Köles, puliszka, polenta, azaz az elfelejtett köretek

Krémes polenta, olcsó köles, sokoldalú puliszka, ezerarcú krumpli.... Lássunk túl a mirelit sült burgonya és a száraz rizibizi duóján, és most kivételesen ne előre, hanem hátra nézzünk, a régi-új népi köretek irányába...

Főtt krumpli, főtt rizs, sült krumpli, nokedli... kis hazánk köretkínálatát sajnos sokszor kimeríti az alábbi négyes. Újíts be, és térj vissza a régiekhez! Éljen a polenta, a puliszka, és a többi népi köret!

Ezerarcú krumpli

Lehet, hogy nem a legelegánsabb köret, viszont biztos, hogy az egyik legsokoldalúbb! Különböző fajtái mind különböző ételekhez ideálisak, és csak egy pici utánajárást igényel, hogy melyik típusból mit érdemes készíteni. Lisztesebb fajták, mint az ella vagy a rózsa, tökéletesek krumplipürének vagy tésztának (nudli, burgonyakrokett, gombóc). Salátát desiréből, somogyi sárgából vagy kifli burgonyából készítsünk, ezeket főzés után is szépen lehet szeletelni. A kettő között tanyázó góliát vagy hópehely pedig rakottasokhoz, levesekbe, főzeléknek vagy lepcsánkának tökéletes.

A jó krumpli kiválasztása már fél siker, de ne felejtsünk el kreatívak maradni! Magyaros fogásokhoz ne csak a megszokott főtt-sült krumplit adjuk, variáljunk kicsit rajta! A bő olajban sült krumpli tökéletes alternatívája lehet a tócsni vagy a krumplis lepény. Próbáljunk meg egyszer a rántott hús mellé krumplisalátát adni – majonézes vagy sima, az már mindegy, a lényeg a változatosság. Marha- vagy birkapörkölt mellé, ha a család vagy a vendégek bírják, főtt krumpli helyett próbáljuk ki kedvenc zalai fogásunkat, a dödöllét. A vadast sem kell mindig zsemlegombóccal vagy krokettel tálalni – régen leggyakrabban a jóval egyszerűbb, nudlitésztából készült krumpligombóc dukált mellé.

Lisztből, kukoricából

Egyre több étterem kínál a szaftosabb húsok vagy pörköltek mellé polentát. Nem puliszkát, pedig a kettő ugyanaz, csak valamiért a köztudatban a puliszka olyan „snasszul hangzik".

Nos, aki alélt már el polentától, az a puliszkát is szeretni fogja, aki pedig nem állhatja a kukoricadara ízét, az egyikkel se próbálkozzon. Ha magában nem is a kedvencünk, egy szaftosabb tokányhoz, vadraguhoz tökéletesen illik.

A szaftos húsok másik kedvenc társa, a nokedli is sokkal izgalmasabb lesz, ha egyszer keverünk egy kis juhtúrót a tésztájába. Esetleg sajtot – amíg az osztrák konyha hagsúlyosabb volt hazánkban, kisvendéglők kínálatában rendszeresen szerepelt a spatzle magyaros változata.

A rangidős tészta

Ami nem is úgy néz ki, mint a tészta – a tarhonya a maga egyszerű formájával az egyik legősibb magyar köretünk. Ma már ritkán készítjük külön köretként, inkább az egytálételekbe főzzük bele, pedig egy karakteres ízű, szaftos, sűrű birkapörkölthöz tökéletes kísérő! Szintén megfeledkeztünk a kölesről, pedig a középkorig gyakoribb vendég volt az asztalokon, mint a kenyér. Szaftos ételekhez önmagában is nagyon jó párosítás, de friss zöldségekkel, valamilyen alaplében megfőzve, ki tudjuk vele váltani a rizst, és nyugodt szívvel tálalhatjuk sült szárnyasok vagy halak mellé is!

Szerző: Dacota

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Még több érdekes cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek