvegek tartalmát, mielőtt a masszába kevernénk azt.
Piték
Akár magyaros, akár amerikai jellegű gyümölcsös pitének állunk neki, szem előtt kell tartanunk nemcsak a töltelék, de a tészta sikerét is. Ezeknél a süteményeknél kiemelt fontosságot kap a nedvesség kontrollálása: ha erre nem figyelünk, a pite elázik, szottyos lesz, a tészta pedig nyers marad, nem sül át rendesen.
Mindezek fényében fontos, hogy a piték töltelékéhez fagyasztott gyümölcsöt használjunk, mégpedig teljesen kiolvasztva. Az olvadás során nagyobb mennyiségű nedvesség távozik a zacskó tartalmából, amitől jobb, ha megszabadulunk.
Ha a még fagyos gyümölcsöt helyeznénk a tésztába, és ha a süteményt így tolnánk a süteménybe, még a töltelékben használt keményítő sem tudná megfogni a kiolvadó folyadékot, az rögtön eláztatná a tésztánkat.
Tortakrémek
Amennyiben a gyümölcsöket nem a tésztában, hanem valamilyen krémben kell pótolnunk, szintén fagyasztott gyümölcsöt vessünk be. Ezt előbb lekvárrá főzve, majd leturmixolva vegyíthetjük a krémsajttal, tejszínhabbal, vagy bármivel, amit a recept kér.
A befőttek tartalmából nem tudnánk olyan egységes, sima állagú dzsemet főzni, ami szépen vegyülne el a krém többi hozzávalójával.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre: