Brunch - az ebédnek is beillő reggeli

A hétvégék, vagy különleges esetekben akár a lustálkodós délelőttök és délelőttök koronázatlan királya a brunch, ami tulajdonképpen egy ebédnek is beillő reggelit takar.

A breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) angol szavak kombinálásából származó brunch kifejezés késői, bőséges, sokszor társaságban elfogyasztott étkezést takar. Eredete az 1800-as évek végi Angliában gyökerezik, az Egyesült Államokban pedig az 1930-as években vált népszerűvé. Leginkább egyébként itt, az USA-ban volt jellemző ez az étkezési forma, és innen is terjedt el a világ többi részére. Általában tizenegy és dél környékén kezdődik, és kora délutánban nyúlóan ér véget.

Ma már nemcsak a tipikusan reggelire fogyasztott ételek és italok kerülnek terítékre a brunchokon, hanem különleges falatok, tapasok, húsokból, halakból készült fogások és alkoholos italok is - egyre több étteremben és szállodában várják ilyen különleges Sunday Brunch-al a vendégeket, melyek már inkább egy svédasztalos, különleges fogásokkal tarkított ebédre hasonlítanak. Mit szólnánk vasárnap kora délután egy kis bélszín carpaccióhoz, roston sült libamájhoz és némi sajtkülönlegességhez egy finom pohár pezsgő társaságában? Néha jár egy kis kényeztetés.

Persze ehhez akár ki sem kell mozdulnunk otthonról. Nézzük, milyen recepteket ajánlunk az otthon bruncholóknak!

Extra reggelik

Aszalt paradicsomos-feta salsás omlett

A blogom olvasói egy FB-os szavazáson ezt a receptet kérték. Így hát veletek is megosztom. Vasárnaponként általában valamilyen brunch vagy ahhoz hasonló reggelire elkészíthető ...

Húsok

Halak

Thai grillezett lazac

Nem vagyok egy nagy halrajongó. Valószínű ennek köszönhető, hogy 200 receptem közül egyik sem tartalmaz semmilyen halat. A tengeri kütyükkel finoman elvagyok, nagy néha leküzdök egy ...

Gravlax

Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. ...

Sajtok

Kéksajttal töltött füge

A második virágzásból származó fügék is elkezdtek beérni, így újra lehet fügét szüretelni, illetve kapni a piacon. Hurrá! Ennek örömére készült ez a gyors fügés fogás, melyet ...

Pácolt fűszeres sajtok 2.

Kedvenc éttermünk megnyitóján ettük, itthon is sikerült rekonstruálni. Fontos, hogy csakis jó minőségű olívaolajat használjunk (pl. Bertolli). Hűtőben sokáig eláll, baráti ...

Tapasok

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

Italok

Fehércsokis Latte Macchiato

A minap vásárolni voltunk a közértben. Időről időre megjelennek a kassza mellett kis füzetkék, amiben összedobálnak néhány receptet egy témáról. Megvenni sosem szoktam őket, de nem ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Aranygaluska-palacsinta

Minden, amit az aranygaluskában szeretünk, ebben a palacsintában is megtalálható. Diós habbal, édes vaníliás töltelékkel csábít a tálról a rakottas, aminek az egész család örül ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...