Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ekkor egyél szénhidrátot, ha nem akarsz hízni tőle

Tényleg a szénhidrátok ártanak a legjobban a diétának? Nem egészen.

A fogyókúrázók köreiben a szénhidrátok mumusnak vannak kikiáltva. A közmegegyezés szerint hizlalnak, és össze-vissza ingadozik tőlük a vércukrunk. Ez viszont csak részben igaz: ha nem a megfelelő időpontban fogyasztjuk, akkor valóban a csípőnkre rakódhat, de van, amikor nem feltétlen ártanak, sőt, egyenesen hasznosak lehetnek még a fogyás szempontjából is.

 

A szénhidrát az kell, de azért jobb a teljes kiőrlésű

Mindegy, hogy egyszerű vagy összetett szénhidrátokról beszélünk, ezek mind képesek arra, hogy energiával lássák el a szervezetünket. Erre pedig szükségünk is van, ha kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk követni. Ettől függetlenül az igaz, hogy a lassan felszívódó, azaz összetett szénhidrátok, melyek többek közt a teljes kiőrlésű gabonákban és a zöldségekben találhatóak meg, kevésbé dobják meg a vércukrunkat, így fogyasztásuk után később leszünk éhesek.

Akkor egyed, amikor aktív vagy!

Valójában azonban valamennyi szénhidrát szükséges ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezt a szükséges és egészséges mennyiséget pedig akkor kell elfogyasztani, amikor aktívak vagyunk. A fogyókúrázóknak azért mondják, hogy délután-este már ne egyenek szénhidrátot, mert az a feltételezés, hogy ilyenkor már nem nagyon csinálunk semmit, és az igaz, hogy az alváshoz nincsen szükségünk túl sok energiára.

Viszont, ha este még elmegyünk egy nagyobb sétára, edzeni, vagy esetleg hajnalig dolgozunk valamin, akkor abszolút jót teszünk magunknak, ha ilyenkor is fogyasztunk szénhidrátokat.

Irodai munka közben nem kell sok szénhidrát

Amikor éppen lazítunk, ücsörgünk, netezünk, esetleg irodai munkát végünk, ami nem rettenetmód stresszes, akkor nincs szüksége a szervezetünknek túl sok energiára: ilyenkor érdemes fehérjét, például halat, húst vagy tojást enni mondjuk salátával. Ha viszont később még nagyfokú aktivitást igénylő tevékenységet végzünk, akkor nyugodtan lehet enni bármit, csak persze mértékkel.

Tehát valójában nem a napszaktól függ, hogy mikor kell kenyeret, vagy egyéb tésztát, rizst, édességet enni, hanem attól, hogy éppen mennyire megerőltető tevékenységet végzünk.

Ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!