Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A krumpli 30 arca

Az újvilágból származó gumós zöldség a mai étkezésünk egyik alapja. Tudtátok, hogy legalább harmincféle ételt lehet belőle készíteni? Megmutatjuk, melyek a mi kedvenceink!

Krumpli, kolompér, pityóka, földialma, burgonya – mind ugyanazt a gumós növényt jelölik, amely a XVII. század közepe óta van jelen Magyarországon, és ami nélkül ma már nehezen tudjuk elképzelni a mindennapi étkezéseinket. A magas keményítőtartalmú gumó több nemzedéket mentett meg megjelenése óta az éhhaláltól, de a magas gasztronómiában is megvan a helye. A hétköznapokban pedig rengeteg módon használjuk – íme, a bizonyíték!

Olajban sült

Nem éppen a legegészségesebb, de annál népszerűbb elkészítési módja a krumplinak. A sült krumpli és a chips világszerte ismert, a krokett főleg az európaiak kedvence, a nálunk teával vacsorát alkotó lepcsánka pedig reggeliként népszerű a tengerentúlon.

Sütőben sült

A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. A sütőben sült, rétegezett rakott krumpliktól kezdve a steak krumplin át egészen a pogácsáig és kenyérig rengeteg finomságot készíthetünk. Szinte minden konyhának megvan a maga rakott sült krumplija, mi most csak a két legismertebbet, a magyaros rakott krumplit és a francia csőben sültet tettük bele a listánkba, de ezt az ételt önmagában is hetekig lehetne variálni.

Jól megfőzve

Hol is kezdjük...a levesnek már önmagában is rengeteg változata van, akárcsak a főzeléknek, hiszen a világ más konyháiban, például az indiaiban is megtalálható rengeteg krumplis-szószos egytálétel. Aztán itt a mi kedvenc gombócunk, és a nagyon hasonló tésztából készülő olasz gnocchi. Tésztával is szeretjük, és ki ne hagyjuk a felsorolásból a magyar kedvencet, a paprikás krumplit!

Köretnek

Pürének, dinsztelve, hagymásan, elegánsan, fészek formában megsütve...a krumpli köretként is a legvariábilisabb zöldség!

Salátának

A világ minden országának megvannak a tipikus krumplisalátái – nekünk csak szemezgetnünk kell!

Serpenyőben

A spanyolok tortillája, az olasz frtittata és a laktató krumplilángos is mind-mind serpenyőben készülő krumplis különlegességek!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!