A krumpli 30 arca

Az újvilágból származó gumós zöldség a mai étkezésünk egyik alapja. Tudtátok, hogy legalább harmincféle ételt lehet belőle készíteni? Megmutatjuk, melyek a mi kedvenceink!

Krumpli, kolompér, pityóka, földialma, burgonya - mind ugyanazt a gumós növényt jelölik, amely a XVII. század közepe óta van jelen Magyarországon, és ami nélkül ma már nehezen tudjuk elképzelni a mindennapi étkezéseinket. A magas keményítőtartalmú gumó több nemzedéket mentett meg megjelenése óta az éhhaláltól, de a magas gasztronómiában is megvan a helye. A hétköznapokban pedig rengeteg módon használjuk - íme, a bizonyíték!

Olajban sült

Nem éppen a legegészségesebb, de annál népszerűbb elkészítési módja a krumplinak. A sült krumpli és a chips világszerte ismert, a krokett főleg az európaiak kedvence, a nálunk teával vacsorát alkotó lepcsánka pedig reggeliként népszerű a tengerentúlon.

Ezeket olvastad már?

Sütőben sült

A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. A sütőben sült, rétegezett rakott krumpliktól kezdve a steak krumplin át egészen a pogácsáig és kenyérig rengeteg finomságot készíthetünk. Szinte minden konyhának megvan a maga rakott sült krumplija, mi most csak a két legismertebbet, a magyaros rakott krumplit és a francia csőben sültet tettük bele a listánkba, de ezt az ételt önmagában is hetekig lehetne variálni.

Ezeket olvastad már?

Jól megfőzve

Hol is kezdjük...a levesnek már önmagában is rengeteg változata van, akárcsak a főzeléknek, hiszen a világ más konyháiban, például az indiaiban is megtalálható rengeteg krumplis-szószos egytálétel. Aztán itt a mi kedvenc gombócunk, és a nagyon hasonló tésztából készülő olasz gnocchi. Tésztával is szeretjük, és ki ne hagyjuk a felsorolásból a magyar kedvencet, a paprikás krumplit!

Ezeket olvastad már?

Köretnek

Pürének, dinsztelve, hagymásan, elegánsan, fészek formában megsütve...a krumpli köretként is a legvariábilisabb zöldség!

Ezeket olvastad már?

Salátának

A világ minden országának megvannak a tipikus krumplisalátái - nekünk csak szemezgetnünk kell!

Ezeket olvastad már?

Serpenyőben

A spanyolok tortillája, az olasz frtittata és a laktató krumplilángos is mind-mind serpenyőben készülő krumplis különlegességek!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...