Így támogatja beleid egészségét a szuperhős krumpli

A krumpli az egyik legsokoldalúbban és legegyszerűbben, no és legolcsóbban elkészíthető étel, közben pedig a beleid egészségéért is nagyon sokat tesz.

Az utóbbi években váltak népszerűvé a superfoodként kikiáltott ételek, de nem kell chia magot kanalaznod és avokádót szeletelned a pirítósodra, hogy egészségesen táplálkozz. Rengeteg helyi alapanyag is rendelkezik pozitív tulajdonságokkal, sőt, a legegyszerűbb ételekkel is jót tehetsz a szervezetednek. A népszerű édesburgonya – ami valójában nem is burgonya – árnyékában meghúzódó hagyományos burgonya például csendben és szerényen a beleid egészségéért tesz sokat.

Így támogatja beleid egészségét a szuperhős krumpli

Miként lehetséges a burgonya jótékony hatása?

A rezisztens keményítő révén! Ez ugyanis egy szénhidráttípus, ami ellenáll az emésztésnek. Akárcsak a rost esetében, a keményítőt nem tudják lebontani a vékonybélben található enzimek, így a vastagbélbe kerül, ahol prebiotikumként funkcionál, vagyis a jó baktériumok számára lesz táplálék.

A belekben található jó baktériumok tehát megeszik és fermentálják a keményítőt, a folyamat során pedig rövid láncú zsírsavak, egészen pontosan vajsav vagy butánsav jön létre. Ez energiaforrásként szolgál a belek számára, megvédi a nyálkahártyát és kontrollálja a bélgyulladást.

Az egészséges belek, illetve a jó baktériumok és más mikrobák jelenléte pedig egyértelműen előnyös az emésztésed és a mentális egészséged szempontjából. Emellett a butánsav a kutatások eredményei szerint csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Sok mindenre képes a krumpli

Krumpli, krumpli, de milyen?

Azonban a kutatások arra is rávilágítottak, hogy a belek egészsége szempontjából nem mindegy, milyen formában fogyasztod a krumplit. Ezek szerint ugyanis a legjobb a sütőben sütni a krumplit, akár a héjában, szemben a főzéssel és serpenyőben való kisütéssel.

Az elkészült étel lehűtése szintén fontos mozzanat a keményítőtartalom maximalizálásában. A szakértők azt tanácsolják, hogy az elkészült krumplit érdemes néhány órára betenni a hűtőbe, így az emészthető szénhidrátok keményítővé alakulnak, ezzel még magasabb lesz a burgonya keményítőtartalma. Ismerős, amikor a hűtőbe tett krumplinak másnap ragacsos érzete van? Na, az épp emiatt a keményítő miatt van. Ha a lehető legtöbb rezisztens keményítőt szeretnéd bevinni, akkor hidegen edd a krumplit, de persze meg is melegítheted, csak tudd, hogy akkor valamennyit veszíteni fog a keményítőtartalmából.

Keményítő - számokban

Mennyit kell enned ebből a keményítőből, hogy érezd a hatását? Az ajánlás 15-20 gramm naponta, aminek nem kell persze mind a krumpliból származnia. A főtt krumpliban 100 grammonként 3,6 gramm keményítő található, a főtt majd lehűtött krumpliban pedig 4,3 gramm. Más remek forrás, amiből rezisztens keményítőt vehetsz magadhoz: zab, rizs, babok, hüvelyesek, zöld banán.

Forrásunk volt.


Még több cikk a kedvenc burgonyátokról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...