Ezt edd edzés után, hogy minél előbb lásd a változást

Teljesen mindegy, hogy izomtömeget növelnénk, vagy súlyt szeretnénk veszíteni, akkor is érdemes odafigyelni, mit fogyasztunk edzés után.

Bár az edzés elengedhetetlen ahhoz, hogy formáljuk a testünket, egyáltalán nem mindegy, milyen ételeket eszünk utána. Sokan azt gondolják, hogy ilyenkor szinte minden megengedett, pedig ahhoz, hogy változást vegyél észre magadon, és elérd a számodra kitűzött célt, érdemes igencsak megtervezni, mit viszel be edzés után a szervezetedbe. Nézzük, mire figyelj oda az edzés utáni étkezés során!

Ezt edd edzés után, hogy minél előbb lásd a változást

Vegyél magadhoz fehérjét

Magas intenzitású edzés után (sőt, minden mozgásforma után) elkezdenek lebomlani az izomfehérjék, ezért fontos azokat gyorsan pótolni.

A fehérje elengedhetetlen a regenerálódás szempontjából. Egy átlagos ember napi szükséglete 0,8 gramm fehérje/testtömeg-kilogramm, ennek egy részét jó, ha közvetlenül edzés után viszed be a szervezetedbe.

Ha izmot szeretnél növelni, akkor érdemes ennél kicsivel többet enni, de nem ajánlott 1,7 gramm/testtömeg-kilogramm fölé menni.

Egy kis energia

A testünk üzemanyagát, főleg a glükózt glikogén formájában raktározza a szervezetünk, leginkább a májban és az izmokban. Érdemes figyelembe venni, milyen mozgásformát végeztél, hiszen a futás, úszás vagy egyéb, állóképességet növelő sportok több energiát használnak fel, mint az erősítő edzések. Magas intenzitású edzés után 0,5–0,7 gramm/testtömeg-kilogramm szénhidrát elfogyasztása javasolt, lehetőleg a fehérjével egyszerre.

A zsír is fontos

Bármennyire is félünk a zsírtól, edzés után érdemes bevinni belőle valamennyit. A zsír egyáltalán nem lassítja az emésztést, a közhiedelemmel ellentétben. Bár való igaz, hogy mozgás után kicsit lassíthatja a tápanyagok felszívódását, de ez nem feltétlenül rossz dolog. A zsír jobban serkentheti a mozgás utáni izomnövekedést, különösen akkor, ha zsírosabb tejtermékeket fogyasztunk.

Forrásunk volt.


Még több mozgás:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek