Csirke vagy tofu?– Most kiderül, melyik az egészségesebb

Mindegyik sovány fehérjeforrás jó, csak nem ugyanarra – vegyük sorra, melyiknek milyen előnyei vannak!

A csapból is az folyik, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjeforrás nagyon fontos – nemcsak akkor, ha diétázik az ember, hanem akkor is, ha csak egészségesen szeretne élni. De vajon a növényi vagy az állati eredetű fehérje a jobb? A csirke és a tofu összecsapásából melyik jönne ki nyertesen?

Kezdjük a csirkével

A csirke fehérjetartalma 85 grammra levetítve 21 gramm, ehhez 3,5 gramm zsír társul. Ezen kívül található benne a vérképzést segítő vas, az immunrendszert támogató cink és magnézium, a benne található B-vitaminok pedig segítik az agyműködést, kevésbé leszel fáradt, ha sokat fogyasztasz belőlük, a fehérje pedig az izomtömeg növelésében játszik szerepet.

Mi a helyzet a tofuval?

Ugyanennyi tofuban mindössze 8 gramm fehérje és 4 gramm zsír található, de ezen kívül szintén van benne vas, cink, magnézium is, valamint kalciumból is akad bőven. A tofuban a csirkével ellentétben található kálium is, ami elektrolitként hozzájárul az izmok helyes működéséhez, és a szervezet vízháztartását is egyensúlyban tartja.

A tofu nagy előnye még a csirkével szemben az, hogy bőven van benne rost, amely támogatja az emésztést és csökkenti a vércukrot, hogy csak kettőt említsünk közülük. Ezen kívül a tofut sokkal többféleképpen fel lehet használni, mint a csirkét, hála sajátos, enyhe ízének.

Fehérjeforrásként a csirke sokkal jobb, még akkor is, ha állati eredetű fehérjeforrás. A tofuban azonban telítetlen zsír található, szemben a csirkével, amelyben telített – ez utóbbi egészségtelenebb a szervezetre nézve. A csirke nyer a B-vitaminok szintjében is, viszont a tofuban sokkal több a cink, magnézium, vas és kalcium.

A legjobb megoldás egyértelműen az, ha mindkét fehérjeforrást beiktatjuk az étrendünkbe, így lesz ugyanis igazán változatos a diéta. Ha viszont törekedsz a hús elhagyására, a tofu nagyon jó megoldás lehet, csak többet kell belőle fogyasztani, hogy ugyanahhoz a fehérjemennyiséghez jusson a szervezeted.


Még több ezekről az alapanyagokról:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek