10 ok, amiért nem fogysz

Úgy érzed, te mindent megteszel, a mérleg nyelve mégis elakadt? Gondold végig tippjeinket, és kérj szakértő segítséget!

Van az a rész a testsúlycsökkentés folyamatában, amikor megáll a súly, és nem mozdul tovább lefelé a mérleg nyelve (jó esetben felfelé sem). Mi állhat emögött?

1. Nem mozogsz (eleget)

Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott, megfelelő energia- és tápanyagtartalmú étrenddel elérhető bizonyos mértékű fogyás, de a folyamat akkor lesz igazán az egészségünkre kedvező, ha új életmódunk szervez részéve tesszük a mozgást is. Nem érdemes elbliccelni, mert így a testsúlycsökkentés tempója gyorsabb lesz és izmaink tónusának fejlődése is szebb, egészségesebb testképet eredményez majd. A rendszeres fizikai aktivitás emellett javítja a keringésünket, javítja az izom-/zsírszövet arányt, és nem utolsósorban jót tesz a léleknek is.

Ha úgy érezzük, eleget mozgunk, mi mindent megteszünk a rendszeresség terén is és mégsem haladunk a várt irányba, mindenképpen konzultáljunk személyi edzővel, sokat segíthet a mozgásunk megfelelő irányba terelésével.

2. Túl sokat eszel

Ezt persze nehéz eldönteni. A "túl sok" (vagy akár a túl kevés is) relatív, rengeteg tényezőtől függ, pl.: nem, életkor, testmagasság, fizikai aktivitás, jelenlegi súly, célsúly, fogyás ütemezése, fennálló betegségek, hétköznapi életmód stb. Az ezekhez igazított megfelelő energia- és tápanyagtartalmú, a testsúly kiegyensúlyozott csökkenését célzó étrendet dietetikus segít személyre szabottan összeállítani.

Érdemes étrendi naplót is vezetni (erről bővebben korábbi cikkemben írtam), és akár már azzal felkeresni a szakembert.

3. Nem vagy következetes

Néha fogyókúrázol, néha nem. 2 hétig heti háromszor mentél el tornázni, de azóta nem sikerült összehozni. Figyelsz a kajálásra, de tegnap mozi volt (nachos), ma a barátnőd szülinapja (pár koktél), holnap kicsit másnapos leszel, de utána aztán tényleg.

Így tényleg lassan (vagy nem) fog menni. Érdemes kitartani, nem szorongva, nem feszítve, de következetesen, rendesen. Úgy jönnek az eredmények.

4. Hétvégén lelazulsz

Ami még rendben is lehetne, de a lazulás általában azt jelenti, hogy teljesen eltűnik a kontroll. Ilyenkor, a lazulás idején térnek vissza villámgyorsan a régi szokások (nagy ebédek, vacsorák, napközbeni csipegetések, esti TV előtti nassolás.)

5. Türelmetlen vagy

A kiegyensúlyozott testsúlycsökkentés ideális tempója ~fél-1 kg/ hét. Persze ez sem jelent sokat, van, mikor gyorsabb, van, mikor lassabb, ha pedig sikerült a rendszeres mozgást is az életünkbe emelni, akkor izomtömegünk növelésével akár a súly is nőhet (de legalábbis lassabban csökkenhet). Ezért is érdemes szakértő felügyelete alatt fogyni, mert akkor időről-időre van lehetősége nem csak a kilókat és a centiket, hanem a testösszetételt is mérni.

Ne legyünk türelmetlenek. Ha nagy súlytól szeretnénk megszabadulni, jusson eszünkbe, hogy mostani plusz kilóink sem egy év alatt jöttek ránk, ne akarjunk tőlük mindenáron egy év alatt megszabadulni. Haladjunk megfelelő tempóban, határozottan, következetesen előre az úton.

6. Egy betegség is állhat a háttérben

A nagy testsúly illetve az el nem indult/lassult/megállt fogyás hátterében nem csak életmódunk, hanem betegségek is állhatnak. Ezek tipikusan endokrin, azaz a hormonháztartásunkat, és ezen keresztül az anyagcserénket érintő betegségek. Fogyókúránk elején érdemes mindenképpen háziorvossal konzultálni, egy jó étrend egyik alapja amúgy is egy teljes vérkép, és ha nem haladunk előre, keressünk fel endokrinológus szakorvost a további kivizsgálások érdekében.

7. Platón állsz

Ez egy tartósabb állapot, szintén nehéz megtalálni a mögötte álló okot. Lehet, hogy nem jó úton járunk, lehet, hogy csak a szervezetünk jutott el egy egyensúlyi pontra, lehet, hogy a már fentebb említett fegyelemmel van a gond. Érdemes mindenképpen szakemberrel konzultálni, hogy együtt feltérképezhessétek a plató mögötti okokat! Addig is olvassátok dietetikus-edző szakértőnk korábbi cikkét!:

8. Túl sok a stressz

A stressz fokozza a kortizol nevű hormon termelését, ami növelheti az étvágyat, ráadásul hozzájárulhat a hastájéki nem kívánt zsírpárnák növekedéséhez. Ez utóbbi típusú zsírlerakódás pedig az ún. metabolikus szindróma tünetegyüttes kockázati tényezője.

9. Nem alszol eleget

Több kutatás is foglalkozik az alvás és a testsúlycsökkentés összefüggéseivel. Vannak olyan eredmények, amelyek szerint az éjszakánként 5 órát alvó nők kevésbé fogynak, mint a 7 órát alvók. Ennek egyik oka lehet, hogy a kevés alvás hatására megborul az anyagcserénk, és "ok nélkül" éhesen ébredünk. Én ugyan nem voltam alanya ez irányú kutatásoknak, de a saját tapasztalataim ezt megerősítik.

Ráadásul, ha kialvatlanok vagyunk, a közérzetünk is rosszabb, kaotikusabb a napunk, kevésbé tudunk benne rendszert tartani, akár az étkezések terén is, és hajlamosak vagyunk rosszkedvünkért gyakrabban kompenzálni magunkat valami finomsággal.

10. Nem is kell fogynod

Ez az egyik legkeményebb dió. Ha a normál súlyú páciens szeretne fogyni. Egyrészt ilyenkor fontos felrajzolni a reális elvárásokat, másrészt ilyenkor is egyértelműen érdemes áttekinteni a jelenlegi étrendet, hogy azon lehet-e esetleg a kiegyensúlyozottság irányában javítani, illetve egy testösszetételt mérni, hogy van-e teendő az izomszövet/zsírszövet arány javítása érdekében.

(via)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!