Édesburgonya, az ősz sztárja az IR étrendben

Szentesi Éva, a WMN szerzője életmódváltó programjának felénél tart - szuper eredményekkel. A héten étrendjét tekintve az édesburgonya került terítékre.

Szentesi Éva, a WMN életmódváltó szerzője túl van a 90 napos életmódváltó programjának felén, eheti írásában egy rövid összefoglalót ír az elmúlt 6 hétben elért (egészen kiváló) eredményeiről.

Saját bevallása szerint mostanában a menüjét tekintve az édesburgonyára "kattant rá", így most ezt a zöldséget járjuk egy kicsit jobban körbe.

Az édesburgonya

Ma már a zöldségesek többségénél találkozhatunk édesburgonyával, vagy más néven batátával. Bár hivatalosan nem burgonya, és persze nem is sütőtök, mégis talán ennek a két zöldségnek a helyettesítésére használjuk leginkább.

Élénk színéért a béta-karotin nevű anyag a felelős, amely az A-vitamin elővitaminja, azaz miután szervezetünkbe került, mi állítjuk belőle elő a vitamint (a leggyakoribb narancssárga színű változat mellett kapható csodás lila illetve a hagyományos burgonyához hasonlóan sárga termék is). Energia- és szénhidráttartalma is a burgonyáéhoz hasonló (86 kcal, 20 g szénhidrát /100g), ugyanakkor gazdag folsavban és élelmi rostokban is.

Az IR étrendbe a burgonyához, sütőtökhöz (erről korábbi cikkünkben részletesen írtunk), más, magas keményítőtartalmú zöldségekhez hasonlóan tökéletesen beilleszthető - szénhidráttartalmát mindig figyelembe véve állítsuk össze ételeinket, határozzuk meg ételeink adagnagyságát. Nagyon sokféle fűszerezést elbír, alapvetően tényleg egy édes ízű zöldség, én legjobban ez az édességét kompenzáló karakteres, kicsit egzotikusabb - gyömbéres-chilis-római köményes fűszerezéssel szeretem.

Készíthetünk belőle krémleveseket, hozzáadhatjuk vegyeszöldség-leveseinkhez, használhatjuk a burgonya helyettesítésére rakott ételekben, köretekben sütve, pürésítve, készíthetünk belőlük zöldségfasírtokat, süteményként kekszeket, tortákat is. Több, mint 200 édesburgonyás receptünkért kattints ide!

Szentesi Éva életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket is olvasd el!:

Címlapról ajánljuk

További cikkek