Cukor helyett szirupot

Fogyókúrázol, vagy egyszerűen csak egészséges édesítővel szeretnéd megenni kedvenc palacsintádat? A különleges pálmafaszirupban nem fogsz csalódni.

Imádom az édességeket, és igazság szerint minden olyan ételt, aminek édes íze van.A közelmúltban elgondolkoztam azon, hogy az általam oly kedvelt juharszirup mellett, még milyen más egyéb egészséges és kevésbe hizlaló sziruppal tudnék megbolondítani például egy mennyei gofrit, amerikai palacsintát vagy más finomságot. Mivel nagy kókuszrajongó vagyok, ezért kimondottan örültem annak, hogy rábukkantam a pálmafaszirupra, amely nagy örömömre, mint a kókuszból készült egészséges táplálékok általában, rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

Filléres sütemények ünnep előtt >>

Édes szirup készülhet az ismertebb cukorjuharfa nedvén kívül például tönkölybúzából, datolyából, agavéból, zabból, rizsből, kókuszból vagy szilvából is?

Bizony, ezek a rengeteg vitamint tartalmazó, ellenállhatatlan szirupcsodák nemcsak egyszerű helyettesítői a méznek vagy a különböző fajta cukroknak, hanem egy olyan pluszízélményt is nyújtanak, amely mellett nincs szükség gyümölcsökre vagy más szószokra, dzsemekre. Bármelyik fajta szirupot válasszuk is, abban biztosak lehetünk, hogy igazi jolly jokerként tarthatjuk majd a szekrényünkben, amikor kongó kamránkból egy jóízű házi lekvárt vagy befőttet nem tudunk előhozni, ráadásul még mélyhűtőnkből sem tudunk vészesetben előhalászni egy jó kis mirelit gyümölcsmixet.

Még mire használhatjuk?

Kekszek, müzlik, kevert sütemények, szószok, édes joghurtok, szójából készült tejkészítmények, desszertek ízesítésére, fagylaltok, szörpök, illetve frissítőitalok készítéséhez.

Készülj a húsvétra ellenállhatatlan sütikkel! >>

Mindent a pálmafaszirupról

Így készül

A trópusi vidékeken növekvő kókusz-, olaj- és cukorpálma virágzásban lévő, termő hajtásait minden nap egy kissé visszavágják. Így a fa legértékesebb nedvét gyűjtik össze, azt, amiből a gyümölcs fejlődne. A hajtások tövéből az édes nedv nagy, üreges bambuszhengerekbe csorog. A masszát ezután nagy tartályokba töltik, amit nyílt tűzön felmelegítenek, a nedvesség ekkor elpárolog belőlük, és szilárd cukor marad vissza.

Gyömbér szirup

Az aktuális adag kandírozott gyömbéremet készítettem el. Mindig féltve rakosgatom a kis megmaradó aromás szirupot, mert sütemények ízesítésére kiváló. Készítek is belőle egy jó ...

Citromos-mézes szirup

A barátnőmtől kaptam ennek a finomságnak a receptjét, gondoltam, a nyakunkon vannak a hideg, szürke napok, megosztom veletek, együtt hátha sikerül elűznünk a téli betegségeket. Egy ...

Bodzabogyó szirup

Érik a bodza, és bizony nem csak a virágát, de a bogyóit is fel lehet használni. A magyar népgyógyászatban és az étkezésben is ismeretes volt. A bogyóból szörpöt, lekvárt főztek, ...

Fenyőrügy szirup

Leginkább télre ajánlott, de bármikor a torokfájós időszakokban nagyon jó köhögéscsillapító.

Miért egészségesebb a cukornál?

A pálmafaszirup nemcsak finomabb, mint a cukor, hanem komoly vizsgálati eredmények szerint, magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően jóval egészségesebb is. Óriási előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe, vagyis a vércukorszintet nem emeli meg nagyon. Indiában a pálmafaszirupot jól bevált gyógyszerként alkalmazzák a torok- és tüdőfertőzések kezelésénél.

Méregtelenítő csodaszer

Rendkívül kedvező élettani hatásai miatt a pálmafaszirup jó alapja lehet méregtelenítő kúrádnak. Először is könnyen lebontható gyümölcscukrokat tartalmaz, éppen ezért táplál a méregtelenítés ideje alatt, másodszor pedig ezzel a folyékony finomsággal remekül kiválthatod szilárd ételeidet. A pálmafaszirupot juharsziruppal együtt kombinálva nyugodtan fogyaszthatod.

Kókuszdió feltörése lépésről lépésre >>

Kókusz az édenkertből >>

A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...