Így süthetsz igazi zsebes pitát otthon

Egy igazi, kívül ropogós, belül levegős pita készítése otthon is lehetséges, ráadásul nem is túl nagy kihívás. Persze kell hozzá egy kis kitartás és türelem, de mindezeket el fogjuk felejteni, amikor a kezünkben tartjuk a friss, meleg kenyeret.

A török éttermek kedvence most beköltözhet az otthonunkba is: készítsünk házi pitát! Ezt a légis kenyérfélét mindenféle jóval megtölthetjük: hússal, zöldséggel, különböző öntetekkel és szószokkal. Ahhoz azonban, hogy ne egy darab kenyerünk, hanem belül üreges házi pitánk legyen, figyelnünk kell az elkészítésre.

Így süthetsz igazi zsebes pitát otthon

Mitől lesz üreges a pita?

Amikor kenyeret sütünk, a tésztában lévő nedvesség gőzzé válik a sütőben, ettől lesz lyukacsos a kenyerek belseje. Attól függően, hogy milyen nedves tésztát és milyen lisztet használunk, különböző tulajdonságú péktermékeket hozhatunk létre.

A pita esetében a kenyértészta nedvességtartalma igen magas, a dagasztás alatt pedig erős gluténszálakat hozunk létre. Ezért alakulhat ki egy nagy üreg a belsejében.

A hirtelen melegben a kenyér külseje kiszárad, belül pedig megindul a nedvesség gőzzé alakulása. Ha jó munkát végeztünk, és erős a glutén, nem szakad el a tészta, a pita felfújódik.

És hogyan végezhetünk jó munkát? Lássuk a szabályokat!

A dagasztás szabályai

Erős glutént kell kiépítenünk, ráadásul egy ragacsos tésztában, ami nem kis munka. Nem szabad extra lisztet hozzáadnunk, mert ettől kemény lesz a pita és nem fog felpuffadni.

Akkor járunk a legjobban, ha nem borítjuk ki a tésztát a konyhapultra, hanem a keverőtálban dagasztjuk. Itt nem kell liszttel megszórnunk, mert nem baj, ha a tál falára ragad. Ha ez mégis megtörténne, egy spatulával kaparjuk le, és folytassuk a dagasztást.

Hajtogatva kell dagasztanunk: fogjuk meg a tészta szélét, húzzuk fel és hajtsuk a tésztára. Forgassuk el a tálat, és hajtsunk rajta még egyet. Összesen körülbelül nyolcszor hajtogassunk, majd hagyjuk 10 percig pihenni a tésztát.

Ezt a hajtogatást ismételjük meg háromszor. A végére elég erős lesz a glutén, anélkül, hogy komolyabb energiát fejtettünk volna ki hozzá.

A kelesztés szabályai

Az egyenlő részekre osztott tésztából formázzunk gombócokat, majd kézzel vagy sodrófával lapítsuk ki őket. Egy ujjnyi vastag legyen minden korong: se nem túl vastag, se nem túl vékony.

A formázás után hagynunk kell magukhoz térni a pitákat: egy konyharuha alatt kelesszük őket 10 percig.

A sütés szabályai

A pitát tradicionálisan kemencében sütik, ezért ha házi körülmények közt akarjuk készíteni, hasonlóan intenzív hőre lesz szükségünk. A sütőnket a maximumra melegítsük elő, már akkor kapcsoljuk be, amíg a korongok pihennek.

Ha van pizzakövünk vagy vaslábosunk, süssük azon a pitát. Ezek az anyagok nagyon jól tartják a hőt, elképesztően forrók lesznek. Ezek hiányában egy egyszerű tepsi is megteszi. A kenyér körülbelül tíz perc alatt megsül.

A tárolás szabályai

A frissen sült pita legnagyobb ellensége a szabad levegő: ha túl sokáig hagyjuk állni, kiszárad, nem lehet majd olyan könnyen megtölteni.

Ezért még melegen tegyük konyharuhába, és hagyjuk is benne, amíg meg nem esszük. A műanyag és a papír nem alkalmasak pita tárolására, ezektől ugyanis szívós lesz. Lehetőleg két nap alatt fogyasszuk el.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Készíts mindent (is) házilag:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.