Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Döbbenetes mennyi finomság eltűnne, ha nem lennének méhek

A méhek egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, nélkülük számos olyan étel tűnne el, amit nap mint nap fogyasztunk. Kiemelten fontos, hogy jobban figyeljünk rájuk!

Tudtátok, hogy gyakorlatilag minden harmadik falatnyi ételt a méheknek köszönhetünk életünk során? A legtöbb növény, amit fogyasztunk ugyanis beporzást igényel, amit a szorgos kis méhek végeznek, ennek köszönhetően kezd el fejlődni számos gyümölcs, és növekednek szeretett tápanyagforrásaink. 

A méhek kritikus helyzetére egyre többen igyekeznek ráirányítani a figyelmet, hiszen a szennyezések és a klímaváltozás is érintik őket, ami egyúttal a mi életünket is nagy mértékben befolyásolja. A megoldást azt jelentheti, ha elkezdjük kerülni a vegyi anyagok használatát, és sokkal több környezetbarát megoldással élünk a mindennapokban és csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat. 

Nézd csak, mi mindent köszönhetünk a beporzó méhek munkájának. Nemcsak a mézfogyasztásunkat, hanem a mindennapi ételeinket jelentős százalékát is:

Gyümölcsök 

Szinte nincsen háztartás alma nélkül, de a sárga- és őszibarack, a lédús dinnyék vagy a piros csodagyümölcsök: a málna, szeder és cseresznye is beporzást igényelnek. Meglepő lehet, de a citrusfélék között is találunk érintetteket, elég csak a grapefruitra gondolni. A kiviről és körtéről nem is szólva.

Zöldségek

A zöldségek sem maradhatnak ki a sorból, számos ételünkhöz szinte elképzelhetetlen, hogy ne fogyasszunk paradicsomot vagy egy kis egészséges uborkát. Az avokádóról nem is beszélve, ami egy jó ideje meghódítja a reggelizőasztalokat, de a tökkel készített finom fogásokról is kénytelenek lennénk elbúcsúzni. 

Magvak és fűszerek

A kedvenc rágcsálnivalóink a kesudió, mandula, a makadámdió sehol sem lennének, ha a fák nem találkoznának a méhekkel, de a fűszerek, amelyek különlegesebbé teszik az ételeinket, szintén hiányoznának a földről. Ánizs, koriander, mindkettő mennyit. Kakaót, kávét és teát sem kortyolgathatnánk. 

A lucerna növekedéséhez is szükség van a méhek beporzására, amit a tehenek legelnek, így közvetve a tej előállításáért is jelentős mértékben felelnek. Ha jobban belegondolunk, nem meglepő, hogy a természetes körforgásunk egyik legfontosabb szereplői. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!