Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fenyőrügy szirup

Fenyőrügy szirup
Fenyőrügy szirup
15 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Leginkább télre ajánlott, de bármikor a torokfájós időszakokban nagyon jó köhögéscsillapító.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 liter vízben áztatunk 1 napig 15-20 dkg fenyőrügyet.
  2. Másnap átforraljuk, a cukrot beletesszük a citrompótlóval és a fél citromkarikával.
  3. Ha jól átforraltuk, mehet üvegbe, de egy pici borkősavat hozzáadunk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 161
elküldve: 10
receptkönyvben: 152
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

erikaeger

Mióta szakács: 2012.05.24.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos fenyőrügyszörp, fenyőrügy szörp

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Georgina319
Georgina319 Tue, 2013-05-14 13:40

Én tettem bele borókabogyót is, amikor felfőztem. Még nem tudom, hogy elrontottam e vele, vagy sem?

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-05-04 13:47

Erika! Még azt szeretném kérdezni, hogy nem szűröd le? A növénnyel együtt kell az üvegbe tenni?

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2013-05-14 18:27

Már elkészítettem, úgyhogy csak a tanulság kedvéért kérdezem, hogy forralás előtt, vagy utána szűröd le? Én utána szűrtem le, nem tudom, hogy jót tettem-e vele vagy sem, mindenesetre frissen semmi fenyőíze és illata nem volt neki. Remélem majd télire beérik a zamata is...:-)

erikaeger
erikaeger / erikaeger Tue, 2013-05-14 20:51

milyen fenyőből csináltad? mert a hosszú levelű erősebb aromájú én pont ma próbáltam ki a sima rövid tűlevelűt és az nagyon semmi ízű. Tavaly a hosszú levelűből csináltam és ma is abból ázik.Nekem erős aromája volt frissen is.Forralás után még hagyom állni aztán másnap leszűröm és cukorral újra forralom azaz főzöm hogy elfőjje a levét és sűrűbb legyen.

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2013-05-15 11:42

Vegyes, de többségében ezüst fenyő volt. Lehet, hogy célszerű lenne kicsit részletesebben leírnod a receptet, mert pl a másnapig állni hagyás sincs benne csak forralás előtt. És a sűrítés sem. Na mindegy, remélem azért az élettani hatása jó lesz így is.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2012-05-30 00:06

Erika! Jól látom, hogy üvegenként 1-1 fenyőrügy kerül az üvegbe? Nem kell száraz-dunsztba tenni? Milyen íze van, vagy mihez hasonlítható? Még nem ettem-ittam fenyőt. Köszi: Éva

erikaeger
erikaeger / erikaeger Wed, 2012-05-30 09:36

csak a kép kedvéért raktam bele a fenyőt. de be lehet tenni száraz dunsztba a biztonság kedvéért én nem tettem hanem hagytam a konyhában kihülni. Fenyő illatú, izű a szirup de persze édes is és savanyú is a citromtol.

Lillabella
Lillabella Tue, 2012-05-29 23:51

Sziasztok!
Ilyet én is én is... Csak az ember nem engedi a fenyőt rügy-fosztani:(

erikaeger
erikaeger / erikaeger Wed, 2012-05-30 09:38

igen sajnos ha leszedjük a rügyet ebben az évben nem nő akkor a fenyő de el lehet menni erdős részekre ahol találunk fenyőt és onnan begyüjteni akinek van rá lehetősége.

erikaeger
erikaeger / erikaeger Tue, 2012-05-29 22:24

Elvileg igen mindegy de én a hosszú levelű fenyőt használtam mert annak erőteljesebb az íze és az volt elérhető magasságban nálunk :) de csak azokat a rügyeket használjátok amik még zsenge zöldek a fás már nem jó ..
Igen télire jo leginkább a torokfájós időkre állitólag csodaszer.
Én rakok a kupak alá celofánt mindig és aközé rakom a natriumbenzonátot.

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2012-05-30 07:53

Nekünk ezüstfenyőnk van a kertben, akkor az is jó ezek szerint. Valahol van itt az oldalon egy fenyőpálinka recept, ott azt írta az illető, hogy csak egy bizonyos fenyőnek a rügyejóhozzá, azért kérdeztelek meg téged is, de örülök ,hogy ezt bármiből el lehet készíteni. Ki fogom próbálni! :-)
Üdv
T

Sancho
Sancho Sat, 2012-06-02 08:00

A fenyőpálinkát azt a borókából - gyalogfenyő - készítjük itt, a havasban. Másnéven gin.

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2012-06-04 14:55

Köszi. Illető azt írta, hogy a ginbe kell beletenni a lucfenyő hajtásait.

Sancho
Sancho Mon, 2012-06-04 18:06

Semmi köze hozzá. A borókának a kék bogyóit érleljük, mint bármilyen gyümölcsöt, s kisüstön főzzük ki pálesznek.

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2012-06-05 10:40

Pontosítanom kell. Az nem fenyőpálinka amiről beszélek, hanem úgy hívják, hogy fenyőcsúcs likőr. Rosszul emlékeztem a nevére. A többi stimmel.

Csipszi
Csipszi Tue, 2012-05-29 20:52

Kedves Erika! Ez a szirup télen lenne jó. Lehet tartósítani? Talán szalicillal?
Köszönöm, ha válaszolsz. Ági

Polla
Polla / Polla Tue, 2012-05-29 21:16

Kedves Csipszi. Az egy liter vízhez egy kg cukor, az klasszikus szirup recept alap. Nem kell bele tartósító, a cukor tartósít. Minden szörpöt így készítek.
Üdvözlettel Polla

1948
víz 1 l
fenyőcsúcs 20 dkg
cukor 1 kg
citrompótló 20 db
citrom 1 db
borkősav 1 késhegynyi