6 íz és aroma, ami kiválóan áll a bordó céklának

A cékla mondhatni, harsány típus, nem rejti magát véka alá: színével mindent IS befog a kezünktől kezdve a vágódeszkánkig, ízét pedig viszonylag nehéz elnyomni. Ne is próbálkozzunk hát ezzel, inkább keressünk vele együttműködő ízeket, amelyek kiemelik, komplexebbé teszik, tökéletesítik a gyökérzöldséget. Jöhetnek?

Ősszel talán azért is szeretünk jobban céklával főzni, mert édeskés íze, földes aromái kiválóan működnek gyógyírként a borongós-ködös idő okozta melankólia ellen. Főleg akkor, ha olyan ízekkel, fűszerekkel és más alapanyagokkal párosítjuk a gyökérzöldséget, amelyek kiemelik, felhangosítják őszies jellegét, és még hangulatosabbá, kuckózósabbá teszik a céklát. Nézzük, mely ízekkel érdemes összeereszteni a bordó gumót!

6 íz és aroma, ami kiválóan áll a bordó céklának

Méz

A céklának időről-időre szüksége lehet némi édesítésre, ezt pedig a legjobb mézzel végezni cukor helyett – egy karakteresebb virág- vagy erdei méz például kellemes mélységet adhat egy tepsi sült zöldségnek, salátának vagy krémlevesnek.

Citrusok

Az ellenkező irányba is elindulhatunk a céklával: savanyítani is érdemes rajta, ugyanis nagyon jól viselkedik savas környezetekben. Persze ne rontsunk rá ajtóstul: használjuk inkább a lágyabb narancsot vagy citromot az ízesítésére. Ha salátát készítünk, mindenképpen facsarjunk a gyümölcsökből a dresszingbe, de mielőtt gerezdekre vágva megsütnénk, akkor is masszírozzuk át némi narancslével, hogy az beleivódjon a sülő cékla belsejébe.

Gránátalma

Kétféle módon is egyesíthetjük a gránátalmát a céklával: nyersen (nyilván) és melasz formájában. Ez utóbbi egy sűrű, egyszerre fanyar és édeskés szósz, amit közel-keleti üzletekben szerezhetünk be. Tényleg ízbombaként robban a két alapanyag, miután egyesítjük őket: kóstoljuk meg salátában, köretként (a gránátalma magjaival elkeverve) vagy sült zöldségként, vegetáriánus főételként.

Kömény

Szinte minden zöldségnek van egy-két olyan fűszerpárja, amivel bármilyen helyzetben, bármilyen ételben tökéletesen működik. A cékla esetében a fűszerkömény és a római kömény jelenti ezt a csodaszert: komplex, „földes” aromák szabadulnak fel, amikor e két alapanyag találkozik.

Balzsamecet

Térjünk vissza kicsit a savassághoz: ha nem vagyunk a citrusok rajongói, vessük be a balzsamecetet helyettük, ugyanis hasonlóan kirobbanó ízhatást érhetünk el, ha salátaöntetbe, páclébe vagy mázba csorgatjuk, ha levesbe, céklás húsételbe keverjük.

Aszalt szilva

Érdekes módon csupa olyan alapanyag passzol a céklához ízben, amelynek a színe is közelít a zöldség bordó mélységeihez. A lista utolsó eleme is ilyen – társítsuk a céklát aszalt szilvával, ha őszies, hangulatos salátákat, köreteket és húsételeket szeretnénk ízlelni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszi tartalmakért olvass tovább:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...