Így támogatja beleid egészségét a szuperhős krumpli

A krumpli az egyik legsokoldalúbban és legegyszerűbben, no és legolcsóbban elkészíthető étel, közben pedig a beleid egészségéért is nagyon sokat tesz.

Az utóbbi években váltak népszerűvé a superfoodként kikiáltott ételek, de nem kell chia magot kanalaznod és avokádót szeletelned a pirítósodra, hogy egészségesen táplálkozz. Rengeteg helyi alapanyag is rendelkezik pozitív tulajdonságokkal, sőt, a legegyszerűbb ételekkel is jót tehetsz a szervezetednek. A népszerű édesburgonya – ami valójában nem is burgonya – árnyékában meghúzódó hagyományos burgonya például csendben és szerényen a beleid egészségéért tesz sokat.

Így támogatja beleid egészségét a szuperhős krumpli

Miként lehetséges a burgonya jótékony hatása?

A rezisztens keményítő révén! Ez ugyanis egy szénhidráttípus, ami ellenáll az emésztésnek. Akárcsak a rost esetében, a keményítőt nem tudják lebontani a vékonybélben található enzimek, így a vastagbélbe kerül, ahol prebiotikumként funkcionál, vagyis a jó baktériumok számára lesz táplálék.

A belekben található jó baktériumok tehát megeszik és fermentálják a keményítőt, a folyamat során pedig rövid láncú zsírsavak, egészen pontosan vajsav vagy butánsav jön létre. Ez energiaforrásként szolgál a belek számára, megvédi a nyálkahártyát és kontrollálja a bélgyulladást.

Az egészséges belek, illetve a jó baktériumok és más mikrobák jelenléte pedig egyértelműen előnyös az emésztésed és a mentális egészséged szempontjából. Emellett a butánsav a kutatások eredményei szerint csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Sok mindenre képes a krumpli

Krumpli, krumpli, de milyen?

Azonban a kutatások arra is rávilágítottak, hogy a belek egészsége szempontjából nem mindegy, milyen formában fogyasztod a krumplit. Ezek szerint ugyanis a legjobb a sütőben sütni a krumplit, akár a héjában, szemben a főzéssel és serpenyőben való kisütéssel.

Az elkészült étel lehűtése szintén fontos mozzanat a keményítőtartalom maximalizálásában. A szakértők azt tanácsolják, hogy az elkészült krumplit érdemes néhány órára betenni a hűtőbe, így az emészthető szénhidrátok keményítővé alakulnak, ezzel még magasabb lesz a burgonya keményítőtartalma. Ismerős, amikor a hűtőbe tett krumplinak másnap ragacsos érzete van? Na, az épp emiatt a keményítő miatt van. Ha a lehető legtöbb rezisztens keményítőt szeretnéd bevinni, akkor hidegen edd a krumplit, de persze meg is melegítheted, csak tudd, hogy akkor valamennyit veszíteni fog a keményítőtartalmából.

Keményítő - számokban

Mennyit kell enned ebből a keményítőből, hogy érezd a hatását? Az ajánlás 15-20 gramm naponta, aminek nem kell persze mind a krumpliból származnia. A főtt krumpliban 100 grammonként 3,6 gramm keményítő található, a főtt majd lehűtött krumpliban pedig 4,3 gramm. Más remek forrás, amiből rezisztens keményítőt vehetsz magadhoz: zab, rizs, babok, hüvelyesek, zöld banán.

Forrásunk volt.


Még több cikk a kedvenc burgonyátokról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!