Cukor helyett szirupot

Fogyókúrázol, vagy egyszerűen csak egészséges édesítővel szeretnéd megenni kedvenc palacsintádat? A különleges pálmafaszirupban nem fogsz csalódni.

Imádom az édességeket, és igazság szerint minden olyan ételt, aminek édes íze van.A közelmúltban elgondolkoztam azon, hogy az általam oly kedvelt juharszirup mellett, még milyen más egyéb egészséges és kevésbe hizlaló sziruppal tudnék megbolondítani például egy mennyei gofrit, amerikai palacsintát vagy más finomságot. Mivel nagy kókuszrajongó vagyok, ezért kimondottan örültem annak, hogy rábukkantam a pálmafaszirupra, amely nagy örömömre, mint a kókuszból készült egészséges táplálékok általában, rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

Filléres sütemények ünnep előtt >>

Édes szirup készülhet az ismertebb cukorjuharfa nedvén kívül például tönkölybúzából, datolyából, agavéból, zabból, rizsből, kókuszból vagy szilvából is?

Bizony, ezek a rengeteg vitamint tartalmazó, ellenállhatatlan szirupcsodák nemcsak egyszerű helyettesítői a méznek vagy a különböző fajta cukroknak, hanem egy olyan pluszízélményt is nyújtanak, amely mellett nincs szükség gyümölcsökre vagy más szószokra, dzsemekre. Bármelyik fajta szirupot válasszuk is, abban biztosak lehetünk, hogy igazi jolly jokerként tarthatjuk majd a szekrényünkben, amikor kongó kamránkból egy jóízű házi lekvárt vagy befőttet nem tudunk előhozni, ráadásul még mélyhűtőnkből sem tudunk vészesetben előhalászni egy jó kis mirelit gyümölcsmixet.

Még mire használhatjuk?

Kekszek, müzlik, kevert sütemények, szószok, édes joghurtok, szójából készült tejkészítmények, desszertek ízesítésére, fagylaltok, szörpök, illetve frissítőitalok készítéséhez.

Készülj a húsvétra ellenállhatatlan sütikkel! >>

Mindent a pálmafaszirupról

Így készül

A trópusi vidékeken növekvő kókusz-, olaj- és cukorpálma virágzásban lévő, termő hajtásait minden nap egy kissé visszavágják. Így a fa legértékesebb nedvét gyűjtik össze, azt, amiből a gyümölcs fejlődne. A hajtások tövéből az édes nedv nagy, üreges bambuszhengerekbe csorog. A masszát ezután nagy tartályokba töltik, amit nyílt tűzön felmelegítenek, a nedvesség ekkor elpárolog belőlük, és szilárd cukor marad vissza.

Miért egészségesebb a cukornál?

A pálmafaszirup nemcsak finomabb, mint a cukor, hanem komoly vizsgálati eredmények szerint, magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően jóval egészségesebb is. Óriási előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe, vagyis a vércukorszintet nem emeli meg nagyon. Indiában a pálmafaszirupot jól bevált gyógyszerként alkalmazzák a torok- és tüdőfertőzések kezelésénél.

Méregtelenítő csodaszer

Rendkívül kedvező élettani hatásai miatt a pálmafaszirup jó alapja lehet méregtelenítő kúrádnak. Először is könnyen lebontható gyümölcscukrokat tartalmaz, éppen ezért táplál a méregtelenítés ideje alatt, másodszor pedig ezzel a folyékony finomsággal remekül kiválthatod szilárd ételeidet. A pálmafaszirupot juharsziruppal együtt kombinálva nyugodtan fogyaszthatod.

Kókuszdió feltörése lépésről lépésre >>

Kókusz az édenkertből >>

A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek