r
Nosalty Logó

Fenyőrügy szirup

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
erikaeger
Fenyőrügy szirup
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1948 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3896 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 164 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    504.1 g
  • Cukor
    500 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    539.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 1948 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1008.2 g
  • Cukor
    1000 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    1079.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 3896 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 164 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 liter vízben áztatunk 1 napig 15-20 dkg fenyőrügyet.
  2. Másnap átforraljuk, a cukrot beletesszük a citrompótlóval és a fél citromkarikával.
  3. Ha jól átforraltuk, mehet üvegbe, de egy pici borkősavat hozzáadunk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 51
  • Össznézettség: 49440
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Fenyőrügy szirup
erikaeger 12 recept

Leginkább télre ajánlott, de bármikor a torokfájós időszakokban nagyon jó köhögéscsillapító.

Hozzászólások (7)

Csipszi

Kedves Erika! Ez a szirup télen lenne jó. Lehet tartósítani? Talán szalicillal? Köszönöm, ha válaszolsz. Ági

Polla

Kedves Csipszi. Az egy liter vízhez egy kg cukor, az klasszikus szirup recept alap. Nem kell bele tartósító, a cukor tartósít. Minden szörpöt így készítek. Üdvözlettel Polla

erikaeger

szalicilt soha nem használok hanem mindig a kupak és celofán közé rakok natriumbenzonátot.

Tmea

Mindegy milyen feny?nek a rügyét használjuk hozzá?

erikaeger

Elvileg igen mindegy de én a hosszú level? feny?t használtam mert annak er?teljesebb az íze és az volt elérhet? magasságban nálunk :) de csak azokat a rügyeket használjátok amik még zsenge zöldek a fás már nem jó .. Igen télire jo leginkább a torokfájós id?kre állitólag csodaszer. Én rakok a kupak alá celofánt mindig és aközé rakom a natriumbenzonátot.

Tmea

Nekünk ezüstfeny?nk van a kertben, akkor az is jó ezek szerint. Valahol van itt az oldalon egy feny?pálinka recept, ott azt írta az illet?, hogy csak egy bizonyos feny?nek a rügyejóhozzá, azért kérdeztelek meg téged is, de örülök ,hogy ezt bármib?l el lehet készíteni. Ki fogom próbálni! :-) Üdv T

Törölt felhasználó

A feny?pálinkát azt a borókából - gyalogfeny? - készítjük itt, a havasban. Másnéven gin.

Tmea

Köszi. Illet? azt írta, hogy a ginbe kell beletenni a lucfeny? hajtásait.

Törölt felhasználó

Semmi köze hozzá. A borókának a kék bogyóit érleljük, mint bármilyen gyümölcsöt, s kisüstön f?zzük ki pálesznek.

erikaeger

eee.. mifolyik itt a hátam mögött ? :))) :P

Törölt felhasználó

Há, ha nem egyeb, pájinka!

erikaeger

akkor egészségetekre :))

Tmea

Pontosítanom kell. Az nem feny?pálinka amir?l beszélek, hanem úgy hívják, hogy feny?csúcs lik?r. Rosszul emlékeztem a nevére. A többi stimmel.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Ilyet én is én is... Csak az ember nem engedi a feny?t rügy-fosztani:(

erikaeger

igen sajnos ha leszedjük a rügyet ebben az évben nem n? akkor a feny? de el lehet menni erd?s részekre ahol találunk feny?t és onnan begyüjteni akinek van rá lehet?sége.

Szeva

Erika! Jól látom, hogy üvegenként 1-1 feny?rügy kerül az üvegbe? Nem kell száraz-dunsztba tenni? Milyen íze van, vagy mihez hasonlítható? Még nem ettem-ittam feny?t. Köszi: Éva

erikaeger

csak a kép kedvéért raktam bele a feny?t. de be lehet tenni száraz dunsztba a biztonság kedvéért én nem tettem hanem hagytam a konyhában kihülni. Feny? illatú, iz? a szirup de persze édes is és savanyú is a citromtol.

Tmea

Erika! Még azt szeretném kérdezni, hogy nem sz?röd le? A növénnyel együtt kell az üvegbe tenni?

erikaeger

De lesz?röm a kis ágat csak disznek tettem bele a fotó kedvéért :))

Tmea

Már elkészítettem, úgyhogy csak a tanulság kedvéért kérdezem, hogy forralás el?tt, vagy utána sz?röd le? Én utána sz?rtem le, nem tudom, hogy jót tettem-e vele vagy sem, mindenesetre frissen semmi feny?íze és illata nem volt neki. Remélem majd télire beérik a zamata is...:-)

erikaeger

milyen feny?b?l csináltad? mert a hosszú level? er?sebb aromájú én pont ma próbáltam ki a sima rövid t?level?t és az nagyon semmi íz?. Tavaly a hosszú level?b?l csináltam és ma is abból ázik.Nekem er?s aromája volt frissen is.Forralás után még hagyom állni aztán másnap lesz?röm és cukorral újra forralom azaz f?zöm hogy elf?jje a levét és s?r?bb legyen.

Tmea

Vegyes, de többségében ezüst feny? volt. Lehet, hogy célszer? lenne kicsit részletesebben leírnod a receptet, mert pl a másnapig állni hagyás sincs benne csak forralás el?tt. És a s?rítés sem. Na mindegy, remélem azért az élettani hatása jó lesz így is.

Törölt felhasználó

Én tettem bele borókabogyót is, amikor felf?ztem. Még nem tudom, hogy elrontottam e vele, vagy sem?

erikaeger

most én is tettem bele borókát.. most áznak együtt :) rossz nem lesz az biztos. :)

Korfui

Kedves Erika! Biztos, hogy forralni kell? A feny?rügy rengeteg C vitamint tartalmaz (6x többet, mint a citrom), és K vitamint, amik a forralás hatására lebomlanak. A C vitamin már 50-60 fok között. Gyakorlatilag ami hasznos lenne benne, mind tönkremegy. Az erdélyi módszer a legjobb állítólag: rétegezni a feny?rügyet és a cukrot. Semmi más nem kell hozzá. Majd 3 hét után lesz?rni a képz?dött szirupot. #Sancho többet tud err?l. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek