Ezekből az országokból kerülnek asztalunkra kedvenc zöldségeink és gyümölcseink

Egyre több olyan zöldség és gyümölcs van már, amit az év bármelyik szakaszában meg tudunk vásárolni. Vajon honnan származnak a boltok polcain pihenő zöldek?

Bár még csak február közepe van, egyes szupermarketekben már epret és görögdinnyét is lehet kapni, ami valljuk be ebben a szürke és hideg időben egy kicsit furcsa benyomást kelt. Ma már szinte nincs olyan gyümölcs és zöldség, amelyet ne tudnánk itthon is beszerezni, az viszont, hogy az egzotikusabbnál egzotikusabb zöldeket honnan hozzák, sokak számára megválaszolatlan kérdés.

A következő kis körképben annak jártunk utána, mely országokból érkeznek hozzánk kedvenc zöldségeink és gyümölcseink.

Narancs

A különböző citrusfélék főszezonja októbertől márciusig tart, a külföldről érkező gyümölcsöket pedig a következő felosztás szerint szállítja Magyarországra a Tesco áruházlánc: míg október és március között leginkább Törökországból, Görögországból, Marokkóból és Spanyolországból érkezik a narancs, addig áprilistól októberig Dél-Afrikából és Dél-Amerikából szállítják be a vitamindús gyümölcsöt.

Paradicsom

Bár az év felében kitűnő paradicsom terem a magyar földeken, a tél közeledtével egyre több helyen kerül forgalomba külföldi piros zöldség, melynek legnagyobb európai beszállítója nem más, mint Spanyolország és Olaszország. Az spanyol paradicsomot sok kritikai éri amiatt, hogy ízük és állaguk sem hasonlít a hazai földeken termő zöldségekhez, az árunak ugyanis igencsak mesterséges körülmények között kell megteremnie ahhoz, hogy Európa több országaiba is megfelelő mennyiség kerülhessen.

Banán

A banán, mint az európaik harmadik legnépszerűbb gyümölcse egészen közelről érkezik a magyar boltok polcaira. Bár a legnagyobb banántermelő országok között Ecuadort és Costa Ricát tartjuk számon, meglepő módon Belgium is ott van a legnagyobb banánexportáló országok listáján. Az itthon kapható banánok csaknem 40%-a Szlovákiából érkezik, a szomszédos ország pedig javarészt Ecuadorból, Kolumbiából és Kamerunból szerzi be a sárga gyümölcs még zöld, éretlen változatát.

Ezt olvastad már? -A Chiquita, azaz a legmenőbb banán matricájának története

Vöröshagyma, fokhagyma

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentése szerint a tavalyi évben az extrém időjárás miatt kevesebb magyar hagyma termett a földeken.Az éves magyar termés átlagosan szeptembertől január/februárig tart ki, a hiányt a nyár beköszöntéig holland, német, osztrák és szlovák áruval pótolják.

A hazánkban megtermett fokhagyma mellett jelentős kínai importáru is kerül boltok polcaira, amely holland és német kereskedők által jut el hozzánk.

Avokádó

A sokak által méltán kedvelt avokádó a trópusi, szubtrópusi és mediterrán éghajlatot szereti a legjobban, éppen ezért a világ legnagyobb avokádó termelő országa Mexikó, de jelentős mennyiség terem az Egyesült Államokban, Brazíliában, valamint Indonéziában és Új-Zélandon is.

Burgonya

A tavalyi év a burgonyatermesztőknek sem kedvezett. Bár a hazai termés 75-80%-ban fedezi a magyarországi fogyasztást, az elmúlt években csaknem 30 ezer tonna burgonyát hoztak be olyan külföldi országokból, mint Franciaország, Hollandia és Szlovákia.

Földieper, vagyis szamóca

Bár az itthoni szamócaszezon kezdetéig még legalább két hónapot kell várni, egyes boltokban már most is lehet kapni külföldről behozott földiepret. A dobozolt termékek zömmel olyan európai országokból érkeznek, mint Görögország vagy Spanyolország, Európa délebbi részein ugyanis az enyhe idő miatt már februárban is megterem a gyümölcs.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via:independent, infostart.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?