Csirke vagy tofu?– Most kiderül, melyik az egészségesebb

Mindegyik sovány fehérjeforrás jó, csak nem ugyanarra – vegyük sorra, melyiknek milyen előnyei vannak!

A csapból is az folyik, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjeforrás nagyon fontos – nemcsak akkor, ha diétázik az ember, hanem akkor is, ha csak egészségesen szeretne élni. De vajon a növényi vagy az állati eredetű fehérje a jobb? A csirke és a tofu összecsapásából melyik jönne ki nyertesen?

Kezdjük a csirkével

A csirke fehérjetartalma 85 grammra levetítve 21 gramm, ehhez 3,5 gramm zsír társul. Ezen kívül található benne a vérképzést segítő vas, az immunrendszert támogató cink és magnézium, a benne található B-vitaminok pedig segítik az agyműködést, kevésbé leszel fáradt, ha sokat fogyasztasz belőlük, a fehérje pedig az izomtömeg növelésében játszik szerepet.

Mi a helyzet a tofuval?

Ugyanennyi tofuban mindössze 8 gramm fehérje és 4 gramm zsír található, de ezen kívül szintén van benne vas, cink, magnézium is, valamint kalciumból is akad bőven. A tofuban a csirkével ellentétben található kálium is, ami elektrolitként hozzájárul az izmok helyes működéséhez, és a szervezet vízháztartását is egyensúlyban tartja.

A tofu nagy előnye még a csirkével szemben az, hogy bőven van benne rost, amely támogatja az emésztést és csökkenti a vércukrot, hogy csak kettőt említsünk közülük. Ezen kívül a tofut sokkal többféleképpen fel lehet használni, mint a csirkét, hála sajátos, enyhe ízének.

Fehérjeforrásként a csirke sokkal jobb, még akkor is, ha állati eredetű fehérjeforrás. A tofuban azonban telítetlen zsír található, szemben a csirkével, amelyben telített – ez utóbbi egészségtelenebb a szervezetre nézve. A csirke nyer a B-vitaminok szintjében is, viszont a tofuban sokkal több a cink, magnézium, vas és kalcium.

A legjobb megoldás egyértelműen az, ha mindkét fehérjeforrást beiktatjuk az étrendünkbe, így lesz ugyanis igazán változatos a diéta. Ha viszont törekedsz a hús elhagyására, a tofu nagyon jó megoldás lehet, csak többet kell belőle fogyasztani, hogy ugyanahhoz a fehérjemennyiséghez jusson a szervezeted.


Még több ezekről az alapanyagokról:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...