15 hagyományos fogás a télűző busójárás alkalmából

Újra itt van a mohácsi busójárás, a mohácsi sokácok világszerte ismert népszokása: télbúcsúztató, tavaszköszöntő, termékenységet varázsló ünnep, melynek során az ünnepi asztalra sem akármilyen fogások kerülnek!

A busójárás a Mohácson és környékén élő „sokácok” (dél-szláv nemzetiségi – más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) – gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakók) rendkívül látványos elemekben bővelkedő hagyományőrző népszokása, amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből.

Az esemény gerince, központi eleme a több napos busójárás, a maga nemében a világon egyedülálló farsangi karnevál, melynek nem is lehetne jobb helye, mint a több mint kilencszáz éves dunaparti város, Mohács.

A farsangi időszakban a város nemzetiségeinek konyhájában készülő ételek is igazi kuriózumok: a sokácok cserépedényben készülő babgulyásán, a savanyú báránylevesen, gibenicán (azaz kelt rétes) és az igazi farsangi fánkon túl a többféle tájjellegű borral, és az itt termett gyümölcsökből készült pálinkákkal is érdemes közelebbről megismerkedni, ha a mohácsi busójáráson karneválozunk.

  1. Juhtúrós gibanica
    adag
    Idő
    p
    Költség
    olcsó
    Nehézség
    könnyű
    490
    Kalória
    25.2g
    Fehérje
    39.5g
    Szénhidrát
    24.1g
    Zsír
    Még több sós rétes
    A juhtúróval készült ételekre nehéz nemet mondani!

Csatlakozzatok ti is a Nosalty közösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...