Street food a konyhában: készíts eredeti berlini döner kebabot otthon

Ha valaki evett már a kultikus berlini dönerből, az tudja, hogy a híres török eredetű étel, amelynek kenyérbe foglalt verziója Németországban fogant meg, több puszta éjszakai ételmenedéknél. Kísérletet tettem, hogy megalkossam otthon és, hát sikerrel jártam!

Bár több név is felmerül, ha az ember nekiáll a döner kebab eredettörténetét kutatni, annyi bizonyos, hogy egy Kadir Nurman nevű török vendégmunkásnak köszönhetjük azt, hogy a döner kebab jelen formája széleskörű népszerűségre tett szert Berlinben.

Készíts berlini döner kebabot, ITT a recept / Fotó: Karsai Roni

A recept hosszúra nyúlik, hisz mindent magunk készítünk el, de igazából meglepően kevés időt kell előkészítéssel és főzéssel töltenünk. A recept egyetlen hátulütője talán, hogy több a mosogatnivaló, mint általában.

Szerintem az alábbi tételektől lesz jó egy döner. Kell bele:

  • egy jóféle pita vagy dürüm
  • minőségi hús ropogósra sütve, fűszeres marinádban
  • friss zöldsalátakeverék + némi grillezett zöldség (utóbbi ad egy VÁÓ-érzést)
  • na meg persze egy joghurtos és egy csípős szósz

Ez volt a kiindulási alapom, mutatom, mire jutottam. Lássuk a dönert!

Kezdjük a hússal! Hozzávalók: 500g borjúcomb, 0,5 tk só, 1 tk fűszerpaprika, 1 tk kömény, 1 tk koriander, 2-3 db szegfűszeg, 0,5 tk cayenne bors (opcionális), 2 gerezd fokhagyma (felaprítva), 1 dl görög joghurt

A berlini döner kebab receptjét ITT találod / Fotó: Karsai Roni

Kezdjük a hús sózásával, pácolásával. Ha nincs is időnk összerakni a pácot, legalább sózzuk meg a húst előző nap (ennek fontosságáról már írtam korábban). A páchoz a fűszereket mozsárban vagy aprítógépben zúzzuk össze, majd keverjük össze a felaprított fokhagymával és a görög joghurttal.

A marinádot keverjük össze az ízlésünk szerint felvágott hússal, tegyük egy jól zárható dobozba/edénybe, majd mehet a hűtőbe legalább 2 órára, de inkább 8-10-re. Megéri, roppant ízletes és omlós lesz a hús.

Ezután jöhet a pita! Hozzávalók: 390 g 00 pizzaliszt (finomliszt vagy BL80 kenyérliszt is megteszi),4,5 g instant élesztő, 6 g só,312 ml víz, 12 g cukor

Sütés előtti lekenéshez: 1 tojás, fekete és/vagy fehér szezámmag

Kísérleteztem kisebb hidratációjú tésztával, viszont ezzel a 80%-os verzióval voltam a legboldogabb. Az elkészítés egyszerű: keverjük össze a pita hozzávalóit és hagyjuk szobahőn állni kb. 8 órát egy kiolajozott edényben.

Hiába élesztős, a hosszabb fermentációtól jobb lesz a tészta állaga és íze is. Ha ebédre készül a döner kebab, akkor lefekvés előtt keverjük be a pita hozzávalóit. Másnap délelőtt melegítsük elő a sütőt 250 fokra (alul-felül sütési móddal), és amíg bemelegszik, formázzuk meg a pitát.

Sodrófával vagy kézzel (lágy mozdulatokkal) formázzunk egy 28-30 centis kört, és helyezzük sütőpapírozott/szilikonlappal lefedett tepsibe. Az ujjaink begyével nyomjunk apró mélyedéseket a tésztába, kenjünk le tojással, majd szórjuk meg fekete és/vagy fehér szezámmaggal (nálam most fekete volt otthon). Mehet a sütőbe 10-15 percre (sütőtől függ, tartsuk szemmel!).

Aztán készítsük el a két szószunkat. Ezekkel nincs sok dolgunk, csupán keverjük össze és ízesítsük ízlésünk szerint.

Joghurtos szósz összetevői: 1,5 görög joghurt, 2-3 ek tejföl (attól is függ, hogy mennyire sűrű a görög joghurt és hogy milyen állagot kedvelünk), 1 löttyintésnyi rizsecet (sima ételecet is megteszi), 2 kisebb gerezd fokhagyma, 5-6 db friss mentalevél (vagy amennyi jól esik), só, bors

Ha te is szeretnéd elkészíteni a berlini döner kebabot, ITT a recept / Fotó: Karsai Roni

Csípős szósz: 3 ek ketchup, 3 ek majonéz, 1 ek chilipaszta (én koreait használtam, opcionális, ízlés szerint lehet kevesebb is)

Át is térhetünk a zöldségekre, készítsük elő őket. A friss és a grillezett zöldségekhez az alábbiakra lesz szükségünk. Friss salátamix: ¼ kisebb fehérkáposzta / lilakáposzta (vagy vegyesen), 1 kis fej saláta, ½ uborka, friss menta, friss koriander (opcionális)

Én a paradicsom kivételével (hogy nem áztassa el a többi hozzávalót) apróra vágás és tépkedés után össze szoktam csak kézzel forgatni a hozzávalókat.

A grillezett zöldségekhez: 2 szál répa, ½ kaliforniai paprika, ½ cukkini, 1 db közepes krumpli, a végén pedig 2-3 löttyintésnyi (kb. 2-3 ek) szójaszósz

A zöldségkombinációkkal játsszunk ám bátran! Én a fentieket használtam, de igazából bármilyen zöldséget használhatunk, ami a szívünknek kedves.

A grillezett zöldségeket brunoise-ra vágom (3*3 mm), hogy kevés olajon tényleg gyorsan ropogósra tudjam sütni őket. A végén pár löttyintésnyi szójaszósszal fűszerezem a mixet.

Nézd meg a berlini döner kebab receptjét ITT / Fotó: Karsai Roni

Ha a zöldség kész, süssük ki a húst: használhatjuk a grillezett zöldséghez használt serpenyőt is akár.  Ugyanúgy kevés olívaolajon, magas lángon/hőmérsékleten grillezzük készre a húst.

Minden tételünk megvan? Jöhet az összeállítás!

Vágjuk a pitát négyfelé. Mindenkinek jut egy negyed, amit megpakolhat kedvére. Ha esetleg van otthon paninis szendvicsgrillünk, örüljünk nagyon és pirítsuk meg a pitanegyedek külsejét. Isteni lesz a ropogós külső!

Egyébként pedig először szószokkal kenjünk meg a pita belső oldalát, majd pakoljuk meg grillezett zöldségekkel, friss salátával, paradicsommal, hússal egyéni ízlés szerint. Ha kedvünk tartja, mehet a szószból a tetejére is.

S végül egy ellesett trükk Berlin egyik legnépszerűbb kebabosától, a Mustafa's Gemuese Kebabtől: facsarjunk némi friss citromlevet a monstrum tetejére! Jó étvágyat!

A berlini döner kebab teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Karsai Roni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több különleges és izgalmas receptünket itt elolvashatod:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!