A citrom 3 trükkös képessége a savanyításon túl

Citromot megannyi ételben használunk, általában azért, hogy kellemesen friss, savas aromát kölcsönözzünk az adott fogásnak. Persze ezen kívül másra is képes a gyümölcs: nézzük, például mire!

Ha az élet citromot ad, készíts limonádét: bár az angol mondás magyarra fordítva talán gyengébb lábakon áll, logikailag ugyanúgy megállja a helyét. Persze a fanyar gyümölcsöt nem csak nyári frissítők készítésére használhatjuk, hanem oly’ sok minden másra is a salátaöntetektől kezdve egészen a desszertekig. A főzés során igénybe vehetjük a citrom savanyító képességeit, és más tulajdonságait is, amelyek alább kerülnek felsorolásra.

A citrom 3 trükkös képessége a savanyításon túl

A citrom élénk színt ad

Mivel erőteljesen savas kémhatású, a citrom képes „felébreszteni” egyes, erős színanyaggal rendelkező alapanyagok és ételek palettáját. Gondoljunk csak arra, amikor citromlevet teszünk az almára, hogy az ne barnuljon be: hasonló mechanizmus mentén dolgozik egyéb színekkel is a citrus.

Ha például egy céklakrémlevest élénkebb árnyalatúvá tennénk, csepegtessünk bele némi citromot.

A legtöbb olyan receptben bevethetjük, ahol cékla, lila répa, lilakáposzta, lilahagyma vagy bogyós gyümölcsök szerepelnek. Persze ne vigyük túlzásba a citrom használatát, nehogy túl savanykássá váljon az étel!

Sűrítésre is alkalmas a citrom

Szintén savassága révén képes egyes mártásokat, szószokat vagy desszerteket besűríteni a citrom. Például a legegyszerűbb „puding” zsíros tejszínből és citromléből készül – ez a posset, amelyben a fehérjerészecskéket a citrus leve „rántja össze”, sűríti be.

Megfelelő mennyiségben a legtöbb tejtermékes mártást, krémlevest vagy ragut képes enyhén besűríteni a citrus, azonban vigyázzunk, ha túlzásba visszük, a fehérjék kicsapódnak és a végeredmény darabos, „túrós” lesz.

Húst és halat puhít a citrom

A marinálás vagy pácolás folyamata nagy részben támaszkodik a citrom (de bármilyen savas alapanyag) jelenlétére. Pácolás közben ugyanis a sav segít fellazítani a húsok és halak fehérjeszerkezetét, így a kisütött végeredmény omlósabb, szaftosabb és egyenletesebb ízű lesz.

Persze a mechanika nem egyenes arányban működik: nem lesz omlósabb egy hús, ha túl sok citromlevet adunk a marinádhoz, vagy ha napokig pácoljuk.

Mindig csak annyi savat használjunk, amennyit a recept előír és a pácolás idejét se nyújtsuk meg önkéntesen, hogy tökéletes végeredményhez jussunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Klassz konyhai tippek várnak itt is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek