3 módszer a tökéletesen puha bulgurért

Alternatív gabonaféle, amely a durumbúza leszármazottja, ezért a felszívódása is kedvezőbb a sima fehér rizshez viszonyítva például. Miért jó még nekünk a bulgur, és hogy főzzük tökéletesre? Kiderül!

bulgur nagy kedvencünk, mert csodás, gyors, variábilis alternatív köret, az egészségesebb fajtából. Tulajdonképpen tört durumbúza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.

A bulgur tulajdonképpen tört durumbúza

Hogy miért imádjuk a bulgurt?

  • az előzetes párolás miatt, amin a bulgur átesik, a búzadarával ellentétben alig kell hőkezelni és főzni, gyorsan elkészül
  • egy csésze bulgur a napi rostszükséglet 25%-át fedezi
  • gazdag B- és E-vitaminban és ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas, folsav)
  • fogyókúrázók, cukorbetegek, inzulinrezisztensek mellett kívül kismamáknak is ajánlott

Gabona? Nem gabona?

Energia- és tápanyagtartalom szempontjából igen, gabona:

100 g-ja 340-380 kcal között mozog, 12-13 g fehérjét, 1,5 g zsírt és 76-77 g szénhidrátot tartalmaz.

Kiváló rizspótló, de jó hír, hogy szénhidráttartalmának felszívódása lassabb, glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizsnek. Lehet belőle köret, rakott vagy töltött zöldség, saláta is.

Na de hogy készítsük el?

Több iskola is létezik, mi most három módszert mutatunk:

1.) Mint a tésztát

Önts egy adagnyi bulgurt egy edénybe, húzd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, sózd, forrald fel, majd közepes lángon főzd puhára, mint a tésztát. Kóstold, és ha puha, szűrd le. Kész!

2.) Mint a rizst

A bulgur elkészítése a rizséhez hasonlóan is történhet: 2-2,5-szeres mennyiségű sós vízben először felforralni, majd kis lángra venni, és lefedve készre főzni, amíg el nem párolog az összes víz róla – tapasztalatunk, hogy hamarabb elkészül, mint a rizs, kb. negyed óra.

3.) Pirítás, főzés

Ez a módszer némileg bonyolultabb, de így tuti isteni lesz: először kis olívaolajon pirítsd le egy serpenyőben a bulgurod, azután jöhet a rizshez hasonló (2. pontban leírt) vízben főzés. Miután lezártad a lángot alatta, tegyél egy konyharuhát a lábosra, bugyoláld bele, várj még negyed órát, és ezután fogyaszd!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több bulguros receptötlet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...