Egy különleges, pénztárcabarát rizottó másképp: készítsd el velünk CSIPETKÉVEL!

A magyar konyha főleg levesbetétként ismeri a csipetkét, pedig ha kedvünk tartja, készíthetünk belőle mást is. Például egy jó rizottót. Pénztárcabarát megoldás, s lévén, hogy mondhatni komfortkaja, a lelkünk is jóllakik vele.

A csipetkét a kemény tésztája miatt száraztésztának is szokás készíteni, hogy aztán csak le kelljen kapni a polcról, amikor mondjuk bablevest vagy zöldborsólevest akarunk készíteni. A neve persze a csipkedős elkészítési módból ered.

Mi lenne, ha legközelebb a levesbetét szerep helyett a csipetkét tennénk a fogás sztárjává? Egy rizottó erre remek lehetőség. A paraszti konyhát idéző ételt olcsó elkészíteni, gyakorlatilag bármilyen idényzöldséget használhatunk, az alaplének és a parmezánnak hála viszont krémes, izgalmas ízélménnyé válik az egyébként sivárabbnak ható fogás.

A zöldséges csipetkerizottó teljes receptjét itt találod!

Mi kell a csipetkéhez? 330 g finomliszt, 2 tojás, 2-3 evőkanál víz vagy alaplé kell hozzá.

További hozzávalók: 350-400 gramm zöldség (például 1 répa, fél cukkini, 1 kaliforniai paprika – apróra kockázva), 70 gramm vaj (kockázva), 70 gramm parmezán (reszelve), 5-8 dl alaplé (zöldségalaplé tökéletes), só, bors, balzsamecetkrém* (opcionális)

Kevés alapanyagból is mennyei fogások készülhetnek

Elkészítés

Keverjük be a csipetkének való tésztát. Kemény lesz, annak is kell lennie, ha stimmel az állag, mehet a hűtőbe legalább 30 percre, akár egy 1 órára is (vagy a fagyasztóba rövidebb ideig). Ha elégedettek vagyunk vele, rétesliszttel erősen lisztezett nagylyukú reszelőn reszeljük le. Kemény munka lesz, lehet, hogy fájni fog az ujjunk később. Ne adjuk fel, megéri!

A zöldséges csipetkerizottó teljes receptjét itt találod!

Ne spóroljunk a rétesliszttel, mert különben össze fognak ragadni a csipetkék. Ha végeztünk, szitáljuk át a csipetkét, hogy ne kerüljön felesleges liszt a rizottóba.

TIPP: ha úgy érezzük, nem tudjuk lereszelni, mert túl puha a tészta, akkor vagy rakjuk még vissza hűlni, vagy csak nyújtsuk ki a tésztát kis kígyókra, és szeljünk belőle apró darabokat, majd formázzunk belőle csipetkéket... vagy csak tépkedjük kedvünkre.

Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk meg a vaj felét, majd pirítsuk meg rajta az apróra kockázott zöldségeket (nálam brunoise lett, 3*3 mm – legalább lehet gyakorolni a technikát!).

A zöldséges csipetkerizottó teljes receptjét itt találod!

Ha megpirultak, öntsük hozzá a csipetkét, majd annyi alaplevet, hogy elfedje a serpenyő tartalmát. Rotyogtassuk közepes hőmérsékleten és kavargassuk, ameddig készre nem fő a csipetke. Ha kevésnek érezzük az alaplevet, öntsünk még hozzá bátran. Vegyünk ki pár szem csipetkét és vágjuk át őket, hogy lássuk, átfőttek-e.

Sózzuk, borsozzuk a keveréket, és ha van otthon/szeretjük, mehet hozzá ízlés szerint redukált balzsamecet is, kedves savas-édes ízvilágot ad. Végül adjuk hozzá a maradék vajat és a lereszelt parmezánt. Ha eloszlott és krémes az állag, kész is vagyunk!

A zöldséges csipetkerizottó teljes receptjét itt találod!

Tálalásnál reszeljünk rá némi parmezánt frissibe, ahogy azt illik!

A balzsamecet krémet (avagy redukciót) nagyon egyszerűen elkészíthetjük: sűrítsünk be sziruposra balzsamecetet közepes hőmérsékleten. A sűrítmény nagyjából az eredeti mennyiség harmada lesz. A redukció sokáig eláll, és remekül passzol salátákhoz, én a joghurtos granolámhoz is szoktam néha adni pár kanállal (isteni!).

A zöldséges csipetkerizottó teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a különleges recepteket is érdemes kipróbálnod, ha új színt akarsz vinni a főzésbe!

Fotók és recept: Karsai Roni

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...