Brunch - az ebédnek is beillő reggeli

A hétvégék, vagy különleges esetekben akár a lustálkodós délelőttök és délelőttök koronázatlan királya a brunch, ami tulajdonképpen egy ebédnek is beillő reggelit takar.

A breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) angol szavak kombinálásából származó brunch kifejezés késői, bőséges, sokszor társaságban elfogyasztott étkezést takar. Eredete az 1800-as évek végi Angliában gyökerezik, az Egyesült Államokban pedig az 1930-as években vált népszerűvé. Leginkább egyébként itt, az USA-ban volt jellemző ez az étkezési forma, és innen is terjedt el a világ többi részére. Általában tizenegy és dél környékén kezdődik, és kora délutánban nyúlóan ér véget.

Ma már nemcsak a tipikusan reggelire fogyasztott ételek és italok kerülnek terítékre a brunchokon, hanem különleges falatok, tapasok, húsokból, halakból készült fogások és alkoholos italok is - egyre több étteremben és szállodában várják ilyen különleges Sunday Brunch-al a vendégeket, melyek már inkább egy svédasztalos, különleges fogásokkal tarkított ebédre hasonlítanak. Mit szólnánk vasárnap kora délután egy kis bélszín carpaccióhoz, roston sült libamájhoz és némi sajtkülönlegességhez egy finom pohár pezsgő társaságában? Néha jár egy kis kényeztetés.

Persze ehhez akár ki sem kell mozdulnunk otthonról. Nézzük, milyen recepteket ajánlunk az otthon bruncholóknak!

Extra reggelik

Húsok

Halak

Sajtok

Tapasok

Italok

Hozzászólások (1)

köleskása

Nem ezt hívják magyarul villásreggelinek?

Törölt felhasználó

Lényegében igen, bár ha jól tudom, a brunch-ot általában kicsit kés?bb is fogyasztják.

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty