9 dolog, amit falusi gyerekként te is megtanultál – Ilyen volt a méregdrága kütyük nélküli gyerekkor

Ha falun nőttél fel, biztos, hogy ezek az emlékek benned is élnek.

Az aludttej, az aranysárga tyúkhúsleves, a darabos baracklekvár és a naptól meleg paradicsom ízét ma sem feledjük. Ha falun nőttél fel, biztos, hogy ezek az emlékek benned is élnek.

Kapirgáló tyúkok, harcias kakasok

A legtöbb falusi háznál tyúkok és kakasok is kapirgáltak, így ébresztőóra helyett legtöbbször kakasszóra ébredtél – akkor is, ha aznap nem kellett volna korán kelned. Gyorsan megtanultad, hogy a színpompás tollazatot viselő kakasokkal nem érdemes szórakozni, mert megkergetnek és beléd csípnek. Azt is tudtad, hogy a legfinomabb tojásokat nem a boltok polcain dobozokban, hanem a szalmából készült tyúkfészkekben leled.

Naptól meleg paradicsom, friss zöldségek

A konyhakert nemcsak a petrezselyemzöld felismerésére tanított meg, hanem arra is, hogy milyen az egészséges zöldségek, gyümölcsök íze, színe, formája. Ma is pontosan tudod, hogy a naptól még meleg paradicsom íze maga a mennyország és imádod az aprószemű, tőről épphogy lemetszett édes szőlőt. Hiába a boltok polcain sorakozó nagy, piros paradicsomhegyek, a nagy szemű, mutatós szőlőfürtök, te csak elfintorodsz, mert tudod, az ízük valahol a termőföldön maradt.

Aranysárga tyúkhúsleves

Nagyi húslevese nemcsak azért volt finom, mert a szívét is beletette, hanem mert akkoriban még nem vízzel és hormonokkal pumpálták tele a szárnyasokat, hanem kukoricadarát, búzát és friss füvet ettek. Ettől a húsuk is egészséges és finom volt, így a húslevesbe sem kellett vegeta, vagy húsleveskocka, hogy felturbózza. Elegendő volt egy kis só, bors, meg a zöldségek, és amire megfőtt, olyan íze volt a levesnek, amire visszagondolva még ma is homályos lesz a tekintetünk.

Húslevesreceptek:

Petrezselyemzöld vs. sárgarépa zöldje

Ha falun nőttél fel, biztos, hogy volt konyhakertetek is, ahol a zöldségeket már korán megtanultad felismerni. Amíg mások még felnőttkoruk küszöbét átlépve sem feltétlen tudták megkülönböztetni a petrezselyem és a sárgarépa zöldjét, addig te már gyerekként rutinosan nyúltál a jó illatú fűszerért.

Valódi tej

Ha a tyúkok kotkodálása mellett tehénbőgéstől is hangos volt a házatok környéke, akkor biztos, hogy felismered a valódi tej és az író ízét. Tudod, hogy a valódi tej szinte olyan sűrű, mint a tejszín, és eszed ágába nem jutott azon gondolkodni, vajon hány százalékos a zsírtartalma. Ami a városi gyereknek a joghurt, az volt neked az aludttej, amihez elég volt csak 1-2 napot szobahőmérsékleten állni hagyni a tejet, aztán kenyérrel jóízűen bekanalazni.

A munka értéke

Falusi gyerekként megtudtad, hogy a kapálás még a legkeményebb tornaórát is lepipálja. Korán megtanultad, hogy a munkának értéke van, aminek gyümölcsét minden tavasszal és nyáron szó szerint learathattad. Megtanultál felelősséget vállalni, mert a kertet és az állatokat akkor is gondozni kellett, ha nem volt hozzá kedved, de a zöldségekben gazdag kert, a gyümölcsöktől rogyadozó alma-, szilva - és körtefák, valamint a sonkától, kolbásztól illatozó kamra kárpótoltak mindenért. Mivel te is nevelted, etetted az állatokat, képes voltál tisztelni az ételt és a mai napig pontosan érted a „ki mint vet, úgy arat” mondás lényegét.

A legjobb játékok nem kerültek semmibe

Falusi gyerekként elképzelni sem tudtad, hogy az iskola után a négy fal között múlasd az idődet. Helyette az udvaron, az utcán bandáztatál a többiekkel, és nem érdekelt, ha poros lett a ruhád. A csúzli mellett rendszerint a labdázás, a fogócska és a felnőtt biciklik tekerése jelentette a legjobb mókát. A homokozóban még egy alumínium szita is tökéletes szórakozást ígért.

És persze, a macska dögönyözése sem maradhatott ki:

Csalamádé és darabos baracklekvár

Nagyi befőttjeit és lekvárjait semmi sem tudta lekörözni. A jó illatú kamrában, a stelázsin sorakozó befőttes üvegek szemet gyönyörködtető sorokban várták, hogy télen felbontsuk őket és megidézzük a nyarat. A kertben termett zöldségekből, gyümölcsökből készült csalamádénak, a meggybefőttnek, a mennyei darabos baracklekvárnak és az édes málnaszörpnek olyan íze volt, amit városba költözve azóta sem vagyunk képesek reprodukálni.

Csalamádéreceptek:

Házi kenyér

A házi kenyér nem 1-2 kilós volt, hanem jóval nagyobb. Amit ma parasztkenyérnek ismerünk, régen falun az jelentette a standard méretet, amit a háziasszonyok maguk dagasztottak, kelesztettek, majd sütöttek meg a kemencében. Ha házi kenyéren nevelkedtél, biztos, hogy felhúzott szemöldökkel fogadtad a boltok polcaira kerülő, beomló tetejű zsemléket, kifliket, és a kézzel is összenyomható kenyereket.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?