15 hagyományos fogás a télűző busójárás alkalmából

Újra itt van a mohácsi busójárás, a mohácsi sokácok világszerte ismert népszokása: télbúcsúztató, tavaszköszöntő, termékenységet varázsló ünnep, melynek során az ünnepi asztalra sem akármilyen fogások kerülnek!

A busójárás a Mohácson és környékén élő „sokácok” (dél-szláv nemzetiségi – más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) – gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakók) rendkívül látványos elemekben bővelkedő hagyományőrző népszokása, amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből.

Az esemény gerince, központi eleme a több napos busójárás, a maga nemében a világon egyedülálló farsangi karnevál, melynek nem is lehetne jobb helye, mint a több mint kilencszáz éves dunaparti város, Mohács.

A farsangi időszakban a város nemzetiségeinek konyhájában készülő ételek is igazi kuriózumok: a sokácok cserépedényben készülő babgulyásán, a savanyú báránylevesen, gibenicán (azaz kelt rétes) és az igazi farsangi fánkon túl a többféle tájjellegű borral, és az itt termett gyümölcsökből készült pálinkákkal is érdemes közelebbről megismerkedni, ha a mohácsi busójáráson karneválozunk.

  1. Juhtúrós gibanica
    adag
    Idő
    p
    Költség
    olcsó
    Nehézség
    könnyű
    490
    Kalória
    25.2g
    Fehérje
    39.5g
    Szénhidrát
    24.1g
    Zsír
    Még több sós rétes
    A juhtúróval készült ételekre nehéz nemet mondani!

Csatlakozzatok ti is a Nosalty közösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek